REAL LIFE WHO

Ketanji Brown Jackson: Η πρώτη μαύρη υποψήφια για το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ περνά από "ιερά εξέταση" και ο λόγος είναι ο ρατσισμός


JTeam

23 Μαρτίου 2022

Ketanji Brown Jackson: Η πρώτη μαύρη υποψήφια για το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ περνά από "ιερά εξέταση" και ο λόγος είναι ο ρατσισμός
Getty Images
Η Ketanji Brown Jackson, ήρθε αντιμέτωπη με έναν αρκετά δύσκολο, εξονυχιστικό και σίγουρα ρατσιστικό γύρο ερωτήσεων κατά τη διάρκεια της δεύτερης μέρας της ακροαματικής διαδικασίας για τα προσόντα και την αξία της, που θα κρίνει το μέλλον της υποψηφιότητάς της στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ

Το απόγευμα της 25ης Φεβρουαρίου, ο Joe Biden μετά τη συνταξιοδότηση του δικαστή Stephen Breyer, πρότεινε την Ketanji Brown Jackson ως υποψήφια για να θητεύσει στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ. Κάπως έτσι η Jackson γίνεται η πρώτη μαύρη γυναίκα που είναι υποψήφια για το Ανώτατο Δικαστήριο για πρώτη φορά στην αμερικανική ιστορία και ο διορισμός της αναμένεται να είναι ιστορικής σημασίας καθώς σημαίνει λιγότερες διακρίσεις και περισσότερη ισότητα.

Έτσι η 51χρονη νομικός, που έχει αποφοιτήσει από το Κολλέγιο του Harvard και τη Νομική Σχολή του ίδιου Πανεπιστημίου, βρέθηκε στο Cross Hall του Λευκού Οίκου, υπό την παρουσία του Πρόεδρου των ΗΠΑ και της Αντιπροέδρου, Kamala Harris, διεκδικώντας το όνειρο που έχει από μικρή: να γίνει δικαστής.

H υποψήφια δικαστής έχει ήδη δεχτεί πλήθος αντιδράσεων που προέρχονται κυρίως από άτομα με ρατσιστικές αντιλήψεις. Η ίδια απάντησε τις ερωτήσεις του γερουσιαστή Lindsey Graham κατά τη διάρκεια της δεύτερης μέρας, για το έργο της και τη δικαστική φιλοσοφία που ακολουθεί, λέγοντας πως είναι ανεξάρτητη νομικός που λαμβάνει αποφάσεις βάσει του νόμου. Μάλιστα, αντιμετώπισε την επιμονή και τον εξονυχιστικό έλεγχο των Ρεπουμπλικανών, οι οποίοι την πίεσαν ώστε να διατυπώσει τις αντιλήψεις της για πολλά κοινωνικά θέματα που διχάζουν, όπως οι πολιτισμικές μορφές και θεωρίες του ρατσισμού.

Οι Ρεπουμπλικανοί επίσης την πίεσαν επαναλαμβανόμενα να διατυπώσει τη θέση της για τους ισχυρισμούς ότι στο παρελθόν είχε φανεί ιδιαίτερα επιεικής στην καταδίκη των δραστών της παιδικής πορνογραφίας. Σύμφωνα με όσα απάντησε η νομικός: «Ως μητέρα και δικαστής που καλείται να αντιμετωπίσει τέτοιες υποθέσεις, ακολουθώ μόνο τον δρόμο της αλήθειας».

Σχετικά με τη νομιμοποίηση των αμβλώσεων, η δικαστής απάντησε ότι ο νόμος του Ανώτατου Δικαστηρίου στηρίχθηκε στο δικαίωμα κάθε γυναίκας να αποφασίζει για τη διακοπή ή μη της κύησής της. Η επόμενη ερώτηση είχε να κάνει σχετικά με το φύλο της και τη θεωρία του ρατσισμού, την οποία η Jackson γρήγορα απέρριψε. Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Δεν έχω διαβάσει ποτέ αυτό που είναι γνωστό ως "critical race theory". Δεν χρησιμοποίησα ποτέ αυτή τη θεωρία, ούτε ως δικαστής».

Στον επόμενο γύρο των ερωτήσεων, η υποψήφια δικαστής κλήθηκε να απαντήσει πόσο μεγάλη θρησκευτική πίστη έχει από το 1 μέχρι το 10 ενώ κάθε φορά στο τέλος κάθε απάντησης, η ίδια προσπαθούσε να κάνει μονίμως ξεκάθαρο ότι είναι μια αμερόληπτη νομικός που αποφασίζει πάντα με βάση τον νόμο. Η εξουθενωτική διαδικασία της ακρόασης κράτησε πάνω από 13 ώρες ενώ την Τετάρτη η Jackson αναμένεται να απαντήσει σε έναν δεύτερο γύρο ερωτήσεων από τους γερουσιαστές, που θα είναι πιθανότατα πιο σύντομες.

Γενικά από την αρχή, η πρόθεση αυτή του Biden έλαβε τις επευφημίες από την προοδευτική πτέρυγα του κόμματός του, κάνοντας λόγο για μία ακόμα νίκη για τους μαύρους της Αμερικής και για τις ιστορικά καταπιεσμένες φυλετικές ομάδες της χώρας. Η αντιπολίτευση, από την άλλη, κατηγόρησε τον Biden ότι υποκύπτει στους ακτιβιστές του κόμματός του και ότι δεν επιλέγει με βάση αξιοκρατικά κριτήρια. Η κοινή γνώμη φάνηκε, επίσης στο σύνολό της, σχετικά αρνητική με την απόφαση αυτή του Biden.

Στην περίπτωση που λάβει την έγκριση της Γερουσίας, η Jackson θα γίνει η πρώτη μαύρη γυναίκα που θα καλύψει τη θέση του Ανώτατου Δικαστή μετά από τα 233 χρόνια λειτουργίας του Ανώτατου Δικαστηρίου αλλά και η 6η γυναίκα που θα έχει καθοριστικό βήμα στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, δίνοντας περισσότερη φωνή στη μαύρη κοινότητα.

«Για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, η κυβέρνησή μας και τα δικαστήριά μας, δεν αντιπροσώπευαν την Αμερική», ανέφερε κατά τη διάρκεια του λόγου του ο Joe Biden, λίγο πριν παρουσιάσει την Ketanji Brown Jackson, ως τη δική του προσωπική επιλογή για την αντικατάσταση του Stephen Breyer. «Πιστεύω ότι είναι καιρός το δικαστήριό μας να αντικατοπτρίζει όλα τα ταλέντα. Το συνολικό μεγαλείο του έθνους μας. Με έναν υποψήφιο με εξαιρετικά προσόντα».

Η Jackson μέχρι σήμερα είναι δικαστής του Ομοσπονδιακού Εφετείου της Washington, το σημαντικότερο από τα 13 εφετεία της χώρας, καθώς αναλαμβάνει τις σημαντικότερες υποθέσεις που αφορούν το Ομοσπονδιακό Διοικητικό δίκαιο και το Συνταγματικό δίκαιο της χώρας. Νωρίτερα εργάστηκε ως νομική σύμβουλος ενώ ασχολήθηκε και με το ποινικό δίκαιο της χώρας, ως δημόσια δικηγόρος υπεράσπισης και στην Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ποινών, ως αναπληρώτρια επικεφαλής της επιτροπής.

Η οικογένειά της παίζει επίσης έναν από τους σημαντικότερους ρόλους στη ζωή της. «Στις κόρες μου, Talia και Leila. Είστε το φως της ζωής μου», ανέφερε στις πιο πρόσφατες δηλώσεις της την Παρασκευή, 25 Φεβρουαρίου, η Ketanji Brown Jackson. «Θέλω να ξέρετε πως όποιον τίτλο κι αν κατέχω, ή όποια δουλειά κι αν κάνω, θα είμαι πάντα η μαμά σας. Αυτό δεν θα αλλάξει ποτέ».

Η Jackson χρειάζεται τουλάχιστον 50 ψήφους για να λάβει την αξιότιμη αυτή θέση στο Ανώτατο Δικαστήριο και είναι σίγουρο ότι θα τα καταφέρει!

TAGS