UPDATE #NOW

Άλλαξε η πανδημία την προσωπικότητά μας; Πιθανότατα ναι, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα


JTeam

24 Οκτωβρίου 2022

Άλλαξε η πανδημία την προσωπικότητά μας; Πιθανότατα ναι, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα
pexels
Η πανδημία ήταν ένα «τεράστιο πείραμα», όπως αποδεικνύεται από έρευνα στις ΗΠΑ, και οι αλλαγές στις συνήθειές ίσως έφεραν τελικά με τη σειρά τους, αλλαγές και στην προσωπικότητά μας

H επιρροή της πανδημίας, και η απομόνωση ήταν τόσο έντονες στους ανθρώπους, που επηρέασε ακόμη και την προσωπικότητά τους. Αυτό υποστηρίζει πρόσφατη έρευνα που δείχνει ότι οι πιο έντονες επιπτώσεις αφορούν κυρίως τους νεαρούς ενήλικες.

Η πανδημία ήταν ένα «τεράστιο πείραμα», όπως αποδεικνύεται από έρευνα στις ΗΠΑ, και οι αλλαγές στις συνήθειές ίσως έφεραν τελικά με τη σειρά τους, αλλαγές και στην προσωπικότητά μας. Η νέα γενιά είναι πολύ πιο καταθλιπτική, περισσότερο ευαίσθητη στο άγχος, δεν εμπιστεύεται εύκολα, έχει έντονη ανασφάλεια σχετικά με το μέλλον και λαμβάνει λιγότερες ευθύνες.

Για παράδειγμα ο 25χρονος Thuan Phung, που φοιτά στο Parsons School of Design και ζει στη Μανχάταν νιώθει «παράξενα» για τις συναναστροφές στην πραγματική ζωή. Μετά από δύο χρόνια κοινωνικής απομόνωσης, επέστρεψε στην τάξη. «Στο Zoom, μπορείς να μπεις στο mute. Μου πήρε λίγο χρόνο για να ξέρω πώς να μιλάω με ανθρώπους».

Το κοινωνικό άγχος είναι ανάλογο της ηλικίας και τα κύρια χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς μας άρχισαν να αλλοιώνονται με αποτέλεσμα να γινόμαστε λιγότερο εξωστρεφείς. Οι επικεφαλής της μελέτης συνέλεξαν δεδομένα από το Understanding America Study του πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας, που άρχισε να συγκεντρώνει απαντήσεις σε έρευνες από το 2014. Οι ερευνητές βασίστηκαν στις απαντήσεις περίπου 7.000 ατόμων σε αξιολογήσεις προσωπικότητας, πριν και μετά την πανδημία. Οι ηλικίες σχετίζονταν από 18 ετών έως 109 και κυρίως εξετάστηκαν μέσω ψυχομετρικών τέστ.

Η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο PLOS ONE, δείχνει ότι τα βασικά χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς μας μπορεί να «ξεθώριασαν», με αποτέλεσμα να γίνουμε λιγότερο εξωστρεφείς, δημιουργικοί και κοινωνικοί. Αυτές οι αλλαγές ισοδυναμούν με «κανονιστική αλλαγή προσωπικότητας περίπου μιας δεκαετίας» και όλη αυτή η αναγκαστική μετάβαση σε μια πολύ διαφορετική εποχή από τα καθιερωμένα, είχε επιπτώσεις.

«Αν αυτές οι αλλαγές είναι μακροχρόνιες, τα στοιχεία δείχνουν ότι τα στρεσογόνα γεγονότα σε όλο τον πληθυσμό μπορούν να κάμψουν ελαφρώς την πορεία της προσωπικότητας, ιδιαίτερα στους νεαρούς ενήλικες», παρατηρούν οι μελετητές

Στην αρχή της πανδημίας από τον Μάρτιο του 2020 έως και τον Δεκέμβρη του 2020, οι συμμετέχοντες είχαν σχετικά σταθερή προσωπικότητα και χαμηλά ποσοστά νευρωτισμού (δηλαδή ψυχώσεις). Τα ποσοστά αυτά κατά την διάρκεια της πανδημίας, είχαν αυξηθεί σημαντικά, μαζί με αρκετά θέματα ψυχικής υγείας και διαταραχές. Ωστόσο από στο δεύτερο μισό της πανδημίας μέχρι και σήμερα, έχει ήδη σημειωθεί μείωση στα ποσοστά αυτά και οι άνθρωποι έχουν επιστρέψει πάλι σε κοινωνικότητα και κοινωνική αλληλεπίδραση, όμως παραμένει ακόμη το αρνητικό αποτύπωμα της πανδημίας, ιδιαίτερα σε νέα ηλικιακά άτομα.

Οι πτυχές της προσωπικότητας που αξιολογήθηκαν, είναι πέντε: η ανοχή κάποιου στο άγχος και τα αρνητικά συναισθήματα, η αντισυμβατικότητα και η δημιουργικότητα, η εξωστρέφεια, το πόσο έμπιστος και ειλικρινής είναι κάποιος και η ευσυνειδησία, δηλαδή πόσο υπεύθυνο και οργανωτικό είναι ένα άτομο. Όπως διαπιστώθηκε, η προσωπικότητά μας παρουσίασε σημαντικές αλλαγές στην πανδημία που είναι ωστόσο παροδικές.

Οι συγγραφείς της μελέτης ήταν «ιδιαίτερα προσεκτικοί» στα συμπεράσματά τους και τόνισαν την ανάγκη για περαιτέρω έρευνα, προκειμένου να επανεξεταστούν τα ευρήματα.