
Η Χαρά Κότσαλη, η Ξένια Κογχυλάκη, η Έλενα Αντωνίου και η Νεφέλη Αστερίου καταπιάνονται με διαφορετικές προβληματικές που τροφοδοτεί το γυναικείο σώμα και τα έμφυλα στερεότυπα: Από την υπερσεξουαλικοποίηση του στριπτίζ έως το φαινόμενο της δαιμονισμένης γυναίκας (και το εξορκισμό της από άνδρα).
Κι από την κριτική στάση απέναντι στο χορό του headbaging (ταυτισμένου με το ανδρικό σώμα) έως τα ζωϊκής προέλευσης στερεότυπα που αποδίδονται στις γυναίκες, ανάλογα με το σωματότυπο τους. Οι τέσσερις Ελληνίδες δημιουργοί που συνθέτουν τον φετινό προγραμματισμό – μαζί με την Αργεντινή Μαρίνα Οτέρο – μιλούν για τις απόπειρες ελέγχου και κριτικής στα γυναικεία σώματα, πριν μετουσιώσουν τον λόγο τους σε έργο.
Η Ξένια Κογχυλάκη ερμηνεύει το «Bang Bang Bodies»: Στο ρυθμό του αρρενωπού headbanging
Μια old school πρακτική αρρενωπότητας, το headbanging, το ρυθμικό κούνημα του κεφαλιού ενός μακρυμάλλη άνδρα – που ακούει ροκ και μέταλ μουσική – φέρνει την Κογχυλάκη στη σκηνή. Μαζί με την Λουίζα Φερντάντα Αλφόνσο επιχειρούν ένα ντουέτο που αμφισβητεί και δονεί τις διαμορφωμένες ιεραρχίες. Η δημιουργός του, λοιπόν, καταφάσκει ως προς το γεγονός πως το σώμα μιας χορεύτριας είναι εργαλείο στο δημόσιο κοινωνικό διάλογο: «Η φύση του χορού είναι ότι χρησιμοποιεί το σώμα ως το βασικό εργαλείο έκφρασης και επικοινωνίας. Όταν μιλάμε για ένα άτομο το οποίο εργάζεται στον τομέα του χορού, το σώμα του γίνεται αναπόφευκτα ένα πεδίο διαπραγμάτευσης. Τόσο εν ώρα έκθεσης-παράστασης όσο και εν ώρα καθημερινής εργασίας-πρόβας. Και αυτό είναι τόσο το προνόμιο του χορού, όσο και το μειονέκτημά του. Το να προτάσσει ένα άτομο το σώμα του ως εργαλείο στο δημόσιο διάλογο μπορεί να δρα ως μέσο χειραφέτησης και αντίστασης στο εκάστοτε κοινωνικοπολιτικό πλαίσιο – αλλά το ερώτημα είναι με τι απώλειες. Γιατί είναι αρκετά απαιτητικό για οποιοδήποτε σώμα, να έρχεται αντιμέτωπο με συγκεκριμένα αισθητικά κριτήρια σε σχέση με την εικόνα του, με κοινωνικά στερεότυπα σχετικά με το τι σημαίνει να ανήκει ή με παρεμβατικές συμπεριφορές με πρόσχημα την τέχνη».
Διαβάστε τη συνέχεια στο monopoli.gr