UPDATE #NOW

Λεξικό: O Βαγγέλης Παπαναθασίου μέσα από τα δικά του λόγια


JTeam

20 Μαΐου 2022

Λεξικό: O Βαγγέλης Παπαναθασίου μέσα από τα δικά του λόγια
Στην μνήμη του διεθνούς συνθέτη Βαγγέλη Παπαθανασίου, ένα σκίτσο ζωής μέσα από δηλώσεις του και συνεντεύξεις εφ’ όλης της ύλης.

Περιέγραψε, κάποτε, μια εικόνα που κρατάει από την παιδική του ηλικία: Να δένει με αλυσίδες το πιάνο των γονιών του για να διαπιστώσει πως επηρεάζεται ο ήχος του. Ο Βαγγέλης Παπαθανασίου, ο Vangelis για τον υπόλοιπο πλανήτη, κάθισε μπροστά σε ένα πιάνο «και αυτό ήταν! Απλώς συνέβη και μέχρι τώρα δεν ξέρω πώς να το εξηγήσω». Ο Βαγγέλης Παπαθανασίου που στα 79 του χρόνια πέταξε για τους άλλους γαλαξίες – τους οποίους ήδη είχε εξερευνήσει με τη μουσική του – ήταν ένα σπάνιο μουσικό φαινόμενο.

Αυτοδίδακτος σχεδόν, με μια απροσδιόριστα καταγωγική σχέση με τη μουσική, ξεκίνησε από νηπιακή ηλικία να συνθέτει. Λέγεται πως ο συγγραφέας Στρατής Μυριβήλης τον είχε δει εκστασιασμένος σε μια από τις πρώτες ‘δημόσιες’ εμφανίσεις του στο Βόλο να παίζει πιάνο. «Κάποτε έπρεπε να είσαι γιατρός ή δικηγόρος ή αρχιτέκτων. Υπάρχει το κοινωνικό θέμα, αλλά σε εμένα δεν υπήρχε. Οι γονείς μου ήταν πάρα πολύ καλοί, αλλά δεν υπήρχε χώρος να σκεφτούν ότι πρέπει να κάνω κάτι άλλο. Δεν ξέρω να κάνω κάτι άλλο. Και δεν μπορώ να ζήσω αλλιώς» εξηγούσε χρόνια αργότερα ο ίδιος. Ήταν 21 χρονών όταν δημιουργούσε το πρώτο του συγκρότημα και 24 όταν μαζί με τον Ντέμη Ρούσο έφτιαχναν τους «Aphrodite’s Child» και έφευγαν για το Παρίσι και την ευρωπαϊκή καριέρα. Κάπως έτσι, ο Βαγγέλης Παπαναθασίου έγινε τρομερά δημοφιλής στους ροκ και ψυχεδελικούς διεθνείς κύκλους της εποχής.

Διαβάστε τη συνέχεια στο monopoli.gr