UPDATE #NOW

Ο νέος Διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, Γιάννης Μόσχος, έκανε coming out κι εξηγεί γιατί


Κλέλια Φατούρου

24 Οκτωβρίου 2022

Ο νέος Διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, Γιάννης Μόσχος, έκανε coming out κι εξηγεί γιατί
Instagram/yannis_moschos
Μίλησε για τη σεξουαλικότητά του σε συνέντευξη που έδωσε στο κυριακάτικο φύλλο της Καθημερινής

Ο νέος διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου μίλησε για τη σεξουαλικότητά του σε συνέντευξη που έδωσε στο κυριακάτικο φύλλο της Καθημερινής, και το έκανε με τον πιο χαλαρό και κανονικό τρόπο.

Ανέλαβε τον νέο του ρόλο πριν από 10 μήνες και αισιοδοξεί ότι ο φετινός χειμώνας θα λειτουργήσει κανονικά, τα βεστιάρια θα αξιοποιηθούν, ενώ φροντίζει να κάνει επαφές με διάφορους ευρωπαικούς οργανισμούς. Θέλει να συνεργαστεί με ξένα θέατρα, και το Εθνικό να κάνει περιοδεία το 2023 στις ΗΠΑ και την Αυστραλία.

Το μότο του είναι ένα θέατρο ανοιχτό σε όλα τα φύλα, τους προσανατολισμούς, τις ηλικίες, τα χρώματα, τις σωματικές ιδιαιτερότητες ή ιδεολογικές αντιλήψεις. Αν και αναγνωρίζει ότι είμαστε μία συντηρητική και ανέτοιμη κοινωνία, θεωρεί ότι η αλλαγή υπάρχει, αλλά έρχεται με πολύ αργά βήματα. «Ακόμη κάποιοι δεν γνωρίζουν τι σημαίνει διεμφυλικό άτομο. Υπάρχουν τόσες ποικιλομορφίες, που κι εγώ που είμαι ομοφυλόφιλος, χάνομαι».

Jenny.Gr
Facebook/Yannis Moschos

Όταν ρωτήθηκε γιατί αποκαλύπτει τώρα τη σεξουαλική του ταυτότητα, δήλωσε απλώς ότι οι δικοί του άνθρωποι το ξέρουν αλλά δίσταζε να το πει δημόσια. «Γιατί να ντρέπομαι; Επειδή γεννήθηκα έτσι;». Παραδέχεται ότι ίσως δεν τον βοήθησε το ότι μεγάλωσε στο κλειστοφοβικό περιβάλλον της Θεσσαλονίκης και οι παλαιότερες γενιές που μεγάλωσαν αλλιώς. «Θέλησα κάποια στιγμή να το ομολογήσω στη μητέρα μου, αλλά ένιωσα ότι δεν ήθελε να το ακούσει. Ήταν ο τρόπος της να το διαχειριστεί και το σεβάστηκα. Όμως αυτή είναι η φύση μου. Έχουμε ακόμη πολλά βήματα, για αυτό έχει σημασία η ορατότητα των δημοσίων προσώπων».

Έφαγε αρκετό bullying, όχι τόσο στο σχολείο, αλλά στην κατασκήνωση όταν τον φώναζαν π@στη. Τώρα το λέει περήφανα ότι είναι γιατί οι λέξεις δεν είναι πρόβλημα, αρκεί να έρχονται από κάποιον που το λέει με αγάπη και όχι κακοπροαίρετα. Τώρα εξάλλου κάνει ψυχοθεραπεία που τον βοηθά να αποδεχθεί τον εαυτό του και να μιλά χωρίς ντροπή για αυτό που είναι. Θέλει ταυτόχρονα να μεταφέρει αυτή την αποδοχή και στο Εθνικό Θέατρο. θεωρώντας ότι ήρθε η στιγμή να σκηνοθετήσει τρανς καλλιτέχνης.