UPDATE #NOW

Καρκίνος του μαστού και αλκοόλ: Η σχέση που δεν θέλει να συζητήσει κανείς


JTeam

23 Οκτωβρίου 2022

Καρκίνος του μαστού και αλκοόλ: Η σχέση που δεν θέλει να συζητήσει κανείς
pexels
Είναι ο ελέφαντας στο δωμάτιο

Οι παράγοντες που επηρεάζουν την εκδήλωση του καρκίνου του μαστού είναι πολλοί εκτός από την κληρονομικότητα. H καμπάνια Drink Less For your Breasts είναι από τις πιο δημοφιλείς στην Αμερική και μιλούν γι' αυτό ακριβώς που υπέθεσες. Η σύνδεση του αλκοόλ με την εκδήλωση της ασθένειας είναι άμεση και τα στοιχεία από διάφορες στατιστικές μιλούν από μόνα τους.

Το αλκοόλ:

Τα βάζει με τις ορμόνες σου

H κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει τα επίπεδα ορισμένων ορμονών στο σώμα, όπως τα οιστρογόνα που προωθούν την ανάπτυξη κυττάρων στο στήθος, τα οποία είναι πιθανό να βγουν εκτός ελέγχου, προκαλώντας καρκίνο του μαστού.

Για την ακρίβεια, τα αλκοολούχα ποτά έχει αποδειχθεί σε μελέτες πειραματόζωων ότι αυξάνουν τα κυκλοφορούντα επίπεδα οιστρογόνου και ακόμη αυξάνουν τον μεταβολισμό οιστρογόνου, κάτι που μπορεί να ενεργοποιήσει τον κίνδυνο υποτροπής.

Έχει στενή σχέση με την ακεταλδεΰδη

Η αλκοόλη (αιθανόλη) μετατρέπεται στον οργανισμό μας σε μια χημική ουσία που ονομάζεται ακεταλδεΰδη. Τόσο η αιθανόλη όσο και η ακεταλδεΰδη είναι καρκινογόνες ουσίες οπότε καλό είναι να προσέχεις κάθε φοράπου το παρακάνεις με την ποσότητα. Το σώμα μας και συγκεκριμένα, το συκώτι μετατρέπει το αλκοόλ σε ακεταλδεϋδη (τοξική) και στη συνέχεια σε οξύ (ακίνδυνο), που διαχωρίζεται σε διοξείδιο του άνθρακα και νερό. Η ικανότητα του σώματός μας να επεξεργάζεται το αλκοόλ εξαρτάται από την ηλικία, το βάρος και το φύλο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο γυναικείος οργανισμός διασπά το αλκοόλ με βραδύτερο ρυθμό, απ’ ό,τι ο αντρικός. Χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να το αποβάλλει, προκαλώντας επιπτώσεις στην υγεία.

Βλάπτει σε οποιαδήποτε ποσότητα

Δεν υπάρχει ελάχιστη ποσότητα που να εγγυάται ότι δεν θα θέσουμε την υγεία μας σε κίνδυνο. Μέχρι πρόσφατα, γνωρίζαμε ότι ο κίνδυνος νεοπλασίας αυξάνεται όσο αυξάνεται και η ποσότητα του αλκοόλ, αλλά, όπως φαίνεται, το αλκοόλ σε οποιαδήποτε ποσότητα επηρεάζει αρκετά καθώς όπως έχει διαπιστωθεί, οι γυναίκες που πίνουν τουλάχιστον τρία ποτά την εβδομάδα έχουν 15% υψηλότερο κίνδυνο να νοσήσουν σε σχέση με τις γυναίκες που δεν πίνουν καθόλου.

Στην Αυστραλία, εκτιμάται ότι η μία στις δέκα διαγνώσεις με καρκίνο του μαστού συνδέεται με την κατανάλωση του αλκοόλ, (αφορά δηλαδήπερίπου 2.000 γυναίκες τον χρόνο). Όσο πλησιάζουμε λοιπόν προς την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Μαστού είναι σημαντικό να προασπίζουμε την υγεία του στήθους μας με όσο το δυνατόν περισσότερους τρόπους μπορούμε.

Είναι σημαντικό να αυτοεξετάζεστε κάθε μήνα, μεταξύ της 7ης και 10ης ημέρας του κύκλου. Εάν είστε στην εμμηνόπαυση, επιλέξτε μία σταθερή ημέρα το μήνα. Χρειάζεται ένας εξειδικευμένος γιατρός ώστε να ψηλαφεί το στήθος σας κάθε χρόνο αν είστε άνω των 40 και κάθε τρία χρόνια μεταξύ 20 και 40 ετών.