UPDATE #NOW

Vineta Sareika-Völkner: Μετά από 141 χρόνια, το «πρώτο βιολί» της Φιλαρμονικής Βερολίνου είναι γυναίκα


JTeam

17 Φεβρουαρίου 2023

Vineta Sareika-Völkner: Μετά από 141 χρόνια, το «πρώτο βιολί» της Φιλαρμονικής  Βερολίνου είναι γυναίκα
Η θρυλική γερμανική ορχήστρα που συχνά θεωρείται η καλύτερη στον κόσμο, ανακοίνωσε το νεότερο της πρώτο βιολί, που για πρώτη φορά είναι γυναίκα.

Η Λετονή βιολονίστρια, Vineta Sareika-Völkner, ανακοινώθηκε σήμερα ως η νέα εξάρχουσα/concertmaster της υψίστου κύρους Φιλαρμονικής του Βερολίνου.

Η Sareika-Völkner είναι η πρώτη γυναίκα που κατείχε ποτέ αυτή τη θέση στα 141 χρόνια ιστορίας της διάσημης ορχήστρας και αναλαμβάνει τον ρόλο μετά την ένταξή της σ’ αυτή, μόλις πριν από 10 μήνες, τον Απρίλιο του 2022.

Σύμφωνα με δήλωση που κυκλοφόρησε από την ορχήστρα σήμερα το απόγευμα, η Sareika-Völkner «κατάγεται από μια φιλότεχνη οικογένεια» και άρχισε να παίζει βιολί σε ηλικία μόλις πέντε ετών.

Η βιολονίστρια έχει εντυπωσιακό υπόβαθρο, αφού ολοκλήρωσε την εκπαίδευσή της στο Εθνικό Ωδείο του Παρισιού με τον Gérard Poulet και στο Queen Elisabeth Music Chapel με τον Augustin Dumay.

Έπειτα από την αποφοίτησή της, έχει εμφανιστεί ως σολίστ με τη ορχήστρα Philharmonia, τη Βελγική Εθνική Ορχήστρα, τη Βασιλική Φιλαρμονική της Φλάνδρας, τη Φιλαρμονική της Λισαβόνας, τη Λετονική Εθνική Ορχήστρα όπως και τη London Chamber του Λονδίνου.