Στις 24 Φεβρουαρίου του 2022, η Ρωσία κηρύσσει πόλεμο στην Ουκρανία. Όσα ακολούθησαν από εκείνη τη μέρα μέχρι σήμερα, είναι κάτι παραπάνω από δραματικά ενώ το RT συνεχίζει την προπαγάνδα μέσω του YouTube ακόμη και αυτές τις ώρες.
Ο πόλεμος σε 87''
Tο BBC επιχείρησε με αφορμή τη συμπλήρωση του ενός έτους από την πολεμική σύρραξη, να χωρέσει όσα έχουν συμβεί μέχρι τώρα σε ένα βίντεο 87''.
Οι εξελίξεις σε σύντομα πλάνα σκιαγραφούν την κτηνωδία και τη φρίκη του πολέμου σε μια χώρα, στην οποία αποφασίστηκε να διεξαχθεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» από τον Vladimir Putin. «Είμαστε όλοι εδώ, οι στρατιώτες μας είναι εδώ», ανέφερε στο μήνυμα που σηματοδότησε τον πόλεμο ο Ουκρανός πρόεδρος, ντυμένος με στρατιωτικά ρούχα.
Το video του BBC δείχνει το πώς ακριβώς αντέδρασε η Δύση στον άνισο πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, με την επιβολή κυρώσεων στη Μόσχα και την παροχή στρατιωτικής βοήθειας στο Κίεβο. Παράλληλα, γίνεται αναφορά στα δημοψηφίσματα που διεξήγαγε η Ρωσία σε ουκρανικές περιοχές, τις οποίες στη συνέχεια προσάρτησε παράνομα, ενώ σημειώνεται η επίσκεψη του Volodymyr Zelenskyy στον Λευκό Οίκο και το πρόσφατο ταξίδι του Joe Biden στο Κίεβο, όσο ο πόλεμος συνεχίζεται.
Το χρονικό της ανείπωτης τραγωδίας
Ήταν πρωινές ώρες της 24ης Φεβρουαρίου του 2022 όταν ο Putin ανακοίνωσε από την τηλεόραση ότι είχαν ξεκινήσει μια «ειδική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία» με τα ρωσικά στρατεύματα να εισέρχονται από τρεις κατευθύνσεις. Τα ρωσικά στρατεύματα εισήλθαν στις περιοχές που τελούν υπό τον έλεγχο της διοίκησης του Κιέβου από τις περιοχές Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ, ενώ ταυτόχρονα εισήλθαν στις περιοχές Χάρκοβο, Σούμι και Τσερνίχοφ από τα ρωσικά σύνορα και στην περιοχή του Τσερνομπίλ μέσω Λευκορωσίας.
Ο ρωσικός στρατός, ανέπτυξε επίσης στρατεύματα προς τις περιοχές της Χερσώνας και της Μελιτόπολης μέσω της Κριμαίας, πολιόρκησε το Κίεβο, στο οποίο έστειλε στρατεύματα από αέρος και ξηράς. Στις 28 Φεβρουαρίου, ο ρωσικός στρατός έθεσε τις στρατηγικές αποτρεπτικές δυνάμεις του, συμπεριλαμβανομένων των πυρηνικών και υπερηχητικών όπλων, σε υπηρεσία μέγιστης ετοιμότητας.
Τον δεύτερο μήνα του πολέμου, τα ρωσικά στρατεύματα αποσύρθηκαν από το Κίεβο και την περιοχή του Τσερνίχοφ, με την κυβέρνηση του Κιέβου να κατηγορεί τη Ρωσία ότι διέπραξε σφαγές στις πόλεις Μπούτσα και Ιρπίν, από όπου τα ρωσικά στρατεύματα αποσύρθηκαν λίγες ημέρες αργότερα. Η Ρωσία υποστήριξε ότι οι ισχυρισμοί ήταν προβοκάτσια. Έπειτα οργανώθηκε πυραυλική επίθεση στον σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης Κραματόρσκ της περιοχής Ντονέτσκ. Ως αποτέλεσμα της επίθεσης, περισσότεροι από 50 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 100 τραυματίστηκαν. Η Ουκρανία και η Ρωσία αλληλοκατηγορήθηκαν.
Οι Ρώσοι τους πρώτους μήνες πήραν τον έλεγχο των πόλεων Μπερντιάνσκ και στη συνέχεια Μαριούπολη, αποκόπτοντας πλήρως τη σύνδεση της Ουκρανίας με την Αζοφική Θάλασσα. Τον Απρίλιο, οι Ρώσοι επικεντρώθηκαν στην ανατολική Ουκρανία, καταλαμβάνοντας ορισμένους οικισμούς στις περιοχές Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ σε μια προσπάθεια να «απελευθερώσουν το Ντονμπάς», αλλά δεν σημείωσαν μεγάλη πρόοδο.
Ο ρωσικός στρατός χρησιμοποιούσε συχνά όπλα μεγάλης εμβέλειας και υψηλής ακρίβειας εναντίον στρατηγικών στόχων στην Ουκρανία. Από την πλευρά τους οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι χώρες της ΕΕ αύξησαν την υποστήριξή τους με όπλα και οπλικά συστήματα προς την Ουκρανία. Η προέλαση του ρωσικού στρατού στο ουκρανικό έδαφος σταμάτησε.
Οι ουκρανικές δυνάμεις συνέχισαν να εξαπολύουν επιθέσεις σε αστικά κέντρα που τελούσαν υπό τον έλεγχο του ρωσικού στρατού, ενώ υπήρξαν απώλειες μεταξύ των αμάχων στις αμοιβαίες επιθέσεις του ρωσικού και του ουκρανικού στρατού. Στις 13 Απριλίου, η Ουκρανία ανακοίνωσε ότι χτύπησε τη ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας «Μοσκβά». Η ρωσική πλευρά ανακοίνωσε ότι το πλοίο υπέστη ζημιές από την έκρηξη πυρομαχικών στο κύτος του κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς και βυθίστηκε.
Η Ρωσία, η οποία στόχευσε επίσης τις πόλεις-λιμάνια της Οδησσού και του Μυκολαίβ, κατέλαβε το στρατηγικά τοποθετημένο Φιδονήσι στη Μαύρη Θάλασσα. Στα τέλη Ιουνίου, η Ρωσία ανακοίνωσε την αποχώρησή της από το νησί. Η Ουκρανία, από την άλλη πλευρά, ανέφερε ότι απομάκρυνε τα ρωσικά στρατεύματα από το νησί. Οι νάρκες που τοποθετήθηκαν στα ανοικτά των ακτών της Οδησσού αποσπάστηκαν και διασκορπίστηκαν στη Μαύρη Θάλασσα με την επίδραση του ανέμου και του ρεύματος, προκαλώντας ζητήματα ασφαλούς ναυσιπλοΐας.
Τον Ιούνιο, το Σούμι και τα περίχωρά του στη βόρεια Ουκρανία επέστρεψαν στον έλεγχο της κυβέρνησης του Κιέβου. Τον Σεπτέμβριο, ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε επίθεση στο Χάρκοβο, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας. Εκτός από τις μεγάλες πόλεις όπως το Ιζιούμ, η Μπαλακλία και το Κουπιάνσκ, ο έλεγχος περισσότερων από 300 οικισμών πέρασε στη διοίκηση του Κιέβου, ενώ η Ρωσία ανακοίνωσε την αποχώρησή της από τις περιοχές αυτές.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία δημιούργησε πολλαπλά προβλήματα στην διάθεση των σιτηρών και ο φόβος για μια επισιτιστική κρίση τεραστίων διαστάσεων προς τις πιο φτωχές χώρες αλλά και στις αναπτυγμένες έφερε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων Ρωσία, Ουκρανία, ΟΗΕ και Τουρκία.
Στις 22 Ιουλίου, υπό την αιγίδα του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η Τουρκία, η Ρωσία, η Ουκρανία και τα Ηνωμένα Έθνη (ΟΗΕ) υπέγραψαν το «Έγγραφο σχετικά με την πρωτοβουλία για την ασφαλή μεταφορά σιτηρών και τροφίμων μέσω των ουκρανικών λιμένων» για να αποτρέψουν μια πιθανή επισιτιστική κρίση στον κόσμο. Στις 20 Αυγούστου η Ντάρια Ντούγκινα, κόρη του διακεκριμένου Ρώσου πολιτικού εμπειρογνώμονα Αλεξάντρ Ντούγκιν, πέθανε στη Μόσχα όταν το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε εξερράγη από βόμβα. Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας της Ρωσίας (FSB) ανέφερε ότι διαπίστωσε ότι οι ουκρανικές ειδικές υπηρεσίες βρίσκονταν πίσω από το περιστατικό.
Ο Putin κήρυξε μερική επιστράτευση στις 21 Σεπτεμβρίου. Μέσω της κινητοποίησης, 300 χιλιάδες Ρώσοι πολίτες επιστρατεύτηκαν για να πολεμήσουν στην Ουκρανία, ενώ κάποιοι άλλοι εγκατέλειψαν τη χώρα. Στις 22 Σεπτεμβρίου, με την εμπλοκή του Τούρκου Προέδρου 200 αιχμάλωτοι πολέμου ανταλλάχθηκαν μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, Μεταξύ αυτών ήταν και ο επικεφαλής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Ουκρανία Βίκτορ Μέντβεντσουκ, ο οποίος είναι γνωστό ότι βρίσκεται κοντά στον Πούτιν, παραδόθηκε στη Ρωσία.
Στα τέλη Σεπτεμβρίου διεξήχθησαν τα λεγόμενα δημοψηφίσματα για την προσχώρηση στη Ρωσία των περιφερειών Ντονέτσκ, Λουγκάνσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα. Η πλειοψηφία των συμμετεχόντων στα παράνομα δημοψηφίσματα ψήφισε «Ναι» στην προσάρτηση.
Αμέσως μετά τα δημοψηφίσματα, στις 30 Σεπτεμβρίου, ο Πούτιν υπέγραψε τα διατάγματα για την προσάρτηση των περιοχών Ντονέτσκ, Λουγκάνσκ, Χερσώνας και Ζαπορίζια της Ουκρανίας από τη Ρωσία. Έτσι, η Ρωσία προσάρτησε παράνομα άλλο ένα 15% του ουκρανικού εδάφους μετά την Κριμαία.
Οι Ρώσοι κατέλαβαν τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, τον μεγαλύτερο πυρηνικό σταθμό της Ευρώπης, στις 4 Μαρτίου. Με την προσάρτηση της Ζαπορίζια, ο Πούτιν ανακοίνωσε ότι το εργοστάσιο ανήκει στη Ρωσία με το διάταγμα που υπέγραψε. Υπήρχαν συχνές επιθέσεις πυροβολικού γύρω από το εργοστάσιο. Η Ουκρανία και η Ρωσία αλληλοκατηγορούνται για τις επιθέσεις αυτές, οι οποίες συνιστούν πυρηνική απειλή.
Στις 8 Οκτωβρίου, 3 άνθρωποι σκοτώθηκαν και η γέφυρα μεταξύ Ρωσίας και Κριμαίας υπέστη σοβαρές ζημιές λόγω έκρηξης φορτηγού στη γέφυρα. Η FSB συνέλαβε 8 άτομα που σχετίζονταν με την έκρηξη. Η γέφυρα, η οποία εγκαινιάστηκε επίσημα από τον Πούτιν το 2018 και είναι επίσης γνωστή ως «Κριμαία», είναι στρατηγικής σημασίας για τη Ρωσία, καθώς παρέχει χερσαία οδική σύνδεση με την Κριμαία.
Στις 29 Οκτωβρίου, η Ουκρανία φέρεται να εξαπέλυσε επίθεση κατά του ρωσικού ναυτικού στη Σεβαστούπολη. Η Ρωσία ανέφερε ότι τα πλοία που υπέστησαν ζημιές κατά την επίθεση συμμετείχαν στη διαδικασία διασφάλισης της ασφάλειας του διαδρόμου που δημιουργήθηκε βάσει της συμφωνίας για τα σιτηρά.
Τον Οκτώβριο ανακοινώθηκε ότι οι αγωγοί φυσικού αερίου Nord Stream 1 και Nord Stream 2 που προμηθεύουν φυσικό αέριο στην Ευρώπη υπέστησαν σαμποτάζ και σημειώθηκαν διαρροές. Αποτράπηκαν επίσης οι απόπειρες δολιοφθοράς του αγωγού TurkStream που προμηθεύει φυσικό αέριο στην Τουρκία. Δυο μήνες μετά το σαμποτάζ επίσημα δεν υπάρχει κάποιο αποτέλεσμα των ερευνών, αν και δυτικές πηγές αναφέρουν ότι δεν στοιχειοθετείτε από τα ευρήματα ότι το σαμποτάζ το έκαναν Ρώσοι.
Μετά την έκρηξη στη γέφυρα της Κριμαίας, η Ρωσία αύξησε τις πυραυλικές επιθέσεις της στην Ουκρανία, με τις επιθέσεις του ρωσικού στρατού, να στοχεύουν κυρίως τις ενεργειακές υποδομές της χώρας, με τις διακοπές ρεύματος σε ολόκληρη τη χώρα να είναι στην ημερήσια διάταξη.
Η Ουκρανία ανακοίνωσε στις 29 Αυγούστου ότι εξαπέλυσε αντεπίθεση για την απελευθέρωση της Χερσώνας με την υποστήριξη όπλων από την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αφού εκκένωσε την πλειοψηφία των πολιτών της Χερσώνας, την οποία προσάρτησε παράνομα, σε άλλες περιοχές, η Ρωσία ανακοίνωσε στις 9 Νοεμβρίου ότι η αμυντική γραμμή στη Χερσώνα θα αποσυρόταν στην αριστερή όχθη του ποταμού Ντνίπρο. Με αυτόν τον τρόπο, τα ρωσικά στρατεύματα αποσύρθηκαν από το κέντρο της πόλης Χερσώνα, έχοντας όμως υπό την κατοχή της το 60% της πόλης.
Στις 15 Νοεμβρίου, ένας πύραυλος έπεσε στην Πολωνία, η οποία είναι μέλος του ΝΑΤΟ, τραβώντας την προσοχή του κόσμου. Όπως αναφέρθηκε ένας πύραυλος άγνωστης προέλευσης έπεσε στο χωριό Przewodow στα σύνορα της Πολωνίας με την Ουκρανία, σκοτώνοντας δύο ανθρώπους. Αμέσως δυτικοί ηγέτες υποστήριξαν ότι ο πύραυλος ανήκε στη Ρωσία. Η Ρωσία δήλωσε ότι οι κατηγορίες ήταν σκόπιμη πρόκληση. Το ΝΑΤΟ και το Πεντάγωνο δεν επιβεβαίωσαν επίσης ότι οι πύραυλοι ανήκαν στη Ρωσία. Όπως αποδείχθηκε ο πύραυλος εκτοξεύθηκε από τις ουκρανικές δυνάμεις για να αναχαιτίσουν έναν ρωσικό πύραυλο και η κρίση απεφεύχθει.
Η Ρωσία θέλησε να αναστείλει τη συμφωνία για τα σιτηρά, επικαλούμενη «την επίθεση της Ουκρανίας στη γέφυρα της Κριμαίας και τη ναυτική βάση της Σεβαστούπολης», αλλά το πρόβλημα λύθηκε με πρωτοβουλία του Τούρκου Προέδρου και η συμφωνία παρατάθηκε για 120 ημέρες από τις 19 Νοεμβρίου. Η ποσότητα σιτηρών που μεταφέρθηκε μέσω των ουκρανικών λιμένων ξεπέρασε τους 14 εκατομμύρια τόνους, ενώ Ερντογάν και Πούτιν συμφώνησαν επίσης να στείλουν λιπάσματα και σιτηρά σε φτωχές χώρες.
Στις 5 Δεκεμβρίου, η Ουκρανία επιχείρησε να επιτεθεί με μη επανδρωμένα αεροσκάφη στα στρατιωτικά αεροδρόμια Ντιαγκίλεβο στην περιοχή Ριαζάν και Ένγκελς στην περιοχή Σαρατόφ. Στις 6 Δεκεμβρίου, πραγματοποιήθηκε επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος κατά της εγκατάστασης αποθήκευσης πετρελαίου στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της πόλης Κουρσκ ενώ η κατάσταση είναι ακόμη εφιαλτική, ακριβώς έναν χρόνο μετά την αρχή της πολεμικής σύρραξης στη χώρα.