UPDATE #NOW

«Δεν γινόταν να μη μιλήσω»: Η Olga Smirnova για την απόφασή της να αφήσει τα Bolshoi λόγω του πολέμου


Στεφανία Παπαδημητρίου

7 Απριλίου 2022

«Δεν γινόταν να μη μιλήσω»: Η Olga Smirnova για την απόφασή της να αφήσει τα Bolshoi λόγω του πολέμου
Olga Smirnova / Facebook
«Για να γυρίσω στη Ρωσία, μάλλον θα πρέπει να πάρω πίσω τα λόγια μου. Και δεν υπάρχει περίπτωση να το κάνω αυτό»

«Ολόκληρη η ζωή μου άλλαξε σε μία μέρα», είπε η Olga Smirnova. Η μπαλαρίνα που εγκατέλειψε τα Bolshoi μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, μίλησε για πρώτη φορά μετά την αποχώρησή της κι εξήγησε στον Guardian τι την οδήγησε στην απόφαση αυτή. «Το πρωί, δεν ήξερα πως θα έφευγα από τη Ρωσία. Και το βράδυ, καθόμουν στο αεροπλάνο».

Ήταν μία από τις κορυφαίες χορεύτριες των Bolshoi, με διεθνή αναγνώριση, στο απόγειο της καριέρας της. Τον Μάρτιο όμως, προς έκπληξη όλων, ανακοίνωσε ότι θα έφευγε από τη Μόσχα και θα συνεργαζόταν με το Ολλανδικό Εθνικό Μπαλέτο (DNB). «Στέκομαι ενάντια στον πόλεμο, με κάθε ίνα της ψυχής μου», έγραψε τότε. «Ποτέ δεν πίστευα ότι θα ντρεπόμουν για τη Ρωσία… Αλλά τώρα, υπάρχει ξεκάθαρο όριο μεταξύ του πριν και του μετά».

«Δεν ένιωθα ασφαλής», είπε στον Guardian.

«Ένιωθα ότι η ατμόσφαιρα ήταν τεταμένη στη χώρα. Οι διεθνείς πτήσεις ακυρώνονταν και υπήρχαν φήμες για το κλείσιμο των συνόρων, οπότε αποφασίσαμε να φύγουμε. Δε θέλαμε να το ρισκάρουμε και να περιμένουμε περισσότερο».

Ήξερε πως οι δηλώσεις της κατά του Κρεμλίνου, θα την έβαζαν στο στόχαστρο. Γιατί το έκανε; «Δεν ξέρω», είναι η απάντηση. «Απλώς ένιωσα ότι έπρεπε να μιλήσω. Δεν μπορούσα να το κρατήσω μέσα μου. Πολλοί καλλιτέχνες μίλησαν. Θαυμάζω τη ρωσική λογοτεχνία. Ο Dostoevsky και ο Tolstoy είναι οι αγαπημένοι μου καλλιτέχνες και, από το παράδειγμά τους, μαθαίνεις ότι πρέπει να μιλάς ανοιχτά και με ειλικρίνεια».

Η Olga Smirnova έκοψε κάθε επαφή με τους συναδέλφους της από τα Bolshoi – ελάχιστοι της έστειλαν μηνύματα στήριξης. «Ο κόσμος φοβάται να μιλήσει. Αν δεν έχουν επιλογή και το να μείνουν είναι μονόδρομος, προτιμούν να μείνουν σιωπηλοί. Καθένας θα έπρεπε να μπορεί να αποφασίσει σε τι κοινωνία θέλει να ζήσει και πόση ελευθερία χρειάζεται».

«Ποτέ δεν ασχολήθηκα με την πολιτική», συνέχισε, μετρώντας προσεκτικά τα λόγια της. «Αλλά ήταν αδύνατο να την αγνοήσω, οπότε μίλησα κατά του πολέμου. Ο πόλεμος είναι απαράδεκτος τρόπος διευθέτησης συγκρούσεων, στην πολιτισμένη κοινωνία μας».

«Πονάει πολύ. Επειδή παίζεται η φήμη όλων των Ρώσων πολιτών. Η φήμη της Ρωσίας έχει δεχθεί ισχυρό πλήγμα από τις δράσεις της κυβέρνησης».

Οι γονείς της εξακολουθούν να βρίσκονται στη Ρωσία. Έμαθαν πως έφυγε όταν ανακοίνωσε τη συνεργασία της με το DNB – δεν τους είχε πει τίποτα για να μην τους βάλει σε κίνδυνο. «Σίγουρα είναι δυσαρεστημένοι, ήθελαν να μείνω, αλλά πιστεύω χρειάζονται χρόνο να το αποδεχθούν και να καταλάβουν την απόφασή μου».

Η Smirnova σκοπεύει να μείνει στο Amsterdam. Δεν ξέρει αν και πότε θα επιστρέψει στην πατρίδα της, τίποτα δεν είναι σίγουρο. «Θα κάνω το καλύτερο που μπορώ για το DNB», εξήγησε, καθώς την δέχθηκαν με μεγάλη αγάπη.


«Για να γυρίσω στη Ρωσία, μάλλον θα πρέπει να πάρω πίσω τα λόγια μου. Και δεν υπάρχει περίπτωση να το κάνω αυτό. Φυσικά και θέλω να δω τους γονείς μου, να μπορώ να πάω στην Αγία Πετρούπολη. Αλλά το μέλλον είναι τόσο αβέβαιο τώρα -και της χώρας και το δικό μου».