UPDATE #NOW

Thalassa Quarry: Το πρώτο site-specific performance στο λατομείο της Τήνου κόβει την ανάσα


Κλέλια Φατούρου

7 Ιουνίου 2022

Thalassa Quarry: Το πρώτο site-specific performance στο λατομείο της Τήνου κόβει την ανάσα
Ένα εντυπωσιακό performance που πραγματοποιήθηκε στην Τήνο

Το Λατομείο στην παραλία Κουμελάς δημιούργησε ένα απίστευτο σκηνικό για ένα performance μουσικής, θεάτρου και χορού, με τον τίτλο "Thalassa Quarry".

Οι δημιουργοί του event το περιγράφουν ως «μία εξερεύνηση των χαρακτηριστικών του μαρμάρου, τα στάδια της ανασκαφής, η μεταμορφωτική φύση και η λειτουργία του ως ζήτημα μνήμης, το performance γίνεται μία σύνθεση των στοιχείων αυτού του τοπίου. Οι ήχοι του μαρμάρου που βρίσκονται στο λατομείο δημιουργούν μία αντίθεση με τους άντρες που το φτιάχνουν».

Η live performance πραγματοποιήθηκε στις 22 Μαίου, και αποτελεί μία συνεργασία του Ανδρέα Λεβισιανού, που έγραψε και σκηνοθέτησε τη μουσική και της Δήμητρας Κάνδια, που συνέλαβε την ιδέα, έγραψε το κείμενο και ανέλαβε τη φωνητική σύνθεση.

Το τοπίο χρησιμοποιήθηκε από τους ηθοποιούς, τους χορευτές, τους μουσικούς και τους τραγουδιστές ως μία πολυεπίπεδη σκηνή. Οι μουσικοί έστησαν σε μία γωνία των μαρμάρων ενώ οι χορευτές και τραγουδιστές κινούνταν σε διαφορετικές γωνίες και σημεία.

Το μάρμαρο ήταν το βασικό υλικό που κατάφεραν να χρησιμοποιήσουν με διάφορους δημιουργικούς τρόπους. Η αίσθηση και εικόνα της πέτρας δημιούργησε μία ποιητική μεταφορά ενώ η μουσική του Λεβισιανού έμοιαζε με τα στάδια του θρήνου μέσα από πολυφωνικό τραγούδι. Σημαντική συνεισφορά στο Thalassa Quarry είχε ο καλλιτεχνικός οργανισμός "Socio Gathering" του Χρήστου Αρτέμη, ο οποίος συγκέντρωσε 35 καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο και τους έφερε στην Τήνο.