UPDATE #NOW

Ρωσίδα διαδηλώτρια συνελήφθη επειδή έγραψε «Δύο Λόγια» σε ένα χαρτί


JTeam

14 Μαρτίου 2022

Ρωσίδα διαδηλώτρια συνελήφθη επειδή έγραψε «Δύο Λόγια» σε ένα χαρτί
Ehimetalor Akhere Unuabona on Unsplash
Όσες προσπάθειες κι αν γίνονται για να κυριαρχήσει ο φόβος, ο κόσμος θα φωνάζει όσο δυνατότερα μπορεί

Το μόνο που χρειάστηκε για να συλληφθεί μία Ρωσίδα διαδηλώτρια, ήταν δύο λόγια – κυριολεκτικά. Έγραψε σε ένα χαρτί τις λέξεις «Δύο Λόγια» και, σε κλάσματα δευτερολέπτου, την άρπαξαν αστυνομικοί. Μία ακόμη γυναίκα, σήκωσε ένα κενό πανό, χωρίς κανένα σύνθημα, καμία φράση, σε αντιπολεμική διαδήλωση. Και πάλι, συνελήφθη.

Χιλιάδες πολίτες βγήκαν με θάρρος στους δρόμους 69 πόλεων, ανάμεσά τους και η Μόσχα, για να εναντιωθούν στην πολιτική του Vladimir Putin, την απρόκλητη εισβολή του στην Ουκρανία, τις τόσες αθώες ζωές που χάνονται. Οι περισσότεροι, οδηγήθηκαν με τη βία στο αστυνομικό τμήμα.

Κανείς δεν έχει δικαίωμα έκφρασης, πλέον. Στο παρακάτω βίντεο, θα δούμε πως μία ακόμη γυναίκα θέλησε να μιλήσει. Από τα συμφραζόμενα καταλαβαίνουμε πως πιθανότατα θα στήριζε τον Putin – κανείς δεν ξέρει, όμως. Είχε την ίδια τύχη με τους υπόλοιπους.

Ας δούμε τους αριθμούς. Γίνονται μεγάλες προσπάθειες από τις ρωσικές αρχές, για να επικρατήσει ο φόβος. Ο κόσμος όμως δε μένει σιωπηλός, για τρίτη συνεχή εβδομάδα οι κινητοποιήσεις συνεχίζονται και οι πολίτες φωνάζουν, όσο δυνατότερα μπορούν.

Aς δούμε τους αριθμούς. Αυτήν την εβδομάδα, συνελήφθησαν 756 διαδηλωτές σε 37 ρωσικές πόλεις. Οι μισοί περίπου, προέρχονται από τη Μόσχα. Σύμφωνα με το OVD-Info, από τις 24 Φεβρουαρίου που ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία, έχουν γίνει 14 χιλιάδες προσαγωγές ατόμων με αντιπολεμικές πεποιθήσεις. Και τουλάχιστον 170 φυλακίστηκαν χωρίς αναστολή.