REAL LIFE WHO

«First Lady»: Η μακραίωνη ιστορία πίσω από τον όρο που συνοδεύει τις συζύγους προέδρων και πρωθυπουργών


Έλενα Κρητικού

3 Νοεμβρίου 2020

«First Lady»: Η μακραίωνη ιστορία πίσω από τον όρο που συνοδεύει τις συζύγους προέδρων και πρωθυπουργών

Σήμερα, τον τίτλο της «Πρώτης Κυρίας» κατέχει η Melania Trump... Πιθανότατα για λίγες ακόμη ώρες. 

Η ιστορία του τίτλου μάς πηγαίνει πίσω στα τέλη του 19ου αιώνα ενώ μέχρι τα τέλη του 20ου αιώνα ο τίτλος είχε υιοθετηθεί και από άλλες χώρες. Μέχρι και σήμερα, χρησιμοποιείται για τη σύζυγο του ηγέτη ενός έθνους, ακόμη και σε χώρες όπου εκείνη ασκεί ακόμη λιγότερη επιρροή από την «πρώτη κυρία» των Ηνωμένων Πολιτειών. Παρόλο που ο ρόλος της «πρώτης κυρίας» δεν έχει οριστεί ποτέ επίσημα έχει ιδιαίτερη σημασία για την πολιτική αλλά και κοινωνική σκηνή μιας χώρας. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

❤️❤️❤️ @flotus #melaniatrump #firstlady #flotus #usa #history

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Melania Trump (@melaniatrump.style) στις

Από την Eleanor Roosevelt, τη Jackie Kennedy, τη Hillary Clinton μέχρι τη Michelle Obama και τη Melania Trump, οι γυναίκες που διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο κοντά στις θέσεις των προέδρων συζύγων τους, επηρέασαν την εξέλιξη της παγκόσμιας ιστορίας. Η θέση της σημερινής Πρώτης Κυρίας ενδέχεται να ανατραπεί σε λίγες ώρες, παραδίδοντας τα ηνία στην επόμενη Κυρία, η οποία με τη σειρά της θα ασκήσει επιρροή μέσα από τις πράξεις της ακόμη και στη νομοθεσία διάφορων σημαντικών ζητημάτων. 

Αλήθεια, πότε εμφανίστηκε για πρώτη φορά ο όρος, που σήμερα είναι ευρέως διαδεδομένος και έχει χαρακτηρίσει μερικές από τις πιο σημαντικές γυναίκες του πλανήτη;

jenny.gr
Martha Washington- Wikipedia

Η σύζυγος του πρώτου προέδρου της Αμερικής, George Washington, Martha Washington αναφερόταν ως «κυρία Washington», κατά τη διάρκεια της θητείας του συζύγου της, καθώς ο όρος «πρώτη κυρία» δεν επιβεβαιώνεται από την ιστορία μέχρι το 1843. Την ίδια χρονιά εμφανίστηκε για πρώτη φορά σε κάποιο άρθρο εφημερίδας, ενώ χρειάστηκαν άλλα περίπου έξι χρόνια για να αρχίσει να χρησιμοποιείται ευρέως σε όλη τη χώρα κατά την δεκαετία του 1930.

Πολλοί είναι ωστόσο, οι ειδικοί, που υποστηρίζουν ότι ο όρος ακούστηκε για πρώτη φορά το 1849 στην κηδεία της Dolley Todd Madison, που ήταν σύζυγος του προέδρου της Αμερικής, James Madison. Άλλοι πάλι ισχυρίζονται ότι η ανιψιά του εργένη Προέδρου James Buchanan, Harriet Lane, ήταν αυτή που εισήγαγε τον όρο αρκετά χρόνια αργότερα, καθώς ήταν η οικοδέσποινα του Λευκού Οίκου. Η πρώτη τεκμηριωμένη αναφορά σε μια «Πρώτη Κυρία» σημειώθηκε περίπου σαράντα χρόνια μετά τον θάνατο της Martha Washington, όταν δημοσιεύτηκε ένα έργο για την ζωή και την προεδρία του συζύγου της, στο οποίο έγραφαν για τη σύζυγό του, ότι «Η πρώτη κυρία του έθνους διατήρησε τις συνήθειες της πρότερης ζωής της».

Οι πολλαπλοί τίτλοι και «Η Πρώτη Κυρία του Κόσμου»

H παραπάνω αναφορά έγινε από τον ιστορικό Matthew Costellο, ο οποίος σε άρθρο του για την «White House Historical Association» αναφέρει ότι τίτλοι όπως «Κυρία Προέδρου», «σύζυγος του Προέδρου», καθώς και «Κυρία Πρόεδρος» έδωσαν την θέση τους σε αυτόν της «Πρώτης Κυρίας», καθώς οι γυναίκες άρχισαν να επεκτείνουν τις εξουσίες της θέσης τους όσο περνούσαν τα χρόνια. Πέρα από το ντύσιμο, που χαρακτηρίζει αυτές τις γυναίκες, πολλές έγραφαν άρθρα για τα πολιτικά δικαιώματα, για τον αγώνα τους για την αναβάθμιση της εκπαίδευσης, όπως η Eleanor Roosevelt. 

H εξέλιξη μάλιστα, του τίτλου της «Πρώτης Κυρίας», ξεκίνησε με μία από τις πιο εμβληματικές γυναίκες στην ιστορία του Λευκού Οίκου. H Frances Clara Cleveland ασκούσε τεράστια επιρροή και έκανε πιο έντονο το δημόσιο ενδιαφέρον για τη ζωή του Προέδρου, ενώ μάλιστα της είχε δοθεί ο τίτλος: «Η Πρώτη Κυρία της Γης».

jenny.gr
Frances Clara Cleveland- White House Historical Association

Επιστρέφοντας στον τίτλο της «πρώτης κυρίας», θεωρείται ότι απέκτησε μεγαλύτερη βαρύτητα μέσα από τη μορφή της Eleanor Roosevelt εάν κρίνει κανείς την επίδρασή της στον Λευκό Οίκο. Όταν έφτασε εκεί το 1933, με τον σύζυγό της, Franklin Delano Roosevelt, ως Πρόεδρος και Πρώτη Κυρία ασχολούνταν ήδη ευρέως με θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κοινωνικής δικαιοσύνης. Συνεχίζοντας το έργο της προς χάριν ολόκληρου του λαού, προήγαγε ίσα δικαιώματα για τις γυναίκες, τους Αφροαμερικανούς και για τους εργαζόμενους την εποχή της μεγάλης οικονομικής ύφεσης, εμπνέοντας και τραβώντας την προσοχή στον αγώνα τους.

Μιλούσε με θάρρος και υποστήριξε δημόσια τη Μαύρη τραγουδίστρια Marian Anderson όταν το 1939, της απαγορεύτηκε να τραγουδήσει στο Constitution Hall της Washington εξαιτίας του χρώματός της. Η Roosevelt φρόντισε τότε ώστε η Anderson να τραγουδήσει στα σκαλιά του Μνημείου του Λίνκολν, δημιουργώντας και διατηρώντας μια εικόνα έμπνευσης με το προσωπικό της θάρρος υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η Roosevelt, την οποία ο πρόεδρος Truman αποκαλούσε «Πρώτη Κυρία του Κόσμου» για τα ανθρωπιστικά της επιτεύγματα, εργάστηκε μέχρι το τέλος της ζωής της για να κερδίσει την αποδοχή και την εφαρμογή των δικαιωμάτων που αναφέρονταν στη Διακήρυξη. 

Από τις νεότερες προέδρους, ξεχωρίζουμε τη μορφή της Michelle Obama και η αλήθεια είναι ότι δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις! Μένει να δούμε ποια θα είναι η «Πρώτη Κυρία» από εδώ και πέρα, που θα αποτελέσει αναμφίβολα, το θέμα των επόμενων ημερών!

Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: Instagram/ classyjackiebko

Δείτε ακόμη: