
Μια μεγάλη έκθεση με τίτλο «Εγκλεισμοί», διάρκειας πέντε εβδομάδων, με τη συμμετοχή 48 εικαστικών (και όχι μόνο) καλλιτεχνών επιχειρεί να θέσει στο επίκεντρο του προβληματισμού των συμμετεχόντων το ζήτημα του εγκλεισμού, «ενεργοποιώντας» έναν χώρο που συνδέθηκε και συνεχίζει να συνδέεται κατεξοχήν με την έννοια αυτή, το ΨΝΑ Δρομοκαΐτειο.
«Οι εγκλεισμοί στην εποχή μας είναι πολλαπλοί και εκτυλίσσονται ποικιλοτρόπως, άλλοτε μεν εμφανώς, άλλοτε δε ανεπαισθήτως», τονίζει στο επιμελητικό του σημείωμα ο εμπνευστής και επιμελητής της έκθεσης Δημήτρης Τρίκας. «Δομές, μηχανισμοί και τόποι αναψυχής, εκπαίδευσης, πειθάρχησης, προσαρμογής, υποδοχής, ίασης, αποτροπής, τιμωρίας και αποκλεισμού συγκροτούν το εκάστοτε κοινωνικό παλίμψηστο με σχολεία, στρατώνες, στρατόπεδα συγκέντρωσης, άσυλα, φυλακές, νοσοκομεία, χώρους εργασίας, άθλησης και διασκέδασης».
Από το ηχητικό αρχείο στην έκθεση
Σημείο εκκίνησης αλλά και αναφοράς για την ιδέα και την υλοποίηση του σχεδίου των «Εγκλεισμών» υπήρξε το πλούσιο και εξαιρετικής σημασίας ηχητικό αρχείο των συνεντεύξεων και προφορικών μαρτυριών που συνέλεξε η Μαρία Φαφαλιού από τρόφιμους/ασθενείς του Δρομοκαΐτειου, γιατρούς του νοσοκομείου, νοσηλευτικό προσωπικό, συγγενείς ασθενών και άλλους εμπλεκόμενους, που αποτέλεσε το υλικό για το βιβλίο της «Ιερά οδός 343. Μαρτυρίες από το Δρομοκαΐτειο» (εκδόσεις Αλεξάνδρεια, 2018). Το υλικό αυτό υπήρξε το πεδίο έμπνευσης, έρευνας και συνομιλίας των 48 σύγχρονων εικαστικών και performers που συμμετέχουν και ανταποκρίνονται στον χώρο και στον νοηματικό άξονα της έκθεσης με έργα από όλο το φάσμα του οπτικού και όχι μόνον λεξιλογίου της σύγχρονης τέχνης: γλυπτά και εγκαταστάσεις, βίντεο, ηχητικές κατασκευές, ζωγραφική, φωτογραφία και επιτελεστικές δράσεις.