UPDATE #NOW

Ουκρανία: 3 φωτογραφίες από παιδιατρικό νοσοκομείο της Zaporizhzhia που δεν χρειάζονται λόγια


JTeam

23 Μαρτίου 2022

Ουκρανία: 3 φωτογραφίες από παιδιατρικό νοσοκομείο της Zaporizhzhia που δεν χρειάζονται λόγια
Magnum
3 εικόνες, που κάνουν τον γύρο του διαδικτύου, απεικονίζουν την ίδια πραγματικότητα στη χώρα που μεταφράζει καθημερινά τον πόλεμο σε τραύματα, πληγές και απώλειες

Με τον πόλεμο στην Ουκρανία να μετράει πληγές και θύματα από τις 24 Φεβρουαρίου, η εικόνα που επικρατεί σε καταφύγια και νοσοκομεία, δείχνει την πραγματικότητα των ανθρώπων που προσπαθούν να επιβιώσουν από το σκληρό μέτωπο της σύρραξης.

Ο φωτογράφος William Keo επιχείρησε να καταγράψει την κατάσταση που επικρατεί σε παιδιατρικό νοσοκομείο της Zaporizhzhia στην Ουκρανία για τη @liberationfr. ⁠Οι εικόνες αποτυπώνουν την φρικαλεότητα του πολέμου και περιγράφουν την ίδια ακριβώς κατάσταση μέσα από διαφορετικά πρόσωπα.

Η Masha, η Artem, η Milena κι ένα ακόμη κορίτσι με μακριά, μαύρα μαλλιά, του οποίου το όνομα παραμένει άγνωστο, μοιράζονται το ίδιο δωμάτιο και την ίδια μοίρα. Και οι τέσσερις είχαν σοβαρούς τραυματισμούς από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Τα τέσσερα θύματα των επιθέσεων αναρρώνουν σε παιδιατρικό νοσοκομείο στη Zaporizhzhia, εκεί όπου φτάνουν επιζώντες από τη Μαριούπολη. Tο φως του ήλιου μπαίνει πολύ δύσκολα στα δωμάτια των ασθενών αφού τα παράθυρα είναι μέχρι το ταβάνι με μαξιλάρια και κούτες.

Η 13χρονη Milena είναι σε τεχνητό κώμα αφότου πυροβολήθηκε στο σαγόνι και η φωτογραφία στην οποία απεικονίζεται, είναι από τις 19 Μαρτίου του 2022. Η δεύτερη φωτογραφία είναι τραβηγμένη την ίδια μέρα σε έναν χώρο που λειτουργεί ως καταφύγιο για τους πρόσφυγες και πολλοί πολίτες προσπαθούν να απασχολήσουν τα παιδιά που έρχονται από την εμπόλεμη ζώνη για να τους απομακρύνουν τον φόβο.

Στην τρίτη φωτογραφία, ένα κορίτσι που έχει μια μεγάλη πληγή στο κεφάλι, εξετάζεται από τους γιατρούς προκειμένου να διαπιστωθεί η κατάσταση της υγείας της. Κάθε θύμα μοιράζεται και από μια διαφορετική ιστορία στις παραπάνω φωτογραφίες, ωστόσο όλες έχουν κοινό παρονομαστή, τον πόλεμο και τη δίνη του.