UPDATE #NOW

Επιληψία: Laser, ρομπότ και μικροσκοπικά καλώδια υπόσχονται νέες θεραπείες για τις σοβαρές κρίσεις


JTeam

14 Φεβρουαρίου 2023

Επιληψία: Laser, ρομπότ και μικροσκοπικά καλώδια υπόσχονται νέες θεραπείες για τις σοβαρές κρίσεις
pexels
Η τεχνολογική πρόοδος που έχει γίνει, περιλαμβάνει όχι μόνο ηλεκτρόδια και laser, αλλά και μηχανήματα που παρέχουν εικόνες υψηλής ανάλυσης κατά τη διάρκεια των χειρουργικών επεμβάσεων

Η επιληψία είναι μία χρόνια διαταραχή με επαναλαμβανόμενες, επιληπτικές κρίσεις. Τα άτομα με επιληψία έχουν περισσότερους από έναν τύπο σπασμών και ενδέχεται να εμφανίζουν και άλλα συμπτώματα νευρολογικών προβλημάτων. Σύμφωνα με έρευνες, περίπου 50 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως θεωρείται ότι έχουν επηρεαστεί από επιληψία και επιληπτικές κρίσεις.

Η τεχνολογία αλλάζει τον τρόπο που οι γιατροί προχωρούν σε κατάλληλες θεραπείες με φάρμακα. Η τεχνολογική πρόοδος που έχει γίνει, περιλαμβάνει όχι μόνο ηλεκτρόδια και laser αλλά και μηχανήματα που παρέχουν εικόνες υψηλής ανάλυσης κατά τη διάρκεια χειρουργικών επεμβάσεων, όπως και εμφυτευμένες συσκευές που μπορούν να σταματήσουν τις κρίσεις.

Σύμφωνα με τη νευροχειρουργό, Dr. Sharona Ben-Haim: «Βοηθάμε την πλειονότητα των ασθενών με έναν συνδυασμό από νέες τεχολογίες». Όλες αυτές οι προσεγγίσεις συνδυάζονται με επεμβάσεις που κάποτε ήταν η τελευταία επιλογή για τη θεραπεία των επιληπτικών επεισοδίων. Σήμερα που είναι τόσο διαδεδομένες, οι περισσότεροι ασθενείς έχουν ανάγκη από λιγότερο παρεμβατικές διαδικασίες και αυτό φαίνεται σταδιακά να επιτυγχάνεται.

Όταν τα φάρμακα για την επιληψία δεν είναι αρκετά, προτείνονται άλλες εναλλακτικές θεραπείας και αντιμετώπισης. Aνάμεσά τους, και συγκεκριμένα είδη μουσικής. Για παράδειγμα, το έργο Sonata for Two Pianos in D Major K448, γνωστό ως Mozart K448, έχει την τάση να ηρεμεί τους ασθενείς,

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος γαληνεύει στο άκουσμα της συγκεκριμένης μελωδίας και γι' αυτό παρατηρείται πως το εν λόγω έργο έχει τη δύναμη να επηρεάζει την έκβαση των επεισοδίων απορρύθμισης του εγκεφάλου. Η έρευνα του Scientific Reports πραγματοποιήθηκε σε 16 ασθενείς που νοσηλεύτηκαν με επιληψία και οι οποίοι δεν ανταποκρίθηκαν στα φάρμακα, ενισχύοντας τις ελπίδες ότι η μουσική θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για νέες μη επεμβατικές θεραπείες.

Στόχος είναι να εξελιχθούν περισσότερο οι συσκευές που μελετούν τη δραστηριότητα του εγκεφάλου και αυτό επιτυγχάνεται με ηλεκτρόδια και αισθητήρες. Τα laser και τα διαγνωστικά εργαλεία πρέπει να τοποθετούνται με ακρίβεια στον εγκέφαλο κι εδώ μπορεί να βοηθήσουν πολύ τα ρομπότ, πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα την αντιμετώπιση της διαταραχής.