Σε μια εποχή που το διαδικτυακό έγκλημα βρίσκεται στο απόγειό του, είναι λογικό να φοβόμαστε. Αν έχουν αρκετές γνώσεις, άγνωστοι μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση στα προσωπικά μας δεδομένα και να τα χρησιμοποιήσουν με ποικίλους τρόπους – από το να στείλουν ψεύτικα μηνύματα και links με ιούς, μέχρι να τροποποιήσουν επίσημα έγγραφα.
Μερικές φορές, οι κυβερνοεπιθέσεις γίνονται τόσο σωστά (από την πλευρά του hacker) που είναι αδύνατο να τις πάρουμε είδηση. Κι εκείνοι, αποκτούν πρόσβαση στο Gmail, το Facebook, το iCloud μας, μέσω των οποίων εύκολα μπορούν να πάρουν πληροφορίες για τον τραπεζικό μας λογαριασμό.
Παρακάτω, θα δούμε τα σημάδια που πρέπει να προσέξουμε.
Αν το κινητό, το laptop ή ο υπολογιστής σας αρχίσουν να κολλάνε χωρίς λόγο, είναι πολύ πιθανό να μας έχουν χακάρει. Το ίδιο ισχύει και για τις περιπτώσεις που μας έρχονται fake προειδοποιητικά pop-ups όταν χρησιμοποιούμε τον browser μας.
Κάτι ακόμη που πρέπει να μας ανησυχήσει, στα social media αυτήν τη φορά, είναι τα τυχαία μηνύματα που λαμβάνουν οι άλλοι από εμάς, χωρίς να τα έχουμε στείλει ποτέ. Φυσικά, ποτέ δεν πρέπει να αγνοούμε τις ειδοποιήσεις που μπορεί να μας στέλνει η συσκευή μας και, συγκεκριμένα, το antivirus μας.
Τι κάνουμε αν χάκαραν τη συσκευή μας;
Ένας από τους ευκολότερους τρόπους αντιμετώπισης του παραπάνω, είναι να κάνουμε επαναφορά της συσκευής στις εργοστασιακές της ρυθμίσεις. Παράλληλα, αν το antivirus μας κάνει έλεγχο και εντοπίσει ύποπτα προγράμματα, δεν έχουμε παρά να τα διαγράψουμε.
Αν το πρόβλημα επιμείνει, καλό είναι να έρθουμε σε επαφή με κάποιον ειδικό.