UPDATE #NOW

Καρκίνος του μαστού: Πρώτη παγκόσμια δοκιμή στη Βρετανία με θεραπεία δέσμης πρωτονίων


JTeam

3 Ιανουαρίου 2023

Καρκίνος του μαστού: Πρώτη παγκόσμια δοκιμή στη Βρετανία με θεραπεία δέσμης πρωτονίων
pexels
Στη νέα δοκιμαστική θεραπεία θα συμμετέχουν 192 ασθενείς σε 22 περιοχές της Βρετανίας

Στα πλαίσια μιας πρώτης παγκοσμίως κλινικής δοκιμής, τρεις ασθενείς με καρκίνο του μαστού υποβλήθηκαν σε πρωτοποριακή θεραπεία με δέσμη πρωτονίων στη Βρετανία.

Η πρωτοποριακή δοκιμή θα συγκρίνει τη θεραπεία δέσμης πρωτονίων με την τυπική ακτινοθεραπεία για ασθενείς που κρίνεται ότι βρίσκονται σε υψηλότερο κίνδυνο μακροχρόνιων καρδιακών προβλημάτων μετά από τη θεραπεία με ακτινοβολίες. Στοχεύει να πολεμήσει όγκους με πολύ μεγαλύτερη ακρίβεια από τη συμβατική ακτινοθεραπεία και ταιριάζει σε ασθενείς με δύσκολα αντιμετωπιζόμενες αναπτύξεις σε κρίσιμες περιοχές.

Στη νέα δοκιμαστική θεραπεία θα συμμετέχουν 192 ασθενείς σε 22 περιοχές της Βρετανίας. Οι ασθενείς θα λάβουν τη θεραπεία στα νοσοκομεία Christie και στο University College του Λονδίνου. Η δοκιμή γίνεται από γιατρούς, επιστήμονες και ερευνητές του Πανεπιστημίου του Cambridge, του Ινστιτούτου Έρευνας για τον Καρκίνο του Λονδίνου (ICR) και του Royal Marsden NHS Foundation Trust.

Η Kim Jones, που χαρακτήρισε τη θεραπεία ως «πολύ χαλαρωτική» κι «εξαιρετική», είναι η τρίτη ασθενής που υποβλήθηκε σε θεραπεία με δέσμη πρωτονίων για τον καρκίνο του μαστού ως μέρος της κλινικής δοκιμής. Διαγνώστηκε τον Φεβρουάριο όταν παρατήρησε κάποια πάχυνση του δέρματος και οξείς πόνους στο αριστερό της στήθος. Μετά το χειρουργείο, έγινε δεκτή στη νέα δοκιμαστική θεραπεία του Paraable και ολοκλήρωσε με επιτυχία τη θεραπεία με δέσμη πρωτονίων στο νοσοκομείο Christie στο Manchester μόλις τον περασμένο μήνα.

Ασθενείς για τους οποίους προβλέπεται ότι θα έχουν 2% ή υψηλότερο δυνητικό κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών προβλημάτων από ακτινοθεραπεία κατά τη διάρκεια της ζωής τους αναμένεται να προσκληθούν για να λάβουν μέρος στη θεραπεία. Περίπου 500 στους 30.000 ανθρώπους που λαμβάνουν ακτινοθεραπεία για καρκίνο του μαστού εμπίπτουν σε αυτήν την κατηγορία.

Η καθηγήτρια Judith Bliss, διευθύντρια της μονάδας κλινικών δοκιμών και στατιστικών που χρηματοδοτείται από το Ηνωμένο Βασίλειο στο ICR, η οποία διαχειρίζεται τη διαδικασία δήλωσε πως «Η ακτινοθεραπεία είναι ένα πολύ αποτελεσματικό μέρος της θεραπείας για τον καρκίνο του μαστού που βοηθά στη μείωση του κινδύνου επανεμφάνισης του καρκίνου και έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει την επιβίωση. Ωστόσο, η αποτελεσματική παροχή τυπικής ακτινοθεραπείας μπορεί να είναι δύσκολη όταν ο ιστός του μαστού και οι λεμφαδένες του ασθενούς βρίσκονται κοντά στην καρδιά τους ή όταν βρίσκονται ήδη σε κίνδυνο καρδιακών προβλημάτων».

Κάθε χρόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο περίπου 30.000 ασθενείς με καρκίνο του μαστού υποβάλλονται σε θεραπεία με ακτινοβολία μετά από χειρουργική επέμβαση.

«Η τυπική ακτινοθεραπεία μαστού είναι πραγματικά αποτελεσματική για τους περισσότερους ανθρώπους με πολύ λίγες παρενέργειες, αλλά υπάρχει μια μικρή ομάδα ασθενών για τους οποίους η θεραπεία με δέσμη πρωτονίων μπορεί να είναι καλύτερη επιλογή», δήλωσε η Charlotte Coles, σύμβουλος ογκολόγος στο Addenbrooke και ο επικεφαλής ερευνήτρια της δοκιμής.

Το Βρετανικό Εθνικό Σύστημα Υγείας έχει χρησιμοποιήσει στο παρελθόν θεραπεία με δέσμη πρωτονίων για ασθενείς με όγκους μέσα και γύρω από τον εγκέφαλο ή το νωτιαίο μυελό.