UPDATE #NOW

Άλφονς Μούχα: Τα σπουδαιότερα έργα του πρωτοπόρου θεμελιωτή της Art Nouveau


JTeam

14 Ιουλίου 2022

Άλφονς Μούχα: Τα σπουδαιότερα έργα του πρωτοπόρου θεμελιωτή της Art Nouveau
Σαν σήμερα έφυγε από την ζωή ο Άλφονς Μούχα, μεγάλος θεμελιωτής της Αrt Νouveau, και εμείς ρίχνουμε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα ζωή, αλλά και τα πιο σπουδαία έργα του

Σαν σήμερα στις 14 Ιουλίου το 1939, έφυγε από τη ζωή ο Άλφονς Μούχα, ζωγράφος -θα μπορούσαμε να πούμε και illustrator- που επηρέασε και επηρεάστηκε έντονα από το υπέροχο και πρωτοπόρο κίνημα της Αrt Νouveau.

Η «Αρ νουβό» αποτέλεσε αντίδραση σε προηγούμενες καλλιτεχνικές τάσεις, όπως ο ρεαλισμός. Η μεγάλη διαφορά τους έγκειται στο ότι η Art Nouveau άντλησε έμπνευση από την δομή και την μορφή της φύσης, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον της στις γραμμές των φυτών και των λουλουδιών, ξεφεύγοντας από τη στείρα αποτύπωση του ρεαλισμού, αντικαθιστώντας την με φαντασία. Θα μπορούσε κανείς εύκολα να πει πως η Αrt Νouveau αποτελεί πρόγονο του Μοντερνισμού, βάση για την σύγχρονη τέχνη όπως την ξέρουμε σήμερα.

Ο πρωτοπόρος της «Αρ Νουβό» Άλφονς Μούχα γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Μοραβία. Από μικρή ηλικία η ικανότητά του στην ζωγραφική εντυπωσίαζε, και μάλιστα ένας ντόπιος έμπορος του έδινε χαρτί για να μπορεί να ζωγραφίζει, κάτι που τότε θεωρούνταν μεγάλο προνόμιο. Σπούδασε στην Σχολή Καλών Τεχνών του Μονάχου, καθώς και σε δύο σχολές του Παρισιού, όμως η καριέρα του κατάφερε να ξεκινήσει μόλις ξεκίνησε η συνεργασία του με την ηθοποιό Sarah Bernhardt.

Διαβάστε περισσότερα στο monopoli.gr