3 φράσεις που καλό είναι να μη λέγονται την Ημέρα της Γυναίκας (και ποτέ, γενικά)
Στεφανία Παπαδημητρίου
8 Μαρτίου 2022
Κοιτώντας τα emails μου σήμερα το πρωί, είδα όχι ένα, ούτε δύο αλλά οχτώ μηνύματα με προσφορές με αφορμή την Ημέρα της Γυναίκας. Όλα τους, τόνιζαν πως μου «αξίζει ένα δώρο» επειδή σήμερα γιορτάζω. Πολλά καφέ και μπαρ έχουν οργανώσει ladies night – γιατί αν δε βγούμε σήμερα μόνο κορίτσια, πότε; Και με λίγο scrolling στα social media, βλέπουμε πως δεν έχει παλιώσει ακόμη η μόδα που θέλει άνδρες να γράφουν εκθέσεις σε posts για το πόσο εκτιμούν τις γυναίκες της ζωής τους, τις αποκαλούν βασίλισσες. Είναι οι ίδιοι άνδρες που νιώθουν περήφανοι επειδή «βοηθούν με τις δουλειές του σπιτιού» και μας κρίνουν ανάλογα με το μήκος της φούστα μας.
Δε θέλουμε να ακούσουμε πόσο σημαντικές είμαστε, ούτε να βγούμε με τις φίλες μας να γιορτάσουμε – τι να γιορτάσουμε, άλλωστε; Παρακάτω, θα δούμε μερικές φράσεις που καλό είναι να μη λέγονται ούτε σήμερα, ούτε ποτέ.
«Όχι απλά είμαι φεμινιστής, αλλά πιστεύω ότι είστε ανώτερες από τους άνδρες»
Μία αχρείαστη υπερβολή για να μας εντυπωσιάσουν. Αν ρωτήσουμε γιατί είμαστε ανώτερες, βέβαια, το πιθανότερο είναι να μας απαντήσουν πως είμαστε πανέμορφες και έχουμε τη δυνατότητα να γίνουμε μητέρες.
«Ισότητα δε θέλετε; Γιατί να έχετε Ημέρα της Γυναίκας;»
Η 8η Μαρτίου είναι αφιερωμένη στις γυναίκες για να γιορτάσουμε τα βήματα που έχουμε κάνει προς την ισότητα, την ενδυνάμωση και την προσπάθεια για ένα καλύτερο μέλλον. Αυτό, από μόνο του, δείχνει πως επειδή ακριβώς θέλουμε ισότητα (και δεν την έχουμε ακόμη), γιορτάζουμε τη σημερινή μέρα.
«Δεν είσαι και τόσο ξεχωριστή»
Αυτό, συνήθως, μας έρχεται σε μήνυμα. Δεν είναι κάτι που λέγεται από κοντά. Είναι επίσης μία αρκετά συνηθισμένη αντίδραση ενός άνδρα που δεν μπορεί να διαχειριστεί την απόρριψη – είτε επειδή δε θέλουμε να πάμε σπίτι του μετά από ραντεβού, είτε γιατί αποφασίσαμε ότι δε θέλουμε να ξαναβγούμε μαζί του, τα σενάρια είναι πολλά. «Συνήθως, συνοδεύεται από τη φράση: Ξέρεις πόσες θα παρακαλούσαν να βγουν μαζί μου;»