UPDATE #NOW

Η Ιωάννα Παλιοσπύρου έβγαλε τη μάσκα της μπροστά σε όλους μας. Ας φανούμε αντάξιοι


Στεφανία Παπαδημητρίου

30 Απριλίου 2022

Η Ιωάννα Παλιοσπύρου έβγαλε τη μάσκα της μπροστά σε όλους μας. Ας φανούμε αντάξιοι
Η Ιωάννα Παλιοσπύρου βγήκε με θάρρος κι έδειξε τον εαυτό της όπως πραγματικά είναι - χωρίς μάσκα, γάντια, μεγάλα καπέλα.

«Νιώθω ότι είμαι όμορφη, με κοιτάζω και λέω είμαι όμορφη. Η λέξη όμορφη δεν έχει να κάνει 100% με την εικόνα την εξωτερική. Έχει να κάνει με το πώς νιώθω. Έχει να κάνει με την αγάπη που παίρνω καθημερινά από τους δικούς μου και έτσι έχω ξαναχτίσει όλο αυτό το συναίσθημα και την αυτοπεποίθηση και την ομορφιά που νιώθω πραγματικά μέσα μου και αυτό βγαίνει προς τα έξω»

Τον Μάιο του 2020, δε γνωρίζαμε ακόμη το όνομά της. Ήταν η «34χρονη», η «άτυχη» - κάποια μέσα ενημέρωσης έκαναν λόγο για την «καλλονή» - που δέχθηκε επίθεση με οξύ στο πρόσωπο, από μία άλλη γυναίκα που τράπηκε σε φυγή. Σήμερα, όλοι την ξέρουμε. Είναι η Ιωάννα Παλιοσπύρου, που επέζησε, κινήθηκε νομικά, απαίτησε δικαίωση και, πλέον, δείχνει περήφανα τον εαυτό της - χωρίς μάσκα, χωρίς μεγάλα καπέλα και γάντια, χωρίς περούκα.

Την Πέμπτη 28 Απριλίου, η Ιωάννα εμφανίστηκε στην εκπομπή Πρωταγωνιστές. Επέστρεψε στο σημείο που η ζωή της άλλαξε για πάντα και μίλησε στον Σταύρο Θεοδωράκη για όσα συνέβησαν δυο χρόνια πριν, τις δυσκολίες που βίωσε στη συνέχεια, αλλά και τη σημερινή πραγματικότητα.

«Νομίζω είναι το σημείο μηδέν αυτής της ιστορίας. Πλέον τη ζωή μου τη σκέφτομαι πριν από αυτό και μετά από αυτό. Και νομίζω ότι αν θέλω να ονειρεύομαι κάποια στιγμή ότι μπορώ να σταθώ πάλι στα πόδια μου πρέπει να ξεκινήσω από αυτό που συνέβη εδώ, να το αποδεχθώ και να το αντιμετωπίσω. Όπως, άλλωστε έχει πει κάποιος, πήγαινε στο σημείο που έχεις κλάψει, χαμογέλασε και άλλαξε την ιστορία».

Αναφέρθηκε στη δράστιδα, από την οποία δε χρειάζεται τίποτα πια – ούτε καν μία συγγνώμη. Δε θα άλλαζε τίποτα. «Θα ήθελα, όμως, να νιώσω ότι έχει καταλάβει το κακό που έχει κάνει και την καταστροφή που έχει προκαλέσει. Με τη στάση της δεν έδειξε κάτι τέτοιο».

«Δεν θέλω να μπαίνω στη σκέψη της. Ξέρω ότι μπορούσε να σκοτώσει. Αν την στιγμή της επίθεσης τρόμαζα, ξαφνιαζόμουν και άνοιγα το στόμα μου θα μπορούσα να το έχω καταπιεί και να έχει καεί ο οισοφάγος μου. Θα μπορούσε το φαρμακείο να είναι κλειστό και να μην δεχθώ άμεσα βοήθεια. Θα μπορούσα να είχα πεθάνει».

Ο σωματικός πόνος ήταν τεράστιος, το ίδιο κι η καταπόνηση από τα απανωτά χειρουργεία. Κι η ψυχική της υγεία όμως, κρεμόταν από μία κλωστή. Όπως αποκάλυψε στον Σταύρο Θεοδωράκη, μπόρεσε να καταλάβει γιατί ένας άνθρωπος να θέλει να αυτοκτονήσει.
«Όποτε άκουγα ότι κάποιος έδωσε τέλος στη ζωή του, ότι έκανε κάτι κακό στον εαυτό του, με θύμωνε, δεν μπορούσα να το αντιληφθώ», εξήγησε. «Θυμάμαι μέσα στο νοσοκομείο ότι έκανα τη σκέψη "τώρα καταλαβαίνω πώς κάποιοι φτάνουν στο σημείο να κάνουν κακό στον εαυτό τους". Θυμάμαι αυτό το συναίσθημα και αυτή τη σκέψη σαν να βρέθηκα και εγώ σε αυτό το σημείο. Δεν ξέρω αν έχει να κάνει με τον σωματικό ή ψυχικό πόνο, σου φαίνεται λυτρωτικό. Αυτό σκέφτηκα κι εγώ».

Η Ιωάννα δεν ήθελε να δει τον εαυτό της, φοβόταν την εικόνα που θα αντίκριζε στον καθρέφτη. Το απέφευγε, μέχρι που κάποια μέρα, δε γινόταν να κρύβεται άλλο.

«Ήρθε η γιατρός μου. Έφερε το μέικαπ και άρχισε να μου το τοποθετεί παντού. Και πρώτη στρώση και δεύτερη στρώση. Μου τοποθέτησε και μερικές γάζες στα δύσκολα σημεία που δεν μπορούσαν να καλυφθούν με makeup, ήταν ακόμα πολύ ευαίσθητα, και μου έδωσε έναν στρογγυλό καθρέπτη. Κοιτάζω τον εαυτό μου για τρία δευτερόλεπτα, κρατάω την αναπνοή μου και λέω "οκ". Είδα τα μάτια μου, από το ένα δεν έβλεπα κιόλας ήταν πολύ άσχημο, τα χείλη μου είχαν τραβήξει από τις ουλές. Δεν πίεσα τον εαυτό μου πάρα πολύ. Αυτό διήρκεσε για μερικά δευτερόλεπτα».

Χρειάστηκε να περάσει καιρός μέχρι να αποδεχθεί τον εαυτό της, μέχρι να τον αγγίξει και να τον αισθανθεί δικό της. Στην αρχή δεν ήθελε να το κάνει – αρνούταν πεισματικά να τον φροντίσει, χρειάστηκε να πάρει δύναμη από τη μητέρα της αλλά και από την ψυχιατρική βοήθεια που λάμβανε.

«Ένιωθα ότι είναι κάτι ξένο πάνω μου, ενώ είναι δικό μου κομμάτι, είναι από τα πόδια μου. Εξοικειώθηκα όταν άρχισα να βλέπω αισθητική βελτίωση. Αυτό μου έδωσε δύναμη και αναπτέρωσε το ηθικό. Τότε άρχισα να αποδέχομαι σιγά σιγά. Όχι να αγαπάω ακόμη, αλλά να αποδέχομαι τη νέα πραγματικότητα», τόνισε.

Φυσικά, οι χρήστες του Twitter εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους – όπως κάνουν την τελευταία διετία, άλλωστε.

Η Ιωάννα Παλιοσπύρου μετατράπηκε σε σύμβολο δύναμης, χωρίς να το θέλει. Έγινε σύγχρονη ηρωίδα έχοντας βιώσει ένα τέτοιο τραύμα, επωμίστηκε τεράστιο βάρος και βρέθηκε στο επίκεντρο. Ξαφνικά, είναι δημόσιο πρόσωπο κι ο λόγος της έχει άλλη βαρύτητα.

Πόσο υγιές είναι αυτό, άραγε; Και πόσο αθώα είναι η στάση των media απέναντί της; Των ίδιων media που δημοσίευαν άρθρα με τίτλο «Αυτή είναι η 34χρονη καλλονή που δέχθηκε επίθεση», «Στη δημοσιότητα το όνομα της 34χρονης καλλονής», «Δείτε το πρόσωπό της πριν την επίθεση». Είναι μία προσπάθεια συλλογικής στήριξης σε μία γυναίκα που υπέφερε, ή μήπως πρόκειται απλώς για μία τάση που θα φέρει περισσότερα clicks;

Θα ήμασταν αφελείς αν λέγαμε πως όλη αυτή η προσοχή απέναντι στην Ιωάννα έρχεται από ένα ανιδιοτελές μέρος. Θέλουμε όμως να πιστεύουμε πως η ιστορία της και ο τρόπος που επέλεξε να την αφηγηθεί, όπως και το ταξίδι της προς την (σωματική και ψυχική) ανάρρωση θα αποτελέσει πηγή δύναμης και θάρρους για όσους το έχουν ανάγκη. Και θα δώσει στην ίδια τα εφόδια για μια νέα ζωή.