UPDATE #NOW

Chat app της Amazon θα απαγορεύει συγκεκριμένες λέξεις στους εργαζομένους όπως «ελευθερία», «αύξηση», «αδικία»


JTeam

6 Απριλίου 2022

Chat app της Amazon θα απαγορεύει συγκεκριμένες λέξεις στους εργαζομένους όπως «ελευθερία», «αύξηση», «αδικία»
Instagram/ businessinsider
H λίστα με τις απαγορευμένες λέξεις, περιλαμβάνει τους όρους της «ελευθερίας» και της «φυλακής»

Τα εργατικά συνδικάτα και η διεκδίκηση αυτονόητων δικαιωμάτων για καλύτερο μισθό και καλύτερες συνθήκες εργασίας οδήγησαν σε μια ιστορική νίκη των εργαζομένων της Amazon, που όπως φαίνεται, ενόχλησε ιδιαίτερα την εταιρεία- κολοσσό.

Μάλιστα, σε τέτοιο βαθμό που τώρα ετοιμάζεται να βγάλει νέα εφαρμογή που θα λειτουργεί ως ένα είδος λογοκρισίας απέναντι στο πώς θα επιλέγουν να εκφράζονται οι εργαζόμενοι μέσα στην εταιρεία. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Ότι η Amazon θα έχει τη δυνατότητα να αποκλείει τις αναρτήσεις των εργαζομένων σε μια εφαρμογή εσωτερικής ανταλλαγής μηνυμάτων που περιέχουν λέξεις-κλειδιά και σχετίζονται με συνδικάτα, σύμφωνα με ενδελεχές ρεπορτάζ του The Intercept.

Αν είστε προετοιμασμένοι και για άλλα, οι εκπλήξεις δεν σταματούν εδώ αφού μια αυτόματη οθόνη λέξεων αναμένεται παράλληλα να μπλοκάρει όρους και λέξεις που πιθανότατα θα μπορούσαν να συσχετιστούν με ενδεχόμενες κριτικές για τις συνθήκες εργασίας στην Amazon, όπως «συνδικάτο», «παράπονο», «αποζημίωση», «αύξηση μισθού», «δουλεία», «διαφορετικότητα», «παρενόχληση», «φυτείες», «αδικία».

Στη λίστα του απαγορευμένου λεξιλογίου περιλαμβάνονται και οι όροι της «ελευθερίας» και της «φυλακής», όροι που πιθανότατα έχουν σχέση με αναφορές εργαζομένων της Amazon. Απαγορευμένη φυσικά είναι και η λέξη «τουαλέτες» με την αναφορά ότι οι εργαζόμενοι πολλές φορές αναγκάζονται να κάνουν την ανάγκη τους σε μπουκάλια για να μην καθυστερούν την εκπλήρωση των παραγγελιών.

Η εφαρμογή υποτίθεται ότι σχεδιάζεται για να προσφέρει «ψηφιακούς επαίνους», όπως αστέρια και κονκάρδες, στους υπαλλήλους που τη χρησιμοποιούν για δραστηριότητες που «προσθέτουν άμεση επιχειρηματική αξία».

Όπως δήλωσε η εκπρόσωπος της Amazon, Barbara M. Agrait: «Οι ομάδες μας πάντα βρίσκουν νέους τρόπους για να βοηθήσουν τους υπαλλήλους να συνεργαστούν μεταξύ τους. Αυτό το συγκεκριμένο πρόγραμμα δεν έχει εγκριθεί ακόμη και μπορεί να αλλάξει σημαντικά ή ακόμα και να μην ξεκινήσει καθόλου».

Η νέα εφαρμογή «ενδοεταιρικής επικοινωνίας», όπως έχει αρχίσει να λανσάρεται ήδη στα social, εκφράζει την άρνηση της Amazon να δεχτεί οποιαδήποτε συνδικαλιστική οργάνωση των υπαλλήλων της καθώς η εταιρεία έχει εναντιωθεί κατά καιρούς στις προσπάθειες των εργαζομένων της να οργανωθούν και να διεκδικήσουν καλύτερες συνθήκες εργασίας, όχι μόνο στις ΗΠΑ αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο.

TAGS