WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Big 5: Αυτοί είναι οι 5 βασικοί τύποι προσωπικότητας- Εσύ ποιον έχεις;


JTeam

16 Σεπτεμβρίου 2022

Big 5: Αυτοί είναι οι 5 βασικοί τύποι προσωπικότητας- Εσύ ποιον έχεις;
pexels
Ποια χαρακτηριστικά έχεις πιο έντονα στην προσωπικότητά σου;

Εσωστρεφής, κοινωνικός, αξιόπιστος, ανασφαλής. Αυτά είναι μόνο μερικά από τα χαρακτηριστικά που μπορεί να είναι μέρος της προσωπικότητάς μας. Οι ψυχολόγοι καταλήγουν πως υπάρχουν 5 βασικές κατηγορίες προσωπικότητας που έχουν ονομαστεί ως Big 5.

H ανάλυση των 5 παρακάτω τύπων θα σου δώσει μια γεύση για τη δική σου προσωπικότητα και τα χαρακτηριστικά της. Μαθαίνοντας σε ποια ανήκεις, μπορείς να εξελίξεις τον εαυτό σου, να βελτιώσεις τη σχέση σου με τους άλλους και και να κατανοήσεις καλύτερα τον τρόπο που αλληλεπιδράτε.

Οι 5 λοιπόν βασικοί τύποι προσωπικότητας, σύμφωνα με τους ψυχολόγους, είναι:

Ανοιχτή αντίληψη

Η ανοιχτή αντίληψη έχει να κάνει περισσότερο με τη διορατικότητα και τη φαντασία ενώ τα άτομα που έχουν αυτόν τον τύπο προσωπικότητας, έχουν περιέργεια για τα πάντα γύρω τους και τους αρέσει να εξερευνούν τον κόσμο και να μαθαίνουν νέα πράγματα. Έχουν πολλά ενδιαφέροντα και θέλουν να ζουν συνεχώς νέες εμπειρίες. Έχουν περιπετειώδες πνεύμα και η δημιουργικότητα είναι συνώνυμό τους.

Δεκτικότητα

Καλοσύνη, εμπιστοσύνη, τρυφερότητα, αλτρουισμός. Τα άτομα με αυτόν τον τύπο προσωπικότητας είναι κοινωνικά, χαρακτηρίζονται από συνεργατικό πνεύμα αλλά υπάρχει και μια αθέατη πλευρά τους που είναι αρκετά ανταγωνιστική και θέλει προσοχή.

Ευσυνειδησία

Τα άτομα με αυτόν τον τύπο προσωπικότητας εστιάζουν στις λεπτομέρειες, είναι πιο οργανωμένοι και δεν λειτουργούν παρορμητικά. Έχουν υψηλό τρόπο σκέψης και στόχους ενώ ενδιαφέρονται πολύ για το πώς η συμπεριφορά τους μπορεί να επηρεάσει τους άλλους γι΄αυτό προσέχουν πολύ το πώς φέρονται. Έχουν τη ζωή τους οργανωμένη σε κουτιά και δεν τους αρέσει να βγαίνουν από το πρόγραμμά τους.

Εξωστρέφεια

Η εξωστρέφεια σημαίνει ότι τα άτομα με αυτόν τον τύπο προσωπικότητας, είναι κοινωνικά, γεμάτα ενθουσιασμό και πάθος για τη ζωή ενώ το συναίσθημα πρωτοστατεί στην καθημερινότητά τους. Έχουν πολύ ενθουσιασμό και λατρεύουν τις νέες εμπειρίες ενώ τα άτομα με χαμηλή εξωστρέφεια, είναι πιο συγκρατημένα και αποζητούν στιγμές μοναχικότητας μακριά από τα φώτα.

Νευρωτισμός

Ο νευρωτισμός έχει να κάνει με έντονες μεταπτώσεις στην ψυχολογία, συναισθηματική αστάθεια και βαθιά μελαγχολία. Τα άτομα με τον συγκεκριμένο τύπο προσωπικότητας χαρακτηρίζονται από ευερεθιστότητα και ψυχολογικά σκαμπανεβάσματα ενώ όσοι δεν έχουν τον νευρωτισμό σε υψηλά επίπεδα, έχουν πιο σταθερά συναισθήματα και καλύτερη ψυχολογία.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.