UPDATE #NOW

Το Υπουργείο Ισότητας στην Ισπανία σπάει ξανά τα στερεότυπα με τη χριστουγεννιάτικη διαφήμισή του


Κλέλια Φατούρου

26 Δεκεμβρίου 2022

Το Υπουργείο Ισότητας στην Ισπανία σπάει ξανά τα στερεότυπα με τη χριστουγεννιάτικη διαφήμισή του
Το σωστό μήνυμα για τις γιορτές

Οι καμπάνιες που κάνει συνήθως το Υπουργείο Ισότητας στην Ισπανία είναι ηχηρές και στέλνουν πάντα το σωστό μήνυμα. Αυτό έκανε και για τις φετινές γιορτές, με μία διαφήμιση που δείχνει μία γυναίκα να κάνει όλες τις προετοιμασίες για τα Χριστούγεννα, να κάνει τα ψώνια, να αγχώνεται και να είναι όλη μέρα στην κουζίνα, όταν η υπόλοιπη οικογένεια τρώει και χαλαρώνει.

Τι θα γινόταν όμως αν δεν έδινε δεκάρα και ξεχνούσε τη γαλοπούλα στον φούρνο; Αυτό το εναλλακτικό σενάριο βλέπουμε στη χριστουγεννιάτικη διαφήμιση του Υπουργείου, όπου τελικά η ίδια χαλαρώνει και κάνουν τα πάντα οι υπόλοιποι. Μία σχετικά ανάλαφρη διαφήμιση που όμως μάς υπενθυμίζει τον στερεοτυπικό ρόλο που έχει συνήθως μία γυναίκα και που περιμένουμε από εκείνη (και τους εαυτούς μας) τα πάντα, χωρίς να ζητάμε βοήθεια. «Να είστε χαρούμενοι και συν-υπεύθυνοι», είναι ο τίτλος της καμπάνιας και ναι, η ευθύνη πρέπει να μοιράζεται.

Αρκετά σχόλια χρηστών αποδεικνύουν ότι έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε, γιατί θεωρούν ότι αυτή είναι η μέση οικογένεια και ότι είναι πολύ φυσιολογικό. Πράγματι, έτσι είναι, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να συνεχίσει.