REAL LIFE WHO

Olena Zelenska: «Η αντίστασή μας είναι γένους θηλυκού»


JTeam

2 Μαρτίου 2022

Olena Zelenska: «Η αντίστασή μας είναι γένους θηλυκού»
Photo: Getty Images
Μία από τις πιο αγαπητές προσωπικότητες της Ουκρανίας, η Olena Zelenska ευχαριστεί τις γυναίκες της χώρας μέσα από ένα νέο, εμψυχωτικό post στο Instagram.

Η σύζυγος του Ουκρανού Προέδρου Volodymyr Zelensky αποφάσισε να μείνει στη χώρα μετά τη ρωσική εισβολή και να παραμείνει ενεργή στα social media, απευθυνόμενη στον ουκρανικό λαό σε μια προσπάθεια εμψύχωσης όλων εκείνων που αγωνίζονται.

Η πρώτη κυρία της Ουκρανίας δημοσίευσε στο Instagram μια σειρά φωτογραφιών με τα πρόσωπα Ουκρανών γυναικών, σημειώνοντας πόσο σημαντική είναι η συμβολή τους στον πόλεμο, είτε βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του μετώπου είτε βοηθούν στην κοινότητα.

Όπως έγραψε δίπλα από τις φωτογραφίες που ανέβασε την πρώτη μέρα του Μαρτίου: «Πριν τον πόλεμο είχα σημειώσει ότι υπάρχουν 2 εκατομμύρια περισσότερες γυναίκες από άντρες στην Ουκρανία. Τα στατιστικά το αποδεικνύουν και τώρα αυτά τα στοιχεία αποκτούν ένα εντελώς διαφορετικό νόημα».

Όπως προσθέτει χαρακτηριστικά:

«Επειδή αυτό σημαίνει ότι η αντίσταση που δείχνουμε τώρα είναι γένους θηλυκού. Σας θαυμάζω και υποκλίνομαι σε εσάς, απίστευτες πατριώτισσες. Σε εκείνες που πολεμούν... σε εκείνες που γιατρεύουν, σώζουν, ταΐζουν. Και σε εκείνες που συνεχίζουν να κάνουν τη δουλειά τους, στα φαρμακεία, τα μαγαζιά, τις μεταφορές, τις επιχειρήσεις και τους οργανισμούς, έτσι ώστε η ζωή να συνεχίσει, να αντέξει και να νικήσει. Σε εκείνες που προσέχουν τα παιδιά στα καταφύγια κάθε μέρα, χωρίς πανικό και τα διασκεδάζουν με παιχνίδια για να σώσουν τη συνείδησή τους από τον πόλεμο. Σε εκείνες που γεννούν σε βομβαρδισμένες αποθήκες.

«Σήμερα είναι η πρώτη ημέρα της άνοιξης. Να θυμάστε πώς γιορτάζαμε μαζί αυτή την ημέρα πριν τον πόλεμο, έτσι ώστε ο ήλιος να φανεί μέσα από τους καπνούς στον ουρανό. Όλα θα είναι ανοιξιάτικα. Όλα θα μυρίζουν νίκη. Όλα θα είναι η Ουκρανία».

Λίγες ώρες μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, είχε στείλει ένα εξίσου δυνατό μήνυμα στον ουκρανικό λαό για να μη το βάλει κάτω: «Καλοί μου άνθρωποι! Ουκρανοί! Σας βλέπω όλους σήμερα. Όλους εσάς που εμφανίζεστε στην τηλεόραση, στους δρόμους, στο Internet. Βλέπω όλα τα posts σας και τα βίντεο. Και ξέρετε τι; Είστε απίστευτοι! Είμαι περήφανη που ζω στην ίδια χώρα με εσάς. Και σήμερα δε θα πανικοβληθώ και δε θα κλάψω. Θα είμαι ήρεμη και γεμάτη αυτοπεποίθηση. Τα παιδιά μου με κοιτούν. Θα είμαι δίπλα τους. Και πλάι στον σύζυγό μου. Και μαζί σας».

Η Olena Zelenska γεννήθηκε στο Kryvyi Rih. Σπούδασε αρχιτεκτονική, όμως εργάζεται κυρίως ως σεναριογράφος. Παράλληλα, είναι συνιδρύτρια μίας από τις μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής της χώρας, της Studio Kvartal 95, η οποία αναλαμβάνει κυρίως ψυχαγωγικά προγράμματα.

Γνωστή για τον ακτιβιστικό της ρόλο, έχει βοηθήσει την Ουκρανία να κάνει βήματα προόδου. Εκείνη ξεκίνησε την εισαγωγή της χώρας στην πρωτοβουλία της G7 για την ισότητα των φύλων. Ως Πρώτη Κυρία, κάνει προσπάθειες για την αλλαγή του συστήματος διατροφής στα σχολεία, ενώ έπαιξε ρόλο – κλειδί στην ανάπτυξη εθνικής στρατηγικής για πολιτιστικά και έμφυλα ζητήματα.