UPDATE #NOW

Γλυκά Νερά: Ξεκίνησε η δίκη για τη δολοφονία της Caroline - «Δεν έχω ξαναδεί τέτοια ψυχραιμία»


JTeam

12 Απριλίου 2022

Γλυκά Νερά: Ξεκίνησε η δίκη για τη δολοφονία της Caroline - «Δεν έχω ξαναδεί τέτοια ψυχραιμία»
Στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο ξεκίνησαν σήμερα οι καταθέσεις μαρτύρων για την υπόθεση του εγκλήματος στα Γλυκά Νερά, «ζωντανεύοντας» στο ακροατήριο τις σκηνές ενός εγκλήματος που συγκλόνισε τον Ελλάδα.

Λίγο μετά τις 8:30 σήμερα το πρωί, στο δικαστήριο οδηγήθηκε ο Μπάμπης Αναγνωστόπουλος, ο οποίος κατηγορείται για τη δολοφονία της 20χρονης συζύγου του και μητέρας του παιδιού του, Caroline Crouch, τον Μάιο του 2021 μέσα στη μεζονέτα στα Γλυκά Νερά.

Ένα από τα πιο αποτρόπαια εγκλήματα «ζωντάνεψε» εν όψει του ακροατηρίου ενώ τα όσα ειπώθηκαν, συγκλονίζουν στον ίδιο βαθμό με την τέλεση ενός από τα πιο αποτρόπαια εγκλήματα που σημειώθηκαν ποτέ στην Ελλάδα. Η δίκη ξεκίνησε με τον Μπάμπη Αναγνωστόπουλο να λέει στην έδρα ότι «δεν ήθελε να σκοτώσει τη σύζυγό του, ότι την αγαπούσε και την αγαπά κι ότι δεν ήταν προμελετημένο το έγκλημα».

«Ποτέ δεν είχα σκοπό να βλάψω τη σύζυγό μου», είπε στην πρόεδρο ο κατηγορούμενος ενώ με την έναρξη της δίκης για τη δολοφονία της Καρολάιν έλαβε χώρα στο ακροατήριο ο εξής διάλογος, μεταξύ του κατηγορούμενου και της προέδρου του δικαστηρίου.

Πρόεδρος: Αποδέχεστε, ή όχι τις κατηγορίες;

Αναγνωστόπουλος: Ποτέ δεν είχα σκοπό να βλάψω τη σύζυγό μου. Την αγαπούσα και την αγαπώ. Αυτό δεν άλλαξε και δεν θα αλλάξει ποτέ, από τη μέρα που τη γνώρισα.

Πρόεδρος: Έχετε πει ότι τελούσατε σε κατάσταση βρασμού;

Αναγνωστόπουλος: Αυτός είναι ο ισχυρισμός μου, δεν υπήρχε προμελέτη, κανένα όφελος ή κέρδος για εμένα από αυτή την πράξη.

Στη συνέχεια, ο ίδιος ήρθε πρόσωπο με πρόσωπο με τον αστυνομικό που έφτασε πρώτος στη μεζονέτα.

«Όταν φτάσαμε στο σημείο είδαμε τη γειτόνισσα. Κρατούσε το τηλέφωνο σε ανοιχτή ακρόαση και ακουγόταν ένας άντρας με πνιχτή φωνή και μας καλούσε σε βοήθεια. Το ένα παραθυρόφυλλο ήταν βγαλμένο στο πάτωμα. Όλα ήταν σαν ψαγμένα. Ακούσαμε τη φωνή να ζητά να ανέβουμε πάνω. Τότε είδαμε ένα μεγάλο σκυλί νεκρό να κρέμεται την κουπαστή. Καταλάβαμε ότι κάτι κακό έχει συμβεί. Οι άλλοι χώροι ήταν επίσης ακατάστατοι, μπήκαμε μέσα στο δωμάτιο και είδαμε το κρεβάτι ευθεία μπροστά, το θύμα ξαπλωμένο μπρούμυτα, φαινόταν ότι ήταν νεκρή, και τον κατηγορούμενο αριστερά από το κρεβάτι, στο πάτωμα, δεμένος χειροπόδαρα, τα χέρια και τα πόδια μαζί ενωμένα» είπε ο μάρτυρας και συμπλήρωσε:

«Είδαμε την κοπέλα δεμένη ήταν νεκρή. Ο κατηγορούμενος κάτω από το κρεβάτι. Ήταν δεμένος. Τα πόδια του δεμένα μεταξύ τους. Τα χέρια μεταξύ τους και όλα μαζί σε εμβρυακή στάση. Είχε ταινία στο στόμα και τα μάτια. Είδαμε το μωρό πάνω στο σώμα της μαμάς του. Η γυναίκα ήταν πισθάγκωνα. Πρώτα λύσαμε το λαιμό και τα χέρια και μετά πήρα το μωρό από πάνω της. Οταν λύθηκε ο κατηγορούμενος έκατσε πάνω στο κρεβάτι και άρχισε να ακουμπάει τη γυναίκα σε κατάσταση να δει τι έχει συμβεί. Την κουνούσε και ρωτούσε αγάπη μου είσαι καλά; Έκανε κάποιες ενέργειες, έμοιαζε ότι βρισκόταν σε σοκ και μου ζήτησε να πάρει το μωρό αγκαλιά. Του το έδωσα. Οι κινήσεις του μας φαίνονταν άγαρμπες και κουνούσε το μωρό σαν κούκλα και προσπαθούσαμε να τον ηρεμήσουμε και να τον απομακρύνουμε».

Όπως κατέθεσε ο μάρτυρας με την πρώτη ματιά έμοιαζε σοκαρισμένος αλλά κάτι δεν πήγαινε καλά. «Ήταν λίγο περίεργο. Είπαμε ότι ήταν πολύ σοκαρισμένος ή πολύ ψύχραιμος. Δεν έχω ξαναδεί τέτοια αντίδραση. Μου έκανε εντύπωση η ψυχραιμία του ή η έλλειψη αντίληψης κατάστασης. Θεωρήσαμε ότι είναι σε σοκ και δεν ήθελε να πάρει το παιδί αγκαλιά. Έπρεπε κάποιος να πάρει το παιδί. Μου ζήτησε λίγο χρόνο να πάρει τους γονείς του. Τους πήρε τελικά να έρθουν να το πάρουν» ανέφερε ο μάρτυρας και περιέγραψε τι αντίκρυσε φτάνοντας στο σημείο.

«Είμαι 20 χρόνια αστυνομικός. Δεν έχω συναντήσει άλλη φορά τέτοια ψυχραιμία», υποστήριξε στο δικαστήριο ο δεύτερος αστυνομικός από την ομάδα που έσπευσε στη μεζονέτα των Γλυκών Νερών για τη δήθεν ληστεία.

Ο μάρτυρας αναφέρθηκε εκτενώς στις αντιδράσεις του κατηγορούμενου όταν έσπευσαν οι αστυνομικοί στον χώρο του εγκλήματος και μίλησε για απόλυτη ψυχραιμία, σχεδόν γαλήνη. «Ήταν σαν να είπε ό,τι έγινε, έγινε», σημείωσε και πρόσθεσε: «Ήταν ψύχραιμος σε σημείο που δεν μπορούσα να το πιστέψω. Είχε μια γαλήνη σε φάση που δεν το έχω ξαναδεί αυτό. Ήρθαν πολλές υπηρεσίες και σε όλες έλεγε την ιστορία σαν να μην έχει συμβεί κάτι σε αυτόν. Αν μου είχε συμβεί εμένα θα αγανακτούσα, θα έλεγα "ρε παιδιά τα έχω πει πέντε φορές, πόσες φορές να τα πω;"».

Όπως κατέθεσε ο αστυνομικός, «η αντίδραση του κατηγορουμένου όταν του είπε ο άλλος αστυνομικός "άστο τελείωσε" για τη γυναίκα του, ήταν σαν να μη κατάλαβε τι έχει γίνει. Μας είπε κάποια στιγμή "γιατί τη σκότωσαν αφού τους έδωσα τα λεφτά". Από τις ερωτήσεις που μας έκανε κατάλαβε ότι είχε πεθάνει, αλλά η αντίδρασή του ήταν τέτοια σαν να μην είχε πεθάνει η γυναίκα του. Η πρώτη αντίδραση ήταν σαν να μη κατάλαβε, αλλά μετά είχε καταλάβει αλλά η συμπεριφορά του ήταν περίεργη».

Ο μάρτυρας τόνισε ότι ο πιλότος είπε στους αστυνομικούς πως αναγνώρισε το όπλο των ληστών. «Μας είπε ότι οι ληστές είχαν όπλα και μάλιστα είπε ότι είχαν ένα όπλο σαν το δικό μου, γεγονός που μας έκανε εντύπωση γιατί ένα θύμα εκείνη τη στιγμή δεν παρατηρεί το είδος του όπλου. Μας προβλημάτισε, επίσης, το παράθυρο στο υπόγειο, που φαινόταν σαν να είχε τοποθετηθεί προσεκτικά κάτω από τους ληστές όταν εισήλθαν από αυτό στο σπίτι . Επίσης, ο τρόπος που αντιδρούσε ο κατηγορούμενος, το χτύπημα στο μέτωπό του για το οποίο απάντησε ότι δεν είχε χτυπηθεί, ήταν τόσο ψύχραιμος, που όταν ρώτησε κάποιος από τον ασύρματο κάτι, απάντησε εκείνος αντί για εμάς. Ήταν τόσο ψύχραιμος, δεν έχω συναντήσει ξανά τόση ψυχραιμία», επεσήμανε ο μάρτυρας.

Διάλογος Αναγνωστόπουλου - αστυνομικού

Μπάμπης Αναγνωστόπουλος: Με στεναχωρεί που λέτε ότι μετά το συμβάν πήρα την κόρη μου αγκαλιά και με είδατε να τρέμω. Σας έδωσα το παιδί να κατέβουμε με ασφάλεια τη σκάλα και για τις επόμενες ώρες είχα την κόρη μου αγκαλιά και μέχρι να έρθουν οι γονείς μου εσείς κρατήσατε το παιδί για ένα δύο λεπτά. Μου έκανε εντύπωση που το λέτε αυτό.

Αστυνομικός: Το περιστατικό είναι γραμμένο σε υψηλή ανάλυση κεφάλι μου. Εγω είμαι αυτός που σας έφερα κάτι να βάλετε για να μην κρυώνετε και σας έφερα τα παπούτσια σας και σας έδωσα το τηλέφωνο για τους γονείς σας. Το μωρό δεν το πήρατε καθόλου στην αγκαλιά σας. Μετά ήρθε το ΕΚΑΒ αλλά δεν θυμάμαι ποιος το παρέδωσε.

Μπάμπης Αναγνωστόπουλος: Όταν ήρθε το ΕΚΑΒ ήμουν στο περιπολικό με το παιδί. Κατεβαίνοντας στις σκάλες και στρίβοντας το τελευταίο κομμάτι είπατε ότι δεν είχα καμία αντίδραση όταν είδα το σκυλάκι. Είτε δεν με είδατε είτε ήταν άλλος συνάδελφος γιατί όταν το είδα το σκυλάκι μου με συγκράτησε. Περιγράφετε μια απάθεια που δεν ήταν έτσι.

Αστυνομικός: Δεν είδα κάποια αντίδραση από εσάς. Εγώ δηλώνω την απάθεια και την ψυχρότητα σε ένα τέτοιο σκηνικό και υποκειμενικά πώς θα αντιδρούσα εγώ με ένα νεκρό σκύλο, τη νεκρή γυναίκα και το μωρό επάνω της.

Μπάμπης Αναγνωστόπουλος: Αν αυτός ο άνθρωπος που είδατε ήταν σε κατάσταση σοκ που μόλις διαλύθηκε η ζωή μπροστά του... Επειδή εξ αρχής ο μάρτυρας είπε ότι ήταν είτε σε κατάσταση σοκ είτε σε ψύχραιμη κατάσταση...

Πρόεδρος: Το αιτιολόγησε το συμπέρασμά του με το αποτέλεσμα της εξέλιξης των πραγμάτων. Κατέστη σαφές.

Η διαδικασία συνεχίζεται.

Το χρονικό του εγκλήματος που συγκλόνισε την Ελλάδα

Ακολουθούν τα όσα συνέβησαν από τα μεσάνυχτα όπου η Caroline έφυγε από το σαλόνι και πήγε στη σοφίτα της μεζονέτας, έως και τη στιγμή που ο 33χρονος πιλότος πήρε τηλέφωνο την αστυνομία.

00.00: Τα μεσάνυχτα η Caroline έφυγε από το σαλόνι και πήγε στη σοφίτα της μεζονέτας στα Γλυκά Νερά.
00.25: Εικοσιπέντε λεπτά αργότερα η 20χρονη έστειλε sms στον πιλότο, στο οποίο τον αποκαλούσε στα αγγλικά ανόητο.
00.30: Από τις κάμερες φαίνεται ο πιλότος ξαπλωμένος στον καναπέ του σαλονιού να κρατάει αγκαλιά το μωρό.
01.30: Μιάμιση ώρα μετά τα μεσάνυχτα ο δράστης αφαιρεί την κάρτα μνήμης από το καταγραφικό μηχάνημα του κλειστού συστήματος παρακολούθησης. Στο σημείο αυτό φαίνεται ότι έχει αρχίσει να σχεδιάζει τη δολοφονία της συζύγου του.
04.00: Ο 33χρονος ανεβαίνει στη σοφίτα. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του ξαπλώνει δίπλα στη γυναίκα του, έχοντας βάλει το 11 μηνών κοριτσάκι αναμεσά τους. Εκείνη την στιγμή ξυπνάει η Καρολάιν και του ζητάει να φύγει. Σύμφωνα με την κατάθεσή του ξεκινάει ο καβγάς.
04.11: Η ώρα της δολοφονίας της Caroline. Λίγη ώρα αργότερα, ο δολοφόνος πνίγει και τον σκύλο της οικογένειας στην σκάλα του σπιτιού.
06.16: Αφού επί δύο ώρες σκηνοθέτησε το σκηνικό της ληστείας, ο πιλότος τηλεφωνεί στην Άμεση Δράση.