UPDATE #NOW

Φωτιά στη Νέα Πέραμο: Μήνυμα 112 για εκκένωση οικισμού


JTeam

5 Αυγούστου 2022

Φωτιά στη Νέα Πέραμο: Μήνυμα 112 για εκκένωση οικισμού
Κλειστή η Ολυμπία Οδός

Φωτιά έχει εκδηλωθεί στην περιοχή Λουτρόπυργος της Νέας Περάμου Αττικής με τις επίγειες και εναέριες δυνάμεις να έχουν μεταβεί στο σημείο για να την θέσουν υπό έλεγχο.

Η φωτιά καίει χαμηλή βλάστηση, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες ενώ η Πυροσβεστική κλήθηκε γύρω στις 10:26 π.μ. Οι κάτοικοι έχουν λάβει μήνυμα από το 112 για να απομακρυνθούν προληπτικά ενώ καλούνται να πάνε προς Μέγαρα μέσω της παλιάς Εθνικής Οδού καθώς η Ολυμπία Οδός έχει κλείσει.

Στην περιοχή, έχουν πάει 55 πυροσβέστες με 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 15 οχήματα, 3 ελικόπτερα, από τα οποία το ένα για εναέριο συντονισμό και 2 αεροσκάφη.

Σε περίπτωση που αντιληφθείτε ότι έχει πιάσει κάπου φωτιά, τηλεφωνήστε αμέσως στον αριθμό κλήσης 199 και δώστε ακριβείς πληροφορίες για την τοποθεσία και το ακριβές σημείο που βρίσκεστε, καθώς και πληροφορίες για τη συγκεκριμένη θέση που βλέπετε την πυρκαγιά.

Συγκεκριμένες οδηγίες σε περίπτωση πυρκαγιάς:

1. Φεύγεις όταν η φωτιά είναι ακόμα μακριά: Πήγαινε έναντι του Ανέμου.

Με τον δυνατό αέρα, την φωτιά την βλέπεις να είναι στα 1000 μέτρα και σε λίγα λεπτά είναι στα πόδια σου. Μην κάτσεις να την κοιτάζεις. Μην σκέφτεσαι το σπίτι σου ή το κτήμα σου. Ειδοποίησε τον κόσμο και φύγετε. Θα φύγεις προς την κατεύθυνση που έρχεται ο άνεμος - δηλαδή να έχεις τον άνεμο να σου κτυπά στο πρόσωπο.

2. Πυρκαγιά στα Πεύκα - να την πάρεις πολύ στα σοβαρά, να βγεις από την περιοχή αμέσως

Το πεύκο είναι το πιο δύσκολο, είναι ξηρό με ρετσίνι, φλεγόμενα κουκουνάρια που σκάνε και με το έδαφος γεμάτο πευκοβελόνα. Ο πιο φυσικός εύφλεκτος συνδυασμός. Αν συνδυάσεις και τις εκρήξεις από τα καύσιμα των καμένων αυτοκινήτων μιλάμε για τον πιο δύσκολο συνδυασμό. Πρέπει να βγεις από το δάσος. Κινήσου προς χαμηλότερο υψόμετρο, καθώς οι ζεστές μάζες αέρος της πυρκαγιάς κινούνται προς τα πάνω.

3. Η φωτιά ακολουθεί τον καπνό:

Όταν βλέπεις την φωτιά στο απέναντι βουνό και ο καπνός έρχεται κατά εσένα είναι βασική αρχή οτι η φωτιά θα ακολουθήσει την ίδια πορεία. Αν έρχεται ο καπνός πάνω σου, τρέξε, φύγε. Αν δεν καταλαβαίνεις προς τα που πάει ο καπνός: Κοίτα ψηλά στον ουρανό, όπου είναι πιο σωστή η κίνηση του.