UPDATE #NOW

Σεισμός στην Τουρκία: Το έργο της ελληνικής αποστολής σε μία από τις πιο δύσκολες διασώσεις


JTeam

10 Φεβρουαρίου 2023

Σεισμός στην Τουρκία: Το έργο της ελληνικής αποστολής σε μία από τις πιο δύσκολες διασώσεις
Twitter/ EMAK
Οι άνδρες της ΕΜΑΚ επιχειρούν την ανεύρεση επιζώντων στα συντρίμμια κάτω από τις πιο αντίξοες συνθήκες

Όσο οι εξελίξεις είναι δραματικές στη γειτονική Τουρκία, με τους νεκρούς να ξεπερνούν τους 21.000, οι άνδρες της ΕΜΑΚ δίνουν μάχη για να ανασύρουν από τα συντρίμμια και τα χαλάσματα, ζωντανούς ανθρώπους.

Η ελληνική αποστολή ξεκίνησε να επιχειρεί στο πεδίο σχεδόν αμέσως μετά την άφιξή της εκεί, ανασύροντας μέχρι στιγμής πέντε ανθρώπους ζωντανούς μέσα από τα χαλάσματα πολυκατοικιών. Η ελληνική αποστολή αποτελείται από 36 άντρες της ΕΜΑΚ, 8 διασώστες του ΕΚΑΒ, 3 γιατρούς και 5 παραϊατρικούς. Το ελληνικό «στρατηγείο» στην Τουρκία στήθηκε σε περιοχή όπου δεν υπάρχουν κατοικίες και κόσμος. Ένα άλλο βασικό κριτήριο επιλογής της περιοχής, όπου στήθηκε η «βάση» των Ελλήνων, αφορούσε στη δυνατότητα πρόσβασης σε πολλές και διαφορετικές σεισμόπληκτες περιοχές.

Οι Έλληνες διασώστες της ΕΜΑΚ δεν υπολόγισαν τον κίνδυνο των μετασεισμών, όπως έγινε με αποστολές άλλων χωρών, και ο αγώνας που δίνουν λεπτό προς λεπτό είναι δύσκολο να περιγραφεί. Αξιοποιούν κάθε μέσο για να σώσουν εγκλωβισμένους και παιδικές ψυχές, σκάβοντας για ώρες στα χαλάσματα. Σε μία από τις πρώτες επιχειρήσεις επί τουρκικού εδάφους, άντρας της ΕΜΑΚ λύγισε την ώρα που δεν κατάφερε να σώσει ένα εγκλωβισμένο παιδί. «Μπορώ να περάσω για λίγο στην πίσω γραμμή», είπε,δίνοντας τη θέση του σε έναν συνάδελφο για να συνεχίσει την αποστολή.

Μέχρι το πρωί της Πέμπτης οι Έλληνες είχαν ανασύρει ζωντανούς πέντε ανθρώπους από τους συνολικά 58 που απεγκλωβίστηκαν από τα 88 ξένα διασωστικά συνεργεία από όλο τον κόσμο που ταξίδεψαν στη γειτονική χώρα.

Το κρύο στην Τουρκία έχει επηρεάσει πολύ το έργο.Όταν η ελληνική αποστολή έφυγε για την Τουρκία φυισκά επέλεξε περισσότερο εξοπλισμό για τη διάτρηση των μπάζων κι όχι θερμαντικά μέσα. Πρόκειται για μία αποστολή πρωτοφανούς δυσκολίας. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι Έλληνες διασώστες για πρώτη φορά σε διεθνή αποστολή επιχείρησαν για σχεδόν τρεις ημέρες στο ίδιο οικοδομικό τετράγωνο.

Στην επίσημη ιστοσελίδα της Πυροσβεστικής αναφέρεται:

H ελληνική αποστολή επιχειρεί από τις πρώτες πρωινές ώρες της 7ης Φεβρουαρίου 2023, στην Επαρχία Χάταϊ (Hatay), βόρεια της πόλης της Αντιόχειας στην Τουρκία.

Από την έναρξη των επιχειρήσεων και μέχρι αυτή την ώρα:

Έχουν απεγκλωβιστεί ζωντανά 5 άτομα:

  • ένας άνδρας 50 ετών περίπου (07-02-2023)
  • ένα ανήλικο κορίτσι 9 ετών περίπου (07-02-2023)
  • ένα ανήλικο κορίτσι 7 ετών περίπου (07-02-2023)
  • ένα αγόρι 17 ετών περίπου (08-02-2023) και
  • μια γυναίκα 20 ετών περίπου (08-02-2023)

Έχουν ανασυρθεί χωρίς αισθήσεις 5 άτομα:

  • ένα ανήλικο κορίτσι τριών ετών περίπου (07-02-2023)
  • ένας άνδρας 40 ετών περίπου (08-02-2023)
  • ένα αγόρι 17 ετών περίπου (08-02-2023)
  • ένα βρέφος τεσσάρων μηνών περίπου (08-02-2023) και
  • μία γυναίκα 30 ετών περίπου (08-02-2023)