UPDATE #NOW

H Εκκλησία της Αγγλίας σκέφτεται να υιοθετήσει ουδέτερες ως προς το φύλο αντωνυμίες για τον Θεό


JTeam

13 Φεβρουαρίου 2023

H Εκκλησία της Αγγλίας σκέφτεται να υιοθετήσει ουδέτερες ως προς το φύλο αντωνυμίες για τον Θεό
Η αλλαγή δρομολογείται ήδη από το 2014

Πίσω στο 2018, η Ariana Grande τραγούδησε το God is a Woman. Τρία χρόνια, μετά, εκπρόσωπος της Εκκλησίας της Αγγλίας έρχεται να τη διαψεύσει και δηλώνει πως οι θρησκευτικοί ηγέτες σκέφτονται σοβαρά να ξεκινήσουν τη χρήση ουδέτερων ως προς το φύλο αντωνυμιών, όταν αναφέρονται στον Θεό.

Δε θα δούμε καμία δραματική αλλαγή – στην αρχαιότητα, άλλωστε, ο Θεός δεν ήταν «ούτε αρσενική οντότητα, ούτε θηλυκή». Οι σύγχρονες ερμηνείες των Γραφών είναι που του δίνουν έμφυλη ταυτότητα, σύμφωνα με εκπρόσωπο της αγγλικής Εκκλησίας.

«Η ποικιλία στους τρόπους με τους οποίους απευθύνονταν και περιέγραφαν τον Θεό στον γραπτό λόγο, δεν αντικατοπτρίζεται πάντα στη λατρεία», σημείωσε σε email που απέστειλε στους NY Times. «Το ενδιαφέρον για περαιτέρω εξερεύνηση νέου γλωσσικού κώδικα της χριστιανικής λειτουργίας στη σύγχρονη γλώσσα, υπάρχει εδώ και πάνω από 20 χρόνια».

Η Εκκλησία της Αγγλίας, μάλιστα, προσπαθεί να υιοθετήσει αυτήν την ουδετερότητα ήδη από το 2014. Σε συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο, Αρχιεπίσκοποι και άλλοι χριστιανικοί ηγέτες συναντήθηκαν για να συζητήσουν, μεταξύ άλλων, θρησκευτικά ζητήματα σχετικά με την κοινότητα LGBTQ+. Η Σύνοδος υπερψήφισε (με 250 έναντι 181 ψήφων) την καθιέρωση των ομόφυλων ενώσεων, διατηρώντας, ωστόσο, τη λέξη «γάμος» αποκλειστικά για ετερόφυλα ζευγάρια.

Το φύλο του Θεού – ή, καλύτερα, η έλλειψή του – αποτελεί συχνό σημείο συζήτησης μεταξύ Εβραίων και Χριστιανών θεολόγων. Η Επισκοπική Εκκλησία έχει ήδη, από το 2018, ξεκινήσει τη διαδικασία για να πάψουν να χρησιμοποιούνται λέξεις όπως «Πατέρας» και «Βασιλιάς».

Το Bingo Allison, το πρώτο ανοιχτά μη διεμφυλικό άτομο που ανήκει στον χώρο της ιεροσύνης της Εκκλησίας της Αγγλίας, δηλώνει πως η κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ+ είναι «ευλογία για την εκκλησία».

«Υπάρχει κάτι εξαιρετικά όμορφο στο να ωριμάζεις και να γίνεσαι αυτό που προορίζεσαι να είσαι και να μεταμορφώνεσαι στην αυθεντική εκδοχή του εαυτού σου», σημειώνει.