UPDATE #NOW

Όταν ήταν παιδί, ο Oscar Isaac γυρνούσε τις δικές του ταινίες και έβλεπε εξορκισμούς με την οικογένειά του


Κλέλια Φατούρου

30 Μαρτίου 2022

Όταν ήταν παιδί, ο Oscar Isaac γυρνούσε τις δικές του ταινίες και έβλεπε εξορκισμούς με την οικογένειά του
Guy Aroch/Esquire
Ο Oscar Isaac μετρά 42 ταινίες στο ενεργητικό του. Στην νέα του συνέντευξη στο Esquire, μιλά για τα τραύματα της παιδικής ηλικίας, χωρίς να χάνει το χιούμορ του (που είναι μπόλικο)

Ήταν το 1992 όταν ο Oscar Isaac και η οικογένειά του ήρθαν αντιμέτωποι με τον τυφώνα Andrew. Ο 13χρονος τότε ηθοποιός ένιωθε ότι είχε έρθει το τέλος, και ίσως ήταν σίγουρος για αυτό, εφόσον είχε μεγαλώσει με Ευαγγελιστές γονείς από τη Γουατεμάλα, οι οποίοι είχαν εκκλησία στο σπίτι και πίστευαν στην Αποκάλυψη.

Μία οικογένεια που αργότερα διαλύθηκε με το διαζύγιο των γονιών του και τον έκαναν να αναζητήσει νέα οικογένεια σε πολύτιμους φίλους. Αλλά κυρίως, τον έκανε να χάνεται στον λαβύρινθο της φαντασίας του, η οποία ήταν πλούσια και δημιουργούσε ιστορίες, που αργότερα βιντεοσκοπούσε. Μερικές από αυτές χάθηκαν με τον τυφώνα.

Στα 43 του, έχει καταφέρει πολλά. 42 ταινίες στο ενεργητικό του, έναν γάμο, δύο μικρούς γιους. Για κάποιον που ένιωθε πάντα outsider, η καριέρα του είναι πλούσια και συνεχίζει ακάθεκτος. Τρεις Star Wars ταινίες, Ex Machina, Scenes from a Marriage (με τη φίλη του από το Πανεπιστήμιο, Jessica Chastain), Dune και τώρα η σειρά της Marvel, με το Moon Knight. 6 επεισόδια για τον υπάλληλο ενός μουσείου, τον Steven Grant, που βιώνει blackouts και που τελικά ανακαλύπτει ότι μοιράζεται το σώμα του με τον διαβολικό Marc Spector. Ο Grant πάσχει από διασχιστική διαταραχή ταυτότητας και αυτό τον μεταμορφώνει.

Μία σειρά που θέλει να αφαιρέσει το στίγμα γύρω από τις ψυχικές νόσους και να υπενθυμίσει στο κοινό τη δύναμη της φαντασίας και πώς μπορεί να σε γλιτώσει από την καταστροφή. «Είναι ένας τρόπος να τιμήσεις το ανθρώπινο μυαλό. Ειδικά για εκείνους που κουβαλούν ένα τραύμα, το μυαλό μπορεί να γίνει υπερδύναμη», λέει ο ίδιος. Κάτι που βοήθησε και τον Isaac όσο μεγάλωνε.

Η μητέρα του, Eugenia, έφυγε από τη ζωή πριν 5 χρόνια, από παγκρεατικό καρκίνο αλλά χαίρεται που εκπλήρωσε το μεγάλο της όνειρο. Της αγόρασε ένα σπίτι, έτσι όπως εκείνη το ήθελε και νιώθει ότι ίσως ήταν το μοναδικό όνειρο που της επιτρεπόταν να έχει. Μία γυναίκα από τη Γουατεμάλα, που δεν ενθαρρύνθηκε να σπουδάσει και που είχε μάθει ότι ο μοναδικός της σκοπός ήταν να κάνει οικογένεια και να υπηρετεί τον σύζυγό της. «Για εμένα, εκείνη ήταν αγάπη άνευ όρων. Και όταν πέθανε, ήταν σαν να πέθανε ο Θεός».

Η σχέση του με τη θρησκεία (ή μάλλον την πνευματικότητα) αποκαταστάθηκε με την πανδημία. Μετά από χρόνια καταπίεσης, παρακολούθησης εξορκισμών και μίας Αποκάλυψης που θα ερχόταν αν δεν ήταν τέλειος σε όλα, πέρασε στο άλλο άκρο, αυτό του υλισμού, και τώρα νιώθει ότι έχει ανάγκη την ισορροπία. Η αδερφή του πάντως είναι επιστήμονας και ασχολείται με το κλίμα άρα «η δουλειά της είναι όντως σαν Αποκάλυψη», λέει αστειευόμενος -και το πηγαίο χιούμορ του ήταν μια πλευρά του ηθοποιού που δεν είχαμε συνηθίσει έως τώρα. Το ξεδίπλωσε όμως ως παρουσιαστής στο τελευταίο SNL, όπου αποκάλυψε ένα μέρος μίας ταινίας που έφτιαξε μόνος του όταν ήταν 10 χρονών. Το "The Avenger". Και αυτό θέλει κότσια.

Διαβάστε ολόκληρη την υπέροχη συνέντευξη του Isaac στο Esquire, εδώ.