UPDATE #NOW

Δεκάδες διπλωμάτες αποχώρησαν από την ομιλία Lavrov στον ΟΗΕ και καταλαβαίνουμε το γιατί


JTeam

2 Μαρτίου 2022

Δεκάδες διπλωμάτες αποχώρησαν από την ομιλία Lavrov στον ΟΗΕ και καταλαβαίνουμε το γιατί
Το μεσημέρι της Τρίτης, δεκάδες διπλωμάτες από δυτικές χώρες αποχώρησαν από την αίθουσα του ΟΗΕ την ώρα της ομιλίας του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών, Sergey Lavrov.

Περίπου 100 διπλωμάτες αποχώρησαν εν μέσω της ομιλίας του επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, Lavrov, ο οποίος απευθύνθηκε στον ΟΗΕ μέσω βιντεοκλήσης καθώς όπως καταγγέλλει η ρωσική πλευρά, δεν μπορούσε να ταξιδέψει εκεί επειδή δεκάδες χώρες έχουν κλείσει τον εναέριο χώρο τους για τα ρωσικά αεροσκάφη.

Οι παριστάμενοι έξω από την αίθουσα χειροκρότησαν τις αντιπροσωπείες που αποχώρησαν ενώ από τις αντιπροσωπείες που έμειναν στην αίθουσα, ανάμεσά τους ήταν αυτές της Υεμένης, της Αλγερίας, της Βενεζουέλας, της Συρίας και της Τυνησίας.

Ο Lavrov στην ομιλία του επεσήμανε ότι το Κίεβο επιζητεί να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, κάνοντας λόγο για έναν πραγματικό κίνδυνο που πρέπει να αποτραπεί. «Η Ουκρανία διαθέτει ακόμη σοβιετικές τεχνολογίες και μέσα για να αποκτήσει τέτοιου είδους όπλα. Δεν μπορούμε να μην απαντήσουμε σε αυτό τον πραγματικό κίνδυνο».

Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Dmytro Kuleba απευθύνθηκε με βιντεοσκοπημένη ομιλία του στη Διάσκεψη για τον Αφοπλισμό και κατηγόρησε τη Ρωσία για εγκλήματα πολέμου:

«Τίποτα δεν μπορεί να δικαιολογήσει τον βομβαρδισμό με πυραύλους κτιρίων κατοικιών, νηπιαγωγείων, ορφανοτροφείων, νοσοκομείων και οχημάτων παροχής βοήθειας, πολιτικών λεωφορείων ούτε και τους εκατομμύρια πρόσφυγες που φεύγουν για να γλιτώσουν από τα ρωσικά πυρά. Η ρωσική επιθετικότητα αποτελεί παγκόσμια απειλή. Κατά συνέπεια η απάντηση σε αυτή την απειλή θα πρέπει να είναι παγκόσμια».

Είναι «σημαντικό να κάνουμε μια κίνηση αλληλεγγύης προς τους Ουκρανούς μας φίλους», δήλωσε ο Yuan Huang ο Γάλλος πρεσβευτής στη Διάσκεψη για τον Αφοπλισμό και αυτή η πρόταση συμπυκνώνει τη σημασία να βρεθούν όλες οι χώρες στο πλευρό της χώρας που ζει έναν από τους χειρότερους πολέμους.