REAL LIFE WHO

Olena Kurylo: Η Ουκρανή που έγινε το σύμβολο του πολέμου, σήμερα ζει ως πρόσφυγας στην Πολωνία


JTeam

5 Ιουλίου 2022

Olena Kurylo: Η Ουκρανή που έγινε το σύμβολο του πολέμου, σήμερα ζει ως πρόσφυγας στην Πολωνία
Getty Images
Πρωταγωνίστησε στα εξώφυλλα εφημερίδων σε όλο τον κόσμο με το τραυματισμένο πρόσωπό της να γίνεται το σύμβολο μιας άνισης μάχης. Σήμερα η Olena Kurylo διδάσκει τέχνη στην Πολωνία, εκεί όπου ζει ως πρόσφυγας, προσπαθώντας να ανακτήσει την όρασή της, όπως και τον χαμένο της εαυτό

Το πρόσωπο της 52χρονης δασκάλας, Olena Kurylo, έγινε γνωστό σε όλο τον κόσμο. Από τα τέλη Φεβρουαρίου, έγινε το σύμβολο του πολέμου στην Ουκρανία και πρωταγωνίστησε σε μία από τις πρώτες φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν μετά τη ρωσική εισβολή στη χώρα.

Η Kurylo από την πόλη Chuhuiv στο ανατολικό Χάρκοβο, κατάφερε να σωθεί μετά από πυραυλική επίθεση και από την πρώτη στιγμή παρά τα τραύματα στο πρόσωπό της, δήλωνε ορκισμένη να μην υποταχθεί ποτέ στον Putin. «Ποτέ και υπό καμία συνθήκη δεν θα υποταχθώ στον Ρώσο πρόεδρο. Είναι προτιμότερο να πεθάνω. Θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου για την Ουκρανία όσο μπορώ και με όση ενέργεια μου απομένει. Θα είμαι πάντα στο πλευρό της χώρας μου». Κι έτσι κι έκανε.

Σήμερα, μακριά από το μέτωπο που καταστρέφει την πατρίδα της, ξαναβρίσκει τις δυνάμεις και τον χαμένο της εαυτό. Η Olena πλέον ζει στην Πολωνία ως πρόσφυγας ενώ πριν τρεις μήνες, έκανε μια δύσκολη χειρουργική επέμβαση που έφερε την αποκατάσταση της όρασής της, υποφέροντας ωστόσο ακόμη από οπτικές αλλοιώσεις.

Παρόλα αυτά, δεν το έβαλε κάτω. Αντίθετα, ανέκτησε όλες τις δυνάμεις της και τα κρυμμένα κομμάτια του εαυτού της ενώ βρέθηκε κοντά σε αυτό που αγαπούσε περισσότερο. Επέστρεψε δυναμικά στη δουλειά και πλέον διδάσκει εθελοντικά εικαστικά σε Ουκρανούς μαθητές, οι οποίοι διέφυγαν από τον πόλεμο.

«Όταν ξεχνάω ότι ζω στην Πολωνία, μακριά από το σπίτι μου, καταφέρνω να νιώθω για λίγο χαρούμενη», περιγράφει στη MailOnline, προσθέτοντας: «Έχω πολλή αγάπη και ενσυναίσθηση μέσα μου και θέλω να μοιραστώ αυτά τα δύο με τα παιδιά. Μου δίνουν ένα είδος χαράς που δεν έχω αισθανθεί ξανά από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος».

Η Olena Kurylo υπέφερε από μετατραυματικό στρες μετά την επίθεση στο πρόσωπό της αλλά σήμερα είναι αποφασισμένη να επιστρέψει στη ζωή της, όπως την ήξερε, όταν λήξει ο πόλεμος. «Θέλω να γυρίσω στο σπίτι μου αλλά θα επιλέξω πιθανότατα τη δυτική Ουκρανία».