UPDATE #NOW

Κακοκαιρία: 7 tips για ασφαλή οδήγηση στη βροχή


JTeam

26 Ιανουαρίου 2023

Κακοκαιρία: 7 tips για ασφαλή οδήγηση στη βροχή
pexels
Δώσε μεγάλη προσοχή στην υδρολίσθηση

Αν έχεις αρχίσει ήδη να αγχώνεσαι για το πώς θα επιστρέψεις με ασφάλεια σε λίγες ώρες σπίτι σου λόγω της κακοκαιρίας και της έντονης βροχής, καλό είναι να διατηρήσεις την ψυχραιμία σου και να ακολουθήσεις μερικά tips που θα σου λύσουν το πρόβλημα.

Η προετοιμασία πριν πιάσεις στα χέρια σου το τιμόνι, είναι το παν γι' αυτό καλό είναι, πριν βάλεις μπροστά τη μηχανή, να βεβαιωθείς ότι έχεις κάνει ό,τι περνάει από το χέρι σου για να φτάσεις με ασφάλεια στο σπίτι σου.

1. Διατήρησε μειωμένη ταχύτητα

Είναι σημαντικό να θυμάσαι πως όσο οδηγείς κι έξω «ρίχνει καρέκλες», υπάρχουν πεζοί που προσπαθούν να διασχίσουν λεωφόρους και να περάσουν από «ποτάμια». Ακριβώς γι' αυτό αλλά και για την προστασία σου, φρόντισε να πορεύεσαι με μειωμένη και σταθερή ταχύτητα ώστε να μην τους βρέξεις αλλά και ούτε να θέσεις σε κίνδυνο τη ζωή σου.

Η πρόληψη είναι ο καλύτερος σύμβουλος και δεδομένου ότι τέτοιες μέρες, η άσφαλτος γλιστράει υπερβολικά πολύ, καλό είναι να διατηρείς τη σωστή ταχύτητα στο όχημά σου.

2. Βεβαιώσου ότι είσαι «ορατός» από τους άλλους οδηγούς και το αντίστροφο

Η ορατότητα είναι μειωμένη τις μέρες με κακοκαιρία γι' αυτό βεβαιώσου ότι και σε βλέπουν και τους βλέπεις. Πώς θα το καταφέρεις αυτό; κυρίως, ξεθαμπώνοντας με σωστό τρόπο τα τζάμια του αυτοκινήτου σου. Το μεγαλύτερο λάθος που κάνεις πιθανότατα κι εσύ, στην προσπάθειά να τα ξεθαμπώσεις, είναι ότι ενεργοποιείς το air condition, αλλά ξεχνάς να απενεργοποιήσεις την ανακύκλωση του αέρα, με αποτέλεσμα τα τζάμια να θολώνουν περισσότερο.

Τώρα έμαθες λοιπόν, πως πρέπει πάντα να επιλέγεται ο ο εισερχόμενος αέρας από έξω και η μεγαλύτερη ταχύτητα του ανεμιστήρα με κατεύθυνση του αέρα προς τα παράθυρα. Έτσι εξαφανίζεται γρήγορα η εγκλωβισμένη υγρασία και τα τζάμια σου δίνουν και πάλι την ορατότητα που χρειάζεσαι για να οδηγήσεις προσεκτικά.

Jenny.Gr
pexels

3. Κράτα σχετικά μεγάλες αποστάσεις από προπορευόμενα οχήματα

Είναι σημαντικό να κρατάς τις αποστάσεις σου από τα υπόλοιπα αμάξια. Οι κινήσεις του τιμονιού, του φρένου και του γκαζιού θα πρέπει να είναι ομαλότερες, ακριβώς επειδή ο έλεγχος μπορεί να χαθεί πολύ εύκολα. Μάλιστα, καλό είναι να προσπαθείς να βλέπεις μπροστά από την κυκλοφορία των οχημάτων για να αντιληφθείς γρήγορα για παράδειγμα, ένα ξαφνικό φρενάρισμα ή μια βλάβη που ενδέχεται να προκύψει σε άλλο όχημα.

4. Απόφυγε τις απότομες κινήσεις

Μια δική σου απότομη και ξαφνική κίνηση, μπορεί να προκαλέσει πολλές ακόμη από τους οδηγούς που σε ακολουθούν, προκαλώντας σοβαρό ατύχημα. Γι' αυτό προσπάθησε όσο μπορείς, να πορεύεσαι με σταθερή ταχύτητα και όχι με σπασμωδικές κινήσεις που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή σου αλλά και όσων πορεύονται πίσω από το όχημά σου.

5. Δώσε μεγάλη προσοχή στην υδρολίσθηση

Το φαινόμενο της υδρολίσθησης είναι η βασική αιτία απώλειας της πρόσφυσης σε βρεγμένο οδόστρωμα. Αν το φιλμ του νερού που καλύπτει το οδόστρωμα, υπερβαίνει τα 7 χιλ. και η ταχύτητα του αυτοκινήτου είναι μεγάλη, δημιουργείται ένα στρώμα νερού μεταξύ οδοστρώματος και ελαστικού με αποτέλεσμα την απώλεια πρόσφυσης.

Το συγκεκριμένο φαινόμενο είναι συνηθισμένο για πολλούς λόγους, αλλά υπάρχουν τρόποι ώστε όταν σου συμβεί, να το αντιμετωπίσεις με ψυχραιμία και σίγουρα όχι πανικό.

6. Πρόσεξε τις λακκούβες

Οι λακκούβες που υπάρχουν κατά μήκος του δρόμου, μπορεί να κρύβουν τις χειρότερες εκπλήξεις. Αρκετές φορές καθώς το βάθος τους είναι μεγάλο, μπορεί να "τραυματίσουν" το κάτω μέρος του αυτοκινήτου ενώ εξαιτίας της μεγάλης ποσότητας εκτινασσόμενου νερού μπορεί να προκληθεί βλάβη στα ευπαθή στο νερό μέρη του κινητήρα. Γι' αυτό καλό είναι να προσπαθήσεις να τις προσπεράσεις με προσοχή όμως τις κινήσεις σου.

7. Μην πανικοβάλλεσαι

Ο χειρότερος σύμβουλος είναι ο πανικός γι' αυτό προσπάθησε να διατηρήσεις όσο γίνεται, την ψυχραιμία σου. Φρόντισε δηλαδή να αντιδράσεις με τον ίδιο τρόπο που θα αντιδρούσες σε συνθήκες ηλιοφάνειας. Λίγες ώρες είναι, θα περάσουν!