REAL LIFE WHO

Οι Ουκρανές μητέρες γράφουν με στυλό τα στοιχεία επικοινωνίας τους στα σώματα των παιδιών τους


JTeam

5 Απριλίου 2022

Οι Ουκρανές μητέρες γράφουν με στυλό τα στοιχεία επικοινωνίας τους στα σώματα των παιδιών τους
Instagram/ aleksandra.mako
Ουκρανές μητέρες γράφουν τα στοιχεία επικοινωνίας επάνω στα κορμιά των παιδιών τους και η είδηση δεν είναι μέρος των fake news αλλά μιας πραγματικότητας που εκτυλίσσεται στον χάρτη και θα έπρεπε να μας αγγίζει όλους

Η είδηση που «παγώνει», συνοδεύεται από μια ακόμη πιο συγκλονιστική εικόνα. Εκτυλίσσεται αυτή τη στιγμή στην Ουκρανία από μητέρες που είναι απεγνωσμένες και γράφουν τα στοιχεία επικοινωνίας της οικογένειάς τους πάνω στα σώματα των παιδιών τους για να διασφαλίσουν την ασφάλειά τους σε περίπτωση που εκείνες σκοτωθούν.

Η Ουκρανή δημοσιογράφος, Anastasiia Lapatina μοιράστηκε μία από αυτές τις φωτογραφίες στο Twitter, προσθέτοντας: «Ουκρανές μητέρες γράφουν τα στοιχεία επικοινωνίας της οικογένειάς τους πάνω στα σώματα των παιδιών τους για την περίπτωση που εκείνες σκοτωθούν αλλά τα παιδιά τους επιζήσουν. Και η Ευρώπη ακόμη συζητά για το φυσικό αέριο».

Η φωτογραφία δείχνει ένα μικρό κορίτσι, που ονομάζεται Vira με την ημερομηνία της γέννησής της να αναγράφεται στην πλάτη της με στυλό δίπλα από κάποια τηλέφωνα επικοινωνίας σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Η μητέρα της Vira, Sasha Makoviy, εξήγησε στο Instagram ότι προχώρησε σε μια τέτοια ενέργεια στην περίπτωση που συμβεί κάτι

Όπως έγραψε: «Στη φωτογραφία, η πλάτη της Vira την πρώτη μέρα του πολέμου. Το υπέγραψα με τα χέρια μου να τρέμουν πολύ. Μα γιατί; Ξέρεις ήδη πώς είναι να ξυπνάς από τους εκκωφαντικούς και δυνατούς ήχους των εκρήξεων που ακούγονται από δεκάδες χιλιόμετρα μακριά. Έτρεμα τις πρώτες ώρες όπως εσύ».

Όπως προσθέτει: «Έγραψα τα στοιχεία στη Vira σε περίπτωση που μας συνέβαινε κάτι και εκείνη κατάφερνε να επιζήσει και κατέληγε στα χέρια κάποιων. Και τότε μου πέρασε από το μυαλό μια τρελή σκέψη "γιατί δεν της έκανα τατουάζ με αυτές τις πληροφορίες;"».

Πολλοί ήταν οι γονείς που αντέδρασαν στο post με παρόμοιες σπαρακτικές ιστορίες και με ενσωματωμένα όλα τα βήματα που χρειάστηκε να ακολουθήσουν για την προστασία και ασφάλεια των παιδιών τους. Ένας από τους χρήστες έγραψε: «Την πρώτη μέρα του πολέμου, έκανα το ίδιο για τον 3χρονο γιο μου. Και παρόλο που είμαστε μαζί του τώρα στην Αγγλία, το χαρτί είναι πάντα πάνω του».

Από την άλλη, ένας Ουκρανός πατέρας σχολίασε στο Twitter, ανεβάζοντας τη φωτογραφία της δικής του κόρης με τα νούμερα γραμμένα στην πλάτη της: «Η 5χρονη κόρη μου φοράει αυτό το t-shirt ενώ η Ευρώπη σκέφτεται το αέριο και τα χρήματα».

Τα τηλέφωνα των μελών πολλών οικογενειών πάνω σε παιδικά σώματα είναι μία από τις φωτογραφίες που θα συνοδεύουν για χρόνια τον πόλεμο στην Ουκρανία. Έναν πόλεμο που μας αφορά όλους και που έτυχε να μην είμαστε θύματά του.