UPDATE #NOW

Έχεις 3D αντίληψη; Αυτή η οφθαλμαπάτη έχει την απάντηση


JTeam

29 Αυγούστου 2022

Οφθαλμαπάτη
Pexels.com
Εσύ μπορείς να διακρίνεις την καμήλα σε αυτή τη viral οφθαλμαπάτη από το TikTok;

«Τι είναι αυτό;» ρωτά ο χρήστης Magic Eye στο TikTok, που ανεβάζει οφθαλμαπάτες εμπνευσμένες από τα βιβλία Magic Eye που κυκλοφορούσαν τη δεκαετία του ‘90. Στο βιντεάκι εμφανίζεται ένα χρωματιστό μωσαϊκό που φαίνεται τυχαίο.

@stereogramaday #magiceye #stereogram ♬ Jungle Sounds - Christophe PETREL

Όσοι έχουν αντίληψη 3D -ή αλλιώς καλή αντίληψη του χώρου- δεν θα δυσκολευτούν να διακρίνουν μια τρισδιάστατη καμήλα από τις δισδιάστατες ψηφίδες. Οι υπόλοιποι πρέπει να δοκιμάσετε το εξής τρικ: κρατήστε την οθόνη κοντά στο πρόσωπό σας και απομακρύντε την αργά για να εμφανιστεί η καμήλα.

Αυτό συμβαίνει γιατί η εικόνα είναι ένα αυτοστερεόγραμμα, δηλαδή μια δισδιάστατη εικόνα με επαναλαμβανόμενα μοτίβα που κρύβουν μια τρισδιάστατη εικόνα. Όταν κοιτάμε ένα αυτοστερεόγραμμα, ο εγκέφαλος επικεντρώνεται στα δισδιάστατα μοτίβα-σήματα που λαμβάνει και από τα δύο μάτια. Αυτό συμβαίνει γιατί είναι προγραμματισμένος να αναγνωρίζει την εικόνα όπως τη βλέπει.

Όταν όμως καταφέρει να συγκεντρωθεί στην κρυμμένη εικόνα, τα μάτια προσαρμόζονται και ξεκινούν να βλέπουν το αρχικό μοτίβο από διαφορετική γωνία. Με άλλα λόγια ενεργοποιείται η στερέοψη και ο εγκέφαλος δομεί τη 3D εικόνα σε διαφορετικό βάθος από το 2D μοτίβο.

Δοκιμάστε μία ακόμη φορά και δείτε αν άλλαξε κάτι.

Οφθαλμαπάτη
TikTok: @stereogramaday