UPDATE #NOW

«Ένας νέος κόσμος!» - Το James Webb ανακάλυψε τον πρώτο εξωπλανήτη και έχει το μέγεθος της Γης


JTeam

13 Ιανουαρίου 2023

«Ένας νέος κόσμος!» - Το James Webb ανακάλυψε τον πρώτο εξωπλανήτη και έχει το μέγεθος της Γης
NASA
Είναι αρκετούς βαθμούς θερμότερος από τον πλανήτη μας

Το 2022, το James Webb μάς εξέπληξε με τα ευρήματά του και όπως φαίνεται, θα συνεχίσει να κάνει το ίδιο και το 2023. Μόλις πριν λίγες ώρες, επιβεβαίωσε την ύπαρξη ενός κοντινού εξωπλανήτη, που είναι ο πρώτος του και στο μέγεθος μοιάζει αρκετά στη Γη.

Η ερευνητική ομάδα του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Φυσικής (APL) του Πανεπιστημίου Johns Hopkins της Βαλτιμόρης έκαναν τη σχετική ανακοίνωση σε συνέδριο της Αμερικανικής Αστρονομικής Εταιρείας. Να σημειωθεί ότι η αρχική ανακάλυψη του εν λόγω εξωπλανήτη είχε γίνει από το διαστημικό τηλεσκόπιο TESS της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA) και ακολούθησε η επιβεβαίωση του με νέες παρατηρήσεις από το ισχυρότερο τηλεσκόπιο Webb.

Το μέγεθος του νέου πλανήτη μοιάζει αρκετά με το μέγεθος της Γης. Βρίσκεται σε απόσταση 41 ετών φωτός από το σύστημά μας στον αστερισμό Οκτάς. Τα σημάδια του είχαν ανακαλυφθεί παλαιότερα από το τηλεσκόπιο TESS και ο πλανήτης ονομάστηκε LHS 475 b ενώ είναι αρκετούς βαθμούς θερμότερος από τη Γη. «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο πλανήτης υπάρχει. Τα ακατέργαστα δεδομένα του Webb το επιβεβαιώνουν», ανέφερε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Jacob Lustig-Jaeger.

Επειδή ήδη το Webb έχει βρει ότι ο συγκεκριμένος εξωπλανήτης είναι μερικές εκατοντάδες βαθμούς Κελσίου πιο ζεστός από τη Γη, δεν αποκλείεται να έχει την ατμόσφαιρα της Αφροδίτης, δηλαδή να περιέχει μεγάλη ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα και πυκνά νέφη. Πάντως δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό αν ο LHS 475b διαθέτει ατμόσφαιρα και τι είδους. Θα ακολουθήσουν πιο ακριβείς μετρήσεις με το τηλεσκόπιο.

Ανάμεσα σε όλα τα τηλεσκόπια, το James Webb είναι το μοναδικό που μπορεί να μελετήσει τις ατμόσφαιρες εξωπλανητών με το μέγεθος της Γης, φέρνοντας στο φως πάντα εντυπωσιακές ανακαλύψεις.