UPDATE #NOW

Σκέφτεστε να φύγετε για Πάσχα; Η Λάρισα είναι το μέρος που θα θέλετε να επισκεφθείτε αύριο κιόλας


Στεφανία Παπαδημητρίου

16 Απριλίου 2022

Σκέφτεστε να φύγετε για Πάσχα; Η Λάρισα είναι το μέρος που θα θέλετε να επισκεφθείτε αύριο κιόλας
Ο πιο απρόσμενα ενδιαφέρων ταξιδιωτικός προορισμός απέχει 3 ώρες από την Αθήνα

Όταν κανονίζεις να φύγεις λίγες μέρες μακριά από την Αθήνα, η Λάρισα δεν είναι ένας από τους πρώτους προορισμούς που σου έρχονται στο μυαλό. Τη θεωρούμε «πόλη του καφέ», ξέρουμε ότι έχει υγρασία, απέχει και 3 ώρες με το αυτοκίνητο, οπότε κατευθείαν τη διαγράφουμε απ’ τη λίστα. Όπως διαπίστωσα, κάνουμε μεγάλο λάθος.

Έπειτα από ταξίδι που διοργάνωσε πριν λίγες ημέρες το Επιμελητήριο Λάρισας, την επισκέφθηκα και δεν ήταν καθόλου αυτό που περίμενα. Πήρα μία ολοκληρωμένη γεύση του τόπου, ο οποίος είναι ταυτόχρονα σύγχρονος και γραφικός ενώ έχει τα πάντα, κυριολεκτικά – πανέμορφα τοπία, ιστορία, τέλειο φαγητό, όχι μόνο τη νυχτερινή ζωή που φαντάζεται κανείς – και το σίγουρο είναι πως θα επιστρέψω κάποια στιγμή.

Jenny.Gr

Ξεκινήσαμε από το Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας, το οποίο είναι κτισμένο στο λόφο Μεζούρλο στις νότιες παρυφές της πόλης, πάνω στον περιφερειακό δρόμο. Εκεί, πέρα από τη μόνιμη έκθεση που καλύπτει την περίοδο από την παλαιολιθική εποχή μέχρι την οθωμανική περίοδο, είχαμε την τύχη να δούμε την περιοδική έκθεση με τίτλο «Η Επιστροφή των Μουσών. Λόγιοι, έμποροι και καλλιτέχνες στη Θεσσαλία τις παραμονές της Επανάστασης του 1821».

Στην τελευταία, συνεργάζεται η Μητρόπολη Λαρίσης και Τυρνάβου και η Μητρόπολη Ελασσόνας, οι οποίες έχουν δανείσει τα περισσότερα αντικείμενα. Άλλα εκθέματα προέρχονται από τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λάρισας «Κωνσταντίνος Κούμας», τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Τυρνάβου, το Μουσείο Μπενάκη καθώς και τις συλλογές της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας.

Το τμήμα της Χάρτας του Ρήγα, που εκτίθεται για πρώτη φορά, δάνειο από τη Συλλογή Ευθύμιου και Χαράλαμπου Δογάνη, προέρχεται από το Αρχοντικό Γεωργίου Σβαρτς στα Αμπελάκια. Το συγκεκριμένο Αρχοντικό, σύμβολο της μεταμόρφωσης που χαρακτηρίζει ολόκληρη την εποχή, κυριαρχεί στην έκθεση, κυρίως μέσω της ψηφιακής προβολής του πρωτοπόρου εγχειρήματος των Αμπελακίων.

Συνεχίσαμε στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα, έναν πολιτιστικό οργανισμό προώθησης και προβολής των εικαστικών τεχνών πανελλαδικής εμβέλειας, ο οποίος ιδρύθηκε το 1983.

Μέχρι τις 15 Μαΐου, στο αίθριο του πρώτου ορόφου παρουσιάζεται η έκθεση με τίτλο «Ζιζή Μακρή – Βάσω Κατράκη: Ταξίδι στην Κίνα του Μάο» σε επιμέλεια του ιστορικού τέχνης Σπύρου Μοσχονά.

Jenny.Gr

Οι δύο γυναίκες κράτησαν αναλυτικό ημερολόγιο του ταξιδιού τους, ενώ επηρεάστηκαν βαθιά από αυτή την εμπειρία. Ειδικά η Μακρή φιλοτέχνησε μετά την επιστροφή της μια σειρά έγχρωμων σχεδίων και χαρακτικών εμπνευσμένων από την εκεί εμπειρία της. Το ημερολόγιο, σχέδια και χαρακτικά από την Κίνα παρουσιάστηκαν σε μια μεγάλη έκθεση, στο Μουσείο Μπενάκη το 2010. Αντίθετα, η Κατράκη έκανε στην Κίνα ελάχιστα σχέδια, ενώ το ημερολόγιο της παραμένει μέχρι σήμερα αδημοσίευτο.

Στην έκθεση βλέπουμε σχέδια και χαρακτικά των καλλιτεχνίδων από την Κίνα της εποχής του Μάο, αναμνηστικά από το ταξίδι τους, ενώ στον κατάλογο δημοσιεύονται αποσπάσματα από τα ημερολόγια. Είναι η πρώτη φορά που αντιπαραβάλλονται τα δύο κείμενα και καταγράφεται το χρονικό των δύο ταξιδιών.

Την ακριβώς επόμενη μέρα – και με λίγο hangover – επισκεφθήκαμε το χιονοδρομικό κέντρο ΚΕΟΑΧ, το οποίο βρίσκεται στην περιοχή Βρυσοπούλες του Ολύμπου - συγκεκριμένα στη θέση Νίκη σε υψόμετρο 1.820 μ. Οι εγκαταστάσεις του ΚΕΟΑΧ, συνολικής εκτάσεως 100 στρεμμάτων ανήκουν στο Ταμείο Εθνικής Άμυνας (ΤΕΘΑ).

Θα είμαι ειλικρινής εδώ. Δεν είχα προετοιμαστεί σωστά, καθώς φόρεσα τζιν πουκάμισο και όχι μπουφάν, ενώ δεν περίμενα καθόλου να κάνω πεζοπορία στα χιόνια φορώντας Vans. Ωστόσο η θέα ήταν τέλεια και όλες οι φορές που σχεδόν έβαλα τα κλάματα, άξιζαν τον κόπο.

Jenny.Gr

Η όλη περιοχή είναι χαρακτηρισμένη ως Εθνικός Δρυμός. Για τη διαμονή παρέχεται το καταφύγιο κάτω από τη Λέσχη, ενώ μπορείτε να επικοινωνήσετε στο 249 3062163.

Μετά το κουραστικό πρωινό, φτάσαμε στη Ζυθοποιία Πηνειού, όπου πήραμε μία μικρή γεύση της παραγωγής της μπίρας.
Επιστρέφοντας στην πόλη, περπατήσαμε τους πεζοδρόμους που σφύζουν από ζωή όλες τις ώρες της ημέρας, χαζέψαμε μαγαζιά και καταλήξαμε στο αρχαίο θέατρο.

Το ταξίδι ολοκληρώθηκε με μία επίσκεψη στη Χάλκη και τα Φάρσαλα, η Ακρόπολη των οποίων βρίσκεται σε υψόμετρο 250 μέτρων και προσφέρει υπέροχη θέα.

Jenny.Gr

Κλείσαμε με επίσκεψη σε παραδοσιακό εργαστήρι παραγωγής χαλβά. Φυσικά και ήταν το highlight της ημέρας, αν όχι όλου του ταξιδιού.

Jenny.Gr