UPDATE #NOW

Η Miss America 2023 είναι φοιτήτρια πυρηνικής μηχανικής: «Θέλω να είμαι το άτομο που θα επηρεάσει τις επόμενες γενιές»


JTeam

17 Δεκεμβρίου 2022

Η Miss America 2023 είναι φοιτήτρια πυρηνικής μηχανικής: «Θέλω να είμαι το άτομο που θα επηρεάσει τις επόμενες γενιές»
Instagram/ missamerica
H 20χρονη Grace Stanke ονειρεύεται μια μέρα να καταρρίψει τις λανθασμένες απόψεις για την πυρηνική ενέργεια (αλλά και για τους συνδυαστικούς ρόλους μιας γυναίκας)

Η νικήτρια του τίτλο Miss America 2023 είναι μια 20χρονη που αποκαλεί τον εαυτό της «πυρηνικό σπασίκλα». Η Grace Stanke σπάει τα στερεότυπα περί ομορφιάς και νοημοσύνης και σχεδιάζει μια μέρα ως φοιτήτρια πυρηνικής μηχανικής να αποτρέψει τις ΗΠΑ από το να εξαρτώνται από τον άνθρακα.

Η Stanke, που εκπροσώπησε την πολιτεία του Wisconsin, απάντησε με τρόπο που κέρδισε την επιτροπή ενώ το βιολί που έπαιξε στον γύρο των ταλέντων, έκλεψε τις εντυπώσεις. Από τα στιγμιότυπα της βραδιάς, φαίνεται πως η ίδια δεν περίμενε τη νίκη της.

«Βρίσκω χαρά στα μικρά πράγματα, και όταν καταλαβαίνω κάτι τόσο μικρό που κάνει κάτι τόσο μεγάλο όσο μια πυρηνική μονάδα να λειτουργεί, απλώς με γεμίζει ζωή. Στη νεαρή γυναίκα, το κοριτσάκι, τη μαθήτρια του γυμνασίου που θέλει να γίνει μηχανικός αλλά παλεύει για οποιονδήποτε λόγο: θυμηθείτε ότι είστε πρωτοπόρες σε αυτόν τον τομέα»

Η 20χρονη πέρα από την τιμητική της διάκριση, φαίνεται έτοιμη να θυσιάσει τα πάντα για να αλλάξει τη ρότα στην πυρηνική μηχανική: «Η Αμερική πρέπει να μετατραπεί σε πηγή ενέργειας μηδενικού άνθρακα. Υποστηρίζω την πυρηνική ενέργεια και τη βελτίωση της επικοινωνίας για την πυρηνική επιστήμη τόσο με το ευρύ κοινό όσο και με τους πυρηνικούς μηχανικούς, προκειμένου να γεφυρωθεί το χάσμα του άγνωστου μεταξύ των δύο ομάδων».

Όταν ρωτήθηκε στα social media, ποια θέλει να είναι η «κληρονομιά» της, η ίδια είπε:

«Η καλύτερη απάντηση που έχω είναι μια πυρηνική αναλογία. Θέλω να είμαι το νετρόνιο που εκτοξεύεται στο ουράνιο για να ξεκινήσει η διαδικασία διάσπασης σε ένα εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας. Θέλω να είμαι το άτομο που εμπνέει τους επόμενους τρεις ανθρώπους να συνεχίσουν και να πάρουν ισχυρές αποφάσεις. Θέλω να είμαι το άτομο που προκαλεί αυτή την αλλαγή στους ανθρώπους και επηρεάζει τις επόμενες γενιές».

Η Miss New York, Taryn Delanie Smith στέφθηκε πρώτη επιλαχούσα, ενώ η Miss Texas Averie Bishop αναδείχθηκε δεύτερη επιλαχούσα στην τελετή, που πραγματοποιήθηκε στο Mohegan Sun Arena στο Connecticut.

Η Stanke ως Miss America θα ταξιδέψει στις ΗΠΑ για τον επόμενο χρόνο, για να προωθήσει τους στόχους του Οργανισμού ενώ με τη νίκη της έχει στόχο να εμπνεύσει και άλλες γυναίκες να κυνηγούν τα όνειρά τους παρά τις φαινομενικές δυσκολίες.

Ο διαγωνισμός Miss America ξεκίνησε το 1921 ως διαγωνισμός μαγιό. Με τα χρόνια όμως εξελίχθηκε και το 1945 άρχισε να απονέμει πανεπιστημιακές υποτροφίες στη νικήτρια αντί για χρηματικό έπαθλο. Το 2018 οι διοργανωτές ανακοίνωσαν ότι πλέον οι συμμετέχουσες δεν θα κρίνονται με μαγιό και βραδινές τουαλέτες, ούτε για την ομορφιά τους.