UPDATE #NOW

Οι εργαζόμενοι της Disney διαδηλώνουν και απαιτούν στήριξη στην LGBTQ+ κοινότητα: «Θέλουμε περισσότερα»


Στεφανία Παπαδημητρίου

23 Μαρτίου 2022

Οι εργαζόμενοι της Disney διαδηλώνουν και απαιτούν στήριξη στην LGBTQ+ κοινότητα: «Θέλουμε περισσότερα»
«Να γίνετε ο μαχητής που είπατε πως είστε», ζητούν από τον CEO

Μετά την απόφαση της Disney να μην πάρει ξεκάθαρη θέση απέναντι στο νομοσχέδιο Don’t Say Gay, οι εργαζόμενοι της εταιρείας διαμαρτύρονται κι απαιτούν να ανταποκριθεί σε αυτά που υποτίθεται πως πρεσβεύει, όσον αφορά στη στήριξη των queer υπαλλήλων.

Αν ο κυβερνήτης της Florida, Ron DeSantis, υπογράψει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, θα απαγορευθεί κάθε συζήτηση περί σεξουαλικού προσανατολισμού ή έμφυλης ταυτότητας στις σχολικές τάξεις έως τη Γ΄ Δημοτικού. Όσο απίστευτο κι αν φαίνεται, εκείνος όχι απλώς το στηρίζει, αλλά κατηγόρησε την Disney πως παραπλανά το κοινό.

Στην αρχή, ο CEO του ομίλου, Bob Chapek, διατηρούσε σιγή ιχθύος. Τώρα, ζητά συγγνώμη που «δεν ήταν αρκετά δυνατός σύμμαχος στη μάχη για την ισότητα» και ανακοίνωσε μία σειρά υποστηρικτικών μεταρρυθμίσεων, από δωρεές σε ακτιβιστικές ομάδες μέχρι επαναπροσδιορισμό της πολιτικής της εταιρείας.

Ορισμένοι εργαζόμενοι θεωρούν πως αυτό δεν είναι αρκετό. Μάλιστα, την Τρίτη έκαναν πορεία έξω από τις εγκαταστάσεις της Disney κι ανακοίνωσαν τα αιτήματά τους.

«Θέλουμε δράση», είπε ο Nicholas Maldonado από το Orlando. Πάντα του άρεσε να εργάζεται για την εταιρεία, όμως πλέον δεν παρακολουθεί ούτε Disney+.

«Να γίνετε ο μαχητής που είπατε πως είστε», πρόσθεσε. «Σας προκαλώ, κύριε Chapek, να σταθείτε στο πλευρό μας».

Ο Chapek είπε πως η Disney θα έπαυε τη χρηματοδότηση πολιτικών της Florida, όμως οι διαδηλωτές και οι υποστηρικτές τους ζητούν από την εταιρεία να γυρίσει για πάντα την πλάτη σε όποιον μίλησε υπέρ του νομοσχεδίου. Άλλα αιτήματα, περιλαμβάνουν την αύξηση του queer περιεχομένου και της συμπερίληψης.

Σε εσωτερική επικοινωνία των εργαζομένων, την οποία έδωσε στη δημοσιότητα η USA TODAY, ο Chapek ανέφερε αρχικά πως «θεωρώ ότι ο καλύτερος τρόπος να κάνει η εταιρεία μας την αλλαγή που θα διαρκέσει στον χρόνο, θα είναι με το περιεχόμενο που θα παράγουμε, την ανοιχτή κουλτούρα που δημιουργούμε και την ποικιλόμορφη κοινότητα των οργανισμών που στηρίζουμε».

Μερικές ημέρες αργότερα, αναγνώρισε πως είναι ανάγκη να κάνει τη διαφορά «λέγοντας ιστορίες και στηρίζοντας τα δικαιώματα όλων».

Οι πορείες έγιναν σε κάθε γωνιά της ΗΠΑ: στα γραφεία της Florida, στην Disneyland στην California, στην Disney Cruise Line, στην ABC, την FX, στο National Geographic, στο Hulu, στα στούντιο της Walt Disney, στα στούντιο της Pixar Animation, στα στούντιο της Marvel, στη LucasFilm και στην 20th Century Fox.

Παράλληλα, οι εκφωνήτριες του ESPN, Elle Duncan, Carolyn Peck, Courtney Lyle, Stephanie White και Pam Ward, τήρησαν ενός λεπτού σιγή στα δελτία ειδήσεων, ως ένδειξη αλληλεγγύης στους συναδέλφους τους.

Θέση πήρε και η Kerry Washington, μέσω Instagram. «Για καιρό, ως εργαζόμενη του ABC, ανήκα στην “οικογένεια” της Disney», ξεκίνησε. «Συχνά νιώθω χαρά και υπερηφάνεια που ήμουν μέρος αυτής της δημιουργικής και επαγγελματικής κοινότητας. Αλλά μερικές φορές, τα μέλη της οικογένειας διαφωνούν».

«Αυτή είναι μία από εκείνες τις φορές. Δεν καταδικάζω τι έκανε και τι δεν έκανε η Disney αυτήν τη στιγμή. Στηρίζω με όλη μου την καρδιά τους LGBTQIA+ εργαζομένους και είμαι στο πλευρό τους σε αυτήν την πορεία σήμερα. Σας παρακαλώ, να ξέρετε ότι είστε σημαντικοί. Τα δικαιώματά σας είναι σημαντικά. Οι φωνές σας είναι σημαντικές».

Η Disney δεν έκανε άμεση αναφορά στις πορείες, όμως αρκετά brands του ομίλου, όπως το ESPN, το National Geographic και το Disney+, δημοσίευσαν υποστηρικτικές δηλώσεις στα social media.

TAGS