UPDATE #NOW

Κηδεία τέως βασιλιά Κωνσταντίνου: Τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και οι βασιλικές αφίξεις


JTeam

16 Ιανουαρίου 2023

Κηδεία τέως βασιλιά Κωνσταντίνου: Τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και οι βασιλικές αφίξεις
@Eurokinissi
Από τα ξημερώματα της Δευτέρας άρχισε να συγκεντρώνεται ο κόσμος στην Μητρόπολη Αθηνών, ώστε να αποτίσει φόρο τιμής στον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο

Η κηδεία θα τελεστεί στη Μητρόπολη Αθηνών, ενώ η ταφή θα γίνει στο Τατόι, δίπλα στους προγόνους του, όπως επιθυμούσε ο ίδιος ο εκλιπών. Τα τελευταία 24ωρα, τα πρώην βασιλικά κτήματα έχουν αλλάξει όψη. Απομακρύνθηκαν φερτά υλικά, διαμορφώθηκαν χώροι, έγιναν εργασίες αποκατάστασης και φαίνεται πως όλα είναι έτοιμα για την ταφή.

Πολλά καταστήματα είτε δεν έκλεισαν καθόλου το βράδυ παραμένοντας ανοικτά από το βράδυ της Κυριακής, είτε άνοιξαν ακόμη και από τις 4 το πρωί, ώστε να εξυπηρετήσουν τον κόσμο που καταφθάνει για την κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου.

Από τα ξημερώματα της Δευτέρας άρχισε να συγκεντρώνεται ο κόσμος στην Μητρόπολη Αθηνών, ώστε να αποτίσει φόρο τιμής στον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο, η σορός του οποίου εκτίθεται σε λαϊκό προσκύνημα από τις 6 το πρωί. Πλήθος κόσμου έχει δημιουργήσει από νωρίς ουρές ώστε να βρεθεί στο παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου για το «τελευταίο αντίο».

Jenny.Gr
@Eurokinissi

Σημειώνεται πως η οδός Μητροπόλεως και οι κάθετοι δρόμοι έχουν κλείσει για τα οχήματα και επιτρέπεται η πρόσβαση μόνο σε πεζούς ενώ στην ευρύτερη περιοχή του Συντάγματος έχουν αναπτυχθεί ελεύθεροι σκοπευτές της ΕΛΑΣ. Παράλληλα, σε κλοιό ασφαλείας βρίσκονται τα ξενοδοχεία στο κέντρο της Αθήνας όπου έχουν καταλύσει οι εκπρόσωποι των ξένων βασιλικών οίκων που θα παραστούν στην εξόδιο ακολουθία.

Οι βασιλικές αφίξεις στην Αθήνα

Ο φωτογραφικός φακός εντόπισε, τις δυο νύφες του τέως βασιλιά, τη Μαρί Σαντάλ και τη Τατιάνα Μπλάτνικ σε έξοδο τους από τη Μεγάλη Βρετάνια όπου βρέθηκαν νωρίτερα σήμερα για να ρυθμίσουν μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας τις τελευταίες λεπτομέρειες.

Jenny.Gr
@Eurokinissi

Η Μαρί Σαντάλ, σύζυγος του Παύλου, και η Τατιάνα Μπλάτνικ, σύζυγος του Νικόλαου, διατηρούσαν άριστες σχέσεις με τον πεθερό τους και είναι στο πλευρό των συζύγων τους από την πρώτη στιγμή. Και οι δυο τους ήταν ντυμένες στα μαύρα, όπως εξάλλου από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστός ο θάνατος του Κωνσταντίνου Γλύξμπουργκ.

Σύσσωμη η βασιλική οικογένεια της Ισπανίας θα παραστεί στην κηδεία με τα περισσότερα μέλη της να βρίσκονται ήδη εδώ. Βασιλικά μέλη αναμένονται επίσης από την Δανία, την Σουηδία, το Λουξεμβούργο, Νορβηγία, το Μονακό, την Σερβία και την Βουλγαρία, ενώ συνολικά 14 ιδιωτικά τζετ αναμένεται να προσγειωθούν σήμερα στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Συγκεκριμένα, σήμερα αναμένεται να φθάσουν στη χώρα μας ο βασιλιάς της Ισπανίας, Φελίπε με την σύζυγό του, Λετίθια αλλά και ο επίτιμος βασιλιάς Χουάν Κάρλος Α’. Σήμερα αναμένονται επίσης ο Μέγας Δούκας του Λουξεμβούργου Ερρίκος και ο διάδοχος της Νορβηγίας πρίγκιπας Χάακον.

Παραμένει ανεπιβεβαίωτος ο ερχομός του διαδόχου του Βρετανικού θρόνου και βαφτισιμιό του τέως βασιλέως. Ωστόσο σχεδόν σίγουρος θεωρείται ο ερχομός της Πριγκίπισσας Άννας, κόρης της εκλιπούσης βασίλισσας Ελισάβετ της Αγγλίας.

Ο πρίγκιπας Ουίλιαμ και η σύζυγός του Κέιτ Μίντλετον αναμένεται να ταξιδέψουν και αυτοί στην Ελλάδα για να πουν το «τελευταίο αντίο» στον νονό του διαδόχου του βρετανικού θρόνου, ωστόσο προσώρας αυτό δεν έχει επιβεβαιωθεί επίσημα από τα παλάτια του Κένσινγκτον και του Μπάκιγχαμ.

Όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, η οικογένεια του εκλιπόντος έχει προσκαλέσει 187 άτομα στην κηδεία, με την είσοδό τους στη Μητρόπολη να γίνεται αυστηρά με ονομαστική πρόσκληση.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, πρόκειται για μέλη βασιλικών οικογενειών από 11 κράτη ενώ παράλληλα έχουν κληθεί και 50-60 Έλληνες -φίλοι, συμμαθητές, πολιτικοί και επιχειρηματίες.

«Αστακός» η Αττική - Τα μέτρα ασφαλείας

Πάνω από 1000 αστυνομικοί ανάμεσα τους στελέχη της ΕΚΑΜ, της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας και της Κρατικής Ασφάλειας, ελεύθεροι σκοπευτές της ΕΛΑΣ, ελικόπτερα και drones για την ασφάλεια στην κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου