WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

7 μη ορατά σημάδια που δείχνουν ότι έχετε χαμηλή αυτοεκτίμηση


JTeam

7 Αυγούστου 2022

7 μη ορατά σημάδια που δείχνουν ότι έχετε χαμηλή αυτοεκτίμηση
pexels
Μήπως ανήκετε στην κατηγορία των ανθρώπων που βρίσκουν πάντα έναν λόγο να κατηγορήσουν τον εαυτό τους;

Δυσκολεύεστε να δεχτείτε ένα κοπλιμέντο, πιάνετε τον εαυτό σας να κάνει συχνά αρνητικό self-talk, κατηγορείτε πάντα εσάς για ό,τι συμβαίνει. Τα σημάδια της χαμηλής αυτοεκτίμησης δεν είναι πάντα ορατά αλλά πρέπει να τα εντοπίσετε αν θέλετε να δείτε τη ζωή σας να αλλάζει προς το καλύτερο.

Η αγάπη προς τον εαυτό μας είναι μεγάλη υπόθεση και δείχνει τον δρόμο προς την αληθινή φροντίδα μας και προς τους άλλους όταν επιτυγχάνεται. Ωστόσο, δεν είναι πάντα δεδομένη και αυτό είναι που κάνει τα πράγματα αρκετά περίπλοκα στις σχέσεις με τους γύρω μας όταν εμπλεκόμαστε συναισθηματικά.

Σύμφωνα με την ψυχολόγο, Dr Michaela Dunbar, τα σημάδια που δείχνουν ότι η αυτοεκτίμησή μας δεν είναι και σε τόσο υψηλά επίπεδα, είναι πολύ συγκεκριμένα αλλά έχουν ύπουλη μορφή.

Σε ένα post που έχει συγκεντρώσει πάνω από 13.000 likes, η ειδικός εξηγεί ότι η χαμηλή αυτοπεποίθηση εκδηλώνεται για αρχή, μέσα από την αναποφασιστικότητα ακόμη και για τα πιο μικρά πράγματα.

Ένα άλλο σημάδι, όπως ισχυρίζεται, είναι η αποφυγή να μιλάμε σε meetings και δημόσιες ομιλίες, όπως και τα αρνητικά σχόλια που κάνουμε συνεχώς για τον εαυτό μας, πιστεύοντας ότι δεν θα καταφέρουμε ποτέ τους στόχους μας. Στη δημοσίευση που έγινε viral, προσθέτει επίσης ότι η υποβάθμιση των ικανοτήτων μας και η εστίαση στις αδυναμίες μας είναι μερικές ακόμη ισχυρές ενδείξεις ότι δεν τα πάμε και τόσο καλά με τον εαυτό μας.

Μια άλλη ξεκάθαρη ένδειξη είναι ότι πιστεύουμε πως δεν μας αξίζει να μας συμβαίνουν καλά πράγματα στη ζωή. Δύο ακόμη σημάδια της χαμηλής αυτοεκτίμησης σύμφωνα με την ψυχολόγο, είναι πως δεν πιστεύουμε τους άλλους όταν μας κάνουν καλή κριτική και κοπλιμέντα ενώ τείνουμε να θεωρούμαστε πάντα τελειομανείς. Το να θέλουμε να τα κάνουμε όλα πάντα τέλεια, είναι σημάδι ότι δεν μένουμε ποτέ ευχαριστημένοι από τον εαυτό μας με όσα κατορθώνει και δυσκολευόμαστε να τον αποδεχτούμε όπως ακριβώς είναι.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.