UPDATE #NOW

Αν googlάρετε τα συμπτώματά σας, τουλάχιστον κάντε το σωστά με αυτόν τον τρόπο


JTeam

14 Μαρτίου 2022

Αν googlάρετε τα συμπτώματά σας, τουλάχιστον κάντε το σωστά με αυτόν τον τρόπο
pexels
Είναι από τις πιο κοινές συνήθειες, που δεν βγαίνουν ωστόσο πάντα σε καλό. Αν με το που εμφανίζετε ένα σύμπτωμα, ανατρέχετε στη Google, δείτε τουλάχιστον πώς μπορείτε να το κάνετε σωστά.

Όλοι το δοκιμάσαμε κάποτε ή το επαναλαμβάνουμε κάθε φορά που εκδηλώνεται στον οργανισμό μας ένα σύμπτωμα. H Google είναι στο μυαλό μας συνώνυμο του γιατρού. Μόλις εκδηλώσουμε κάτι παράξενο (ή και όχι τόσο παράξενο), το γκουγκλάρουμε με την ελπίδα να καταλάβουμε μέσα σε λίγα λεπτά τι μας συμβαίνει. Η πραγματικότητα όμως είναι πολύ διαφορετική γιατί τις περισσότερες φορές τα αποτελέσματα αναζήτησης δεν έχουν καμία σχέση με αυτό που έχουμε.

Το αποτέλεσμα είναι η παραπληροφόρηση και ο πανικός, ένας από τους χειρότερους συνδυασμούς για την ψυχολογία μας. Έρευνες καταλήγουν ότι περίπου το 90% των ασθενών, καταφεύγουν στη Google για τα συμπτώματά τους προτού καν συμβουλευτούν τον γιατρό τους.

Η αναζήτηση διάγνωσης στο Internet και συγκεκριμένα στη Google έχει όνομα και λέγεται cyberchondria, ενώ έχει αναφερθεί από το 2001 ως η συνήθεια πολλών ασθενών να επισκέπτονται τα ιατρεία με εκτυπώσεις σελίδων διάγνωσης από το διαδίκτυο.

Αν ανήκετε στους ανθρώπους που δεν μπορούν να απαλλαγούν από αυτή τη συνήθεια, ακολουθούν πέντε απλά βήματα για να συμβουλεύεστε τουλάχιστον με σωστό τρόπο τη Dr. Google:

1. Ψάξτε σε websites σημαντικών οργανισμών υγείας, πανεπιστημίων και νοσοκομείων

Οι ανακριβείς πληροφορίες για την υγεία βρίσκονται σχεδόν παντού στο internet. Είναι σημαντικό λοιπόν να ξεκινάτε την αναζήτηση γκουγκλάροντας αξιόπιστες πηγές, για να βρείτε αυτό που θέλετε μέσα σε μια έγκυρη και επιστημονική σελίδα.

2. Ανατρέξτε σε μελέτες και έρευνες

Οι έρευνες, που υπάρχουν online, είναι τόσες πολλές που καλό θα ήταν να αξιοποιούνται. Είναι προτιμότερο να στηρίζεστε σε επιστημονικά στοιχεία και δεδομένα, όπως προκύπτουν από διάφορα στατιστικά, από το να ανοίγετε όποιο άρθρο βρεθεί μπροστά σας που μπορεί να μην έχει καμία εγκυρότητα και αξιοπιστία.

3. Πώς αισθάνεστε μετά την έρευνα;

Αυτό είναι ένα βασικό ερώτημα που δεν πρέπει να αγνοήσετε. Αν ψάχνοντας, αρχίσατε να νιώθετε πανικό, τότε αυτό δεν είναι καλό σημάδι. Όπως συμβουλεύουν οι γιατροί: «Αν η αναζήτηση έκανε μεγαλύτερο το άγχος σας, καλό είναι να κλείσετε άμεσα ραντεβού με τον γιατρό σας». Μάλιστα, έχει παρατηρηθεί πως πολλοί ασθενείς έχουν το αντίθετο πρόβλημα από αυτό που εντοπίζουν διαδικτυακά γι' αυτό καλό είναι να λυθεί άμεσα αυτή η σύγχυση.

4. Αποθηκεύστε πηγές που βρήκατε και θέλετε να συζητήσετε

Πριν κλείσετε την καρτέλα αναζήτησης, βεβαιωθείτε ότι έχετε αποθηκεύσει όλες τις πηγές και τα άρθρα που θέλετε να συζητήσετε με τον γιατρό σας. Η διασταύρωση και τα όσα θα σας πει στη συνέχεια ο γιατρός σας, έχουν τη μεγαλύτερη σημασία.

5. Όταν αμφιβάλλετε, μιλήστε με έναν ειδικό

Η αλήθεια είναι ότι καμία αναζήτηση στο internet, δεν μπορεί να αντικαταστήσει την ιατρική γνωμάτευση. Όσες ώρες κι αν ψάχνετε στη Google, όλα τα στοιχεία που θα συγκεντρώσετε, δεν έχουν καμία σχέση με την περίπτωσή σας. Ο γιατρός σας θα εξετάσει μεμονωμένα αυτό που έχετε κι έτσι θα μπορέσει να καταλήξει πολύ πιο γρήγορα και αξιόπιστα στον εντοπισμό αυτού που σας ταλαιπωρεί.