UPDATE #NOW

Η σύγχρονη Τουρκία είναι εδώ: 7 σειρές και ταινίες που θα λατρέψεις (και δεν είναι σαπουνόπερες)


Κλέλια Φατούρου

8 Απριλίου 2022

Η σύγχρονη Τουρκία είναι εδώ: 7 σειρές και ταινίες που θα λατρέψεις (και δεν είναι σαπουνόπερες)
Οι σειρές και ταινίες που αποτυπώνουν τη σύγχρονη Τουρκία και που θα λατρέψεις

Η τουρκική τηλεόραση μπήκε στις ζωές μας σε καθημερινή βάση πριν από 15 χρόνια, με την οικογένεια Μπακλαβατζίογλου και τον έρωτα του Νίκου και της Ναζλί στα «Σύνορα της Αγάπης». Το μοναδικό ενδιαφέρον που έβρισκα ήταν τα ατελείωτα ταψιά μπακλαβά με το σιρόπι που χυνόταν από πάνω (και που δοκίμασα 15 χρόνια αργότερα).

Τα χρόνια πέρασαν, υποδεχτήκαμε τον Σουλειμάν τον Μεγαλοπρεπή, την Ελίφ, τον Φτερωτό Θεό, τις Χίλιες και μία Νύχτες και μερικές ακόμη σειρές που έβρισκες στην τηλεόραση σε καθημερινή βάση, είτε απόγευμα είτε βράδυ. Δεν κατάφερα να δω ούτε ένα επεισόδιο.

Μην με παρεξηγείτε, έχω δει πολύ Big Brother και Power of Love. Δεν είναι ότι υποτιμώ την καθημερινή τούρκικη σειρά. Δεν κρίνω. Τις βλέπει άλλωστε και η φίλη μου η Δέσποινα. Νιώθω το ίδιο ακριβώς και για τις Άγριες Μέλισσες. Όσο καλό και αν είναι, αργά ή γρήγορα θα εξελιχθεί σε σκληρή σαπουνόπερα.

Πέρασαν μερικά ακόμη χρονιά και η Τουρκία έγινε σημαντικό κομμάτι της ζωής μου. Οι πολίτικες και τούρκικες γεύσεις, οι συχνές επισκέψεις στη χώρα, η φιλία μου με τους ανθρώπους από τον τόπο, τα μαθήματα γλώσσας που (προσπαθώ να) κάνω, μου έδειξαν ότι η τούρκικη ποπ κουλτούρα δεν είναι μόνο η Ελίφ και ο Σουλειμάν. Οι άνθρωποι δεν τρώνε όλη μέρα μπακλαβά (αλλά τρώνε καλά) και οι γυναίκες δεν ονειρεύονται μόνο γάμους (αλλά φυσικά, υπάρχει και αυτό). Και ακριβώς επειδή είναι ένας λαός με τον οποίο ταυτιζόμαστε και ταιριάζουμε σε πολλά, οι σύγχρονες σειρές και ταινίες τους πρέπει να μπουν στο watchlist σου.

Ethos

Έχει χαρακτηριστεί αριστούργημα και δικαίως. Αν θέλεις να πάρεις μία πολύ καλή ιδέα της κοινωνικής κατάστασης στη σύγχρονη Τουρκία, το Ethos (δηλαδή Bir Baskadir) θα λύσει πολλές απορίες αλλά και παρανοήσεις που έχουμε γύρω από το θέμα της μαντίλας. Υπαρξιακά αδιέξοδα, βιοποριστικά ζητήματα, η ψυχική υγεία στο μικροσκόπιο, ο έρωτας, το πένθος. Ένα εξαιρετικό cast και αισθητική που θα σε αναγκάσει να τη δεις μονορούφι.

Φατμά

Ένα σχετικά new entry στο Netflix που πραγματεύεται την ιστορία μία καθαρίστριας που αναζητά τον πρώην κατάδικο σύζυγό της και η ίδια διαπράττει μία σειρά φόνων. Είναι μόνη, αβοήθητη και αναγκάζεται να σκοτώσει ανθρώπους του υποκόσμου, χωρίς να την καταλάβει κανείς.

Το δίλημμα του Αζίζ

Ο Αζίζ βιώνει μία μεγάλη υπαρξιακή κρίση και νιώθει ότι τον πνίγουν όλα και όλοι. Η αδερφή του και η οικογένειά της, που μένουν μαζί, ο εχθρικός ανιψιός του, η κοπέλα του, η δουλειά του. Ταυτόχρονα, ξετυλίγονται και άλλες ιστορίες και ας πούμε ότι είναι καλό να έχεις δίπλα χαρτομάντιλα.

Οικογένεια Γιουσάλ

Το πιο πρόσφατο entry σε τούρκικη σειρά στο Netflix είναι η ιστορία της οικογένειας Γιουσάλ. Ένας αρχιτέκτονας με οικογένεια, βιώνει κρίση μέσης ηλικίας και αναρωτιέται πού πήγε η punk νιότη του. Ξεκινά λοιπόν μία διπλή ζωή, ενώ ταυτόχρονα βλέπουμε τις κρίσεις κάθε μέλους της οικογένειας ξεχωριστά.

Το Θαύμα στο Κελί 7

Θυμάσαι την ταινία "I Am Sam" με τον Sean Penn; Υπάρχει και η τούρκικη εκδοχή, «Το Θαύμα στο Κελί 7». Ένας πατέρας με νοητική υστέρηση κατηγορείται για τον φόνο ενός παιδιού, προσπαθεί να αποδείξει την αθωότητά του και να επιστρέψει στη μοναχοκόρη του. Να μην σας τα πολυλογώ, κυλούν δάκρυα και μόνο που θυμάμαι αυτή την ταινία.

Μεσάνυχτα στο Πέρα Παλάς

Λίγο αστυνομικό, λίγο ιστορικό, λίγο σατιρικό, λίγο από όλα. Το επιβλητικό ξενοδοχείο της Κωνσταντινούπολης κάνει μία βουτιά στο παρελθόν και μας δείχνει τις μέρες του πολέμου και πώς μπορεί μία σκευωρία να αλλάξει την ιστορία της χώρας.

Μαζί, Ποτέ

Εδώ πάμε λίγο πίσω, στο 2004, σε μία φανταστική ταινία του Fatih Akin, που εκτυλίσσεται στο Αμβούργο, αλλά οι πρωταγωνιστές είναι Τούρκοι. Ο Cahit έχει χάσει τον έλεγχο, πίνει κάθε βράδυ και καταλήγει σε ψυχιατρική κλινική, μετά από σύγκρουση του αυτοκινήτου του με τοίχο. Εκεί γνωρίζει την αυτοκτονική Sibel, η οποία θέλει να δραπετεύσει από το προξενιό των γονιών της και να ζήσει τη ζωή που ονειρεύεται. Κάνουν μία περίεργη συμφωνία που εξελίσσεται σε κάτι διαφορετικό.

TAGS