UPDATE #NOW

Ο λόγος που τα γλυκά στην Κατάνια έχουν σχήμα στήθους


JTeam

6 Απριλίου 2022

Ο λόγος που τα γλυκά στην Κατάνια έχουν σχήμα στήθους
www.goodfoodstories.com
Η Κατάνια είναι μια πόλη με πολύ ιδιαίτερη σχέση με το φαγητό και τα χαρακτηριστικά γλυκά της δεν αποτελούν εξαίρεση.

Με την επιβλητική Αίτνα να τη σκεπάζει, το πιο ψηλό και ενεργό ηφαίστειο της Ευρώπης, η Κατάνια, η αλλιώς η «μαύρη πόλη», είναι έτοιμη να σε μαγέψει με το φαγητό, τα μεσαιωνικά κτίρια και τους ανθρώπους της.

Το πρώτο πράγμα που σου κάνει εντύπωση είναι οι σκούροι τοίχοι και οι μαύρες πλάκες. Παντού υπάρχουν κτίρια και δρόμοι μαύροι. Η Κατάνια είναι μια πόλη φτιαγμένη από λάβα και ο κεντρικός της δρόμος έχει το όνομα του ηφαιστείου που την έχει λαβώσει πολλές φορές: Via Etnea.

Η Κατάνια είναι όμορφη, ωστόσο δεν είναι η κλασσική μοντέρνα πόλη της Ιταλίας, έχει αρκετές φτωχογειτονιές και της λείπει η πολυτέλεια. Γι αυτό και θα την αγαπήσεις μόνο αν σου αρέσει η μαγεία και το μπαρόκ. Αυτό όμως που σίγουρα θα λατρέψεις από τη «μαύρη πόλη» της Ιταλίας είναι το φαγητό, αφού σε κάθε γωνιά θα φας υπέροχα. Είναι πραγματικά ένας γαστρονομικός παράδεισος.

Μέσα στα δρομάκια βρίσκεις παντού φούρνους και μικρές tratorie με τοπικές λιχουδιές, από τα πεντανόστιμα arancini, τα οποία ουσιαστικά είναι ρυζοκεφτεφτέδες με κωνικό σχήμα και μπορεί κανείς να επιλέξει τη γεύση που του αρέσει, μέχρι τα φοβερά γλυκίσματα με τα οποία παθαίνεις εθισμό.

Τα γλυκά όμως στην Κατάνια εκτός από πεντανόστιμα, έχουν και τη δικής τους ιστορία, αφού τα περισσότερα φτιάχνονται για να τιμήσουν την Αγία Αγάθη.

Η Αγάθη είναι η προστάτιδα της Κατάνια και σύμφωνα με τον Χρυσό Θρύλο του 13ου αιώνα, όταν ήταν 15 χρονών έκανε όρκο παρθενίας. Όμως ο Ρωμαίος έπαρχος Κουιντιανός, νόμιζε ότι θα μπορούσε να την αναγκάσει να απομακρυνθεί από τον όρκο της και να τον παντρευτεί. Οι επίμονες προτάσεις του απορρίφθηκαν και τότε ο Κουιντιανός τη φυλάκισε και τη βασάνισε. Ανάμεσα στα βασανιστήρια που υποβλήθηκε ήταν η εκτομή του στήθους της με τσιμπίδα.

Παρόλα αυτά η Αγάθη έμεινε πίστη στον Θεό με αποτέλεσμα ο Κουιντιανός να την καταδικάσει να καεί στην πυρά. Ωστόσο, ένας σεισμός εμπόδισε να συμβεί αυτό και αντ' αυτού οδηγήθηκε στη φυλακή, όπου της εμφανίστηκε ο Άγιος Πέτρος και της θεράπευσε τις πληγές. Η Αγάθη πέθανε στη φυλακή, πιθανότατα το έτος 251 και έτσι έγινε Αγία και προστάτιδα της Κατάνια.

Η πίστη και η αγάπη των κατοίκων της Κατάνια για την Αγία αποτέλεσε το συνδετικό κρίκο μεταξύ της θρησκευτικής παράδοσης και της γαστρονομίας, με αποτέλεσμα πολλά γλυκά να έχουν σχήμα γυναικείου στήθους.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το Minni di Virgini, ένα ημισφαιρικό γλυκό με κρέμα ρικότα, σκεπασμένο με γλάσο και στολισμένο με ένα κερασάκι. Αλλά και το μπριός με σχήμα γυναικείου στήθους, το οποίο οι Κατανοί απολαμβάνουν με δυο τρόπους. Ο πρώτος είναι με την είναι με την αγαπημένη τους γρανίτα, σερβιρισμένη σε ποτήρι και δίπλα το μπριός. Και ο δεύτερος τρόπος είναι σε σάντουιτς. Γεμίζουν το μπριός με παγωτό, συνήθως με γεύση φιστίκι και το απολαμβάνουν.

Οι Κατανοί τιμούν την Αγία Αγάθη δύο φορές τον χρόνο. Στις 17 Αυγούστου όπου γιορτάζουν την επιστροφή των λειψάνων της από την Κωνσταντινούπολη κατά τον 11ο αιώνα. Και στις 5 Φεβρουαρίου όπου τιμούν την κοίμηση της Αγίας και την επέτειο του θαύματος. Οι εορτασμοί ξεκινούν 2 μέρες νωρίτερα και πλήθος πιστών συγκεντρώνεται και παρακολουθεί τις θρησκευτικές εκδηλώσεις.

TAGS