UPDATE #NOW

H Βρετανία απαγορεύει τους γάμους κάτω των 18 ετών με νέο νόμο


JTeam

28 Φεβρουαρίου 2023

H Βρετανία απαγορεύει τους γάμους κάτω των 18 ετών με νέο νόμο
Πρόκειται για έναν νόμο ο οποίος είχε προταθεί το προηγούμενο έτος και τέθηκε σε ισχύ από τις 27 Φεβρουαρίου του 2023

Συγκεκριμένα στην Αγγλία και την Ουαλία, τίθεται από 27 Φεβρουαρίου 2023, ο νέος νόμος περί γάμου και συμβίωσης με ελάχιστη ηλικία τα 18 έτη. Πρόκειται για έναν νόμο ο οποίος είχε προταθεί το προηγούμενο έτος, και πλέον στις χώρες που ισχύει απαγορεύονται οι γάμοι ανηλίκων.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου, ο νέος νόμος ισχύει στην Αγγλία και την Ουαλία και «σημαίνει ότι οι νέοι ηλικίας 16 και 17 ετών δεν θα επιτρέπεται πλέον να παντρεύονται ή να συνάπτουν σύμφωνο συμβίωσης, ακόμη και αν έχουν γονική συναίνεση. Είναι πλέον παράνομο και ποινικό αδίκημα εκμετάλλευσης ευάλωτων παιδιών με τη διευθέτηση του γάμου τους, υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, είτε ασκείται βία είτε όχι». Ως εκ τούτου, οι κανονισμένοι γάμοι από ενήλικες (είτε αναγκαστικοί είτε όχι) θεωρούνται παράνομοι.

«Προηγουμένως, ο εξαναγκαστικός γάμος αποτελούσε παράβαση μόνο εάν το άτομο χρησιμοποιούσε έναν τύπο εξαναγκασμού, για παράδειγμα απειλές, για να κάνει κάποιον να παντρευτεί», προσθέτει ο επίσημος ιστότοπος της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η βουλευτής Pauline Latham αναφέρει: «Αυτή είναι μια ημέρα ορόσημο για τους ακτιβιστές που εργάζονται ακατάπαυστα για περισσότερα από πέντε χρόνια για να απαγορεύσουν τους γάμους παιδιών σε αυτή τη χώρα»

Η υπουργός Προστασίας, η βουλευτής Sarah Dines, εξηγεί ακόμη πως «ο καταναγκαστικός γάμος είναι κατάχρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που στερεί από τα ευάλωτα παιδιά την ελευθερία να μαθαίνουν, να μεγαλώνουν και να ευδοκιμούν. Όπως όλες οι άλλες μορφές κατάχρησης. Δεσμεύομαι να εξαλείψω αυτήν την εκμεταλλευτική πρακτική. Εκτός από αυτήν την ευπρόσδεκτη νέα νομοθεσία, συνεχίζουμε επίσης να παρέχουμε εκπαίδευση και καθοδήγηση για να εξοπλίσουμε την αστυνομία, τους κοινωνικούς λειτουργούς και άλλους επαγγελματίες πρώτης γραμμής για την υποστήριξη και την προστασία των θυμάτων».

Η οργάνωση παιδικών γάμων τιμωρείται πλέον με φυλάκιση έως και 7 ετών σε Αγγλία και Ουαλία.