WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Καρκίνος Μαστού: Τα σημάδια δεν είναι πάντα όγκοι - Πώς να τα αναγνωρίσετε


JTeam

12 Οκτωβρίου 2022

Καρκίνος Μαστού: Τα σημάδια δεν είναι πάντα όγκοι - Πώς να τα αναγνωρίσετε
pexels
Ο όγκος είναι το πιο ισχυρό σημάδι του καρκίνου του μαστού. Η ασθένεια ωστόσο μπορεί να γίνει ορατή μέσα από πολλές άλλες και λιγότερο γνωστές μορφές

Ο καρκίνος του μαστού είναι μία από τις συχνότερες ασθένειες των γυναικών παγκοσμίως. Σύμφωνα με το Centers for Disease Control and Prevention, κάθε χρόνο «διαγιγνώσκονται 264.000 γυναίκες και 2.400 άνδρες».

Η ιδέα και μόνο της ψηλάφησης ενός όγκου, προκαλεί τρόμο. Είναι σημαντικό όμως να γνωρίζεις το σώμα σου για να μπορείς να μεταφέρεις τις αλλαγές που πρατηρείς, στον γιατρό σου. Παρόλο που οι όγκοι είναι το πρώτο πράγμα που μας έρχεται στο μυαλό όταν ακούμε τον όρο, υπάρχουν κάποια ακόμη λιγότερα γνωστά συμπτώματα που μπορεί να υποδηλώνουν την εμφάνισή του.

Εξόγκωμα στη μασχάλη

Σύμφωνα με τον ογκολόγο του Memorial Sloan Kettering Westchester, Dr. Jasmeet Singh: «πρόκειται για ένα απροσδόκητο σημάδι που μπορεί να προέρχεται από τη διόγκωση των λεμφαδένων κοντά στο στήθος». Μπορεί να πρόκειται για κάτι ενελώς αθώο, ωστόσο χρειάζεται διερεύνηση σε περίπτωση που κατά την ψηλάφηση, είναι πολύ σκληρό και στρογγυλό σαν βόλος.

Αλλαγές στις θηλές ή στο δέρμα

Οποιαδήποτε αλλαγή στο στήθος είναι ανησυχητική. Η ερυθρότητα σε μια μικρή περιοχή του μαστού, η εισολκή θηλής ανάλογα με τον βαθμό καθήλωσης και επιπέδωσης, μπορεί να υποδηλώνει καρκίνο του μαστού και είναι σίγουρα προειδοποιητικά σημάδια για να επισκεφθείτε τον γιατρό σας αν δεν το έχετε κάνει ήδη.

Έκκριση από τις θηλές

Αν δεν είναι μητρικό γάλα, η ξαφνική έκκριση μπορεί να είναι ένα ανησυχητικό σημάδι αλλά οι ειδικοί θεωρούν πιο ύποπτη την αιμορραγία. Όταν το χρώμα είναι μάλιστα, λευκό ή πράσινο, ο κίνδυνος αυξάνεται. Η πιο συχνή αιτία παθολογικής έκκρισης είναι το ενδοπορικό θήλωμα, το οποίο είναι ένας πολύ μικρός όγκος, διαμέτρου συνήθως 2-3 χιλιοστών, που εντοπίζεται κυρίως στους πόρους πίσω από τη θηλή. Παρότι είναι συνήθως καλοήθης όγκος, μπορεί κάποιες φορές να φιλοξενήσει περιοχές με ατυπία ή και ανάπτυξη κακοήθειας.

Αλλαγή στο μέγεθος των μαστών

Αν το μέγεθος του στήθους αλλάξει ξαφνικά, τότε είναι αρκετά ανησυχητικό. Σε σπάνιες περιπτώσεις, το στήθος μπορεί να γίνει μικρότερο ή μπορεί να πρήζεται, όχι μόνο κατά την περίοδο, και αυτό είναι μια ισχυρή ένδειξη ότι πρέπει να επισκεφθείς τον γιατρό.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.