UPDATE #NOW

Bill Gates: Και να σταματήσετε να τρώτε κρέας, δε θα σώσετε το περιβάλλον - Να δράσουν τα εύπορα κράτη


JTeam

10 Μαρτίου 2023

Bill Gates: Και να σταματήσετε να τρώτε κρέας, δε θα σώσετε το περιβάλλον - Να δράσουν τα εύπορα κράτη
Instagram @thisisbillgates
Ο δισεκατομμυριούχος εξήγησε γιατί η περιβαλλοντική κρίση είναι, στην πραγματικότητα, ταξικό ζήτημα

Βρισκόμαστε στο 2023 και είναι αδύνατο να ισχυριστούμε πως ο τρόπος ζωής μας δε σχετίζεται άμεσα με την περιβαλλοντική κρίση. Ο τρόπος ζωής μας, άλλωστε, είναι ένας από τους λόγους που έχουμε φτάσει σ’ αυτό το σημείο. Πόσο μπορούμε να αλλάξουμε, όμως, για να βοηθήσουμε τη κατάσταση; Αρκεί να γίνουμε χορτοφάγοι ή να υιοθετήσουμε διαφορετικές συνήθειες ως καταναλωτές; Σύμφωνα με τον Bill Gates, μάλλον όχι.

Σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Ινδία, μίλησε με τον executive director του ινδικού ομίλου media, Indian Express Gompany και ρώτησε:

«Θα γίνουν χορτοφάγοι όλοι οι Ινδοί; Θα γίνουν χορτοφάγοι όλοι οι Αμερικανοί;»

«Δε θα ήθελα να βασιστώ σε αυτό. Οποιοσδήποτε θελήσει να πει πόσο καλό θα ήταν κάτι τέτοιο, είναι ευπρόσδεκτος», πρόσθεσε.

Πράγματι, το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της βιομηχανικής κτηνοτροφίας, είναι υψηλό. Σε παγκόσμιο επίπεδο, το σύστημα διατροφής μας ευθύνεται για το 35% των ανθρωπογενών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και, από αυτό, το 57% προέρχεται από τις ζωικές τροφές.

«Σε κλιματικά ζητήματα, μπορεί να πάρεις τα “Ναι, υπερκαταναλώνουμε” και “Ίσως δε θα έπρεπε να ταξιδεύουμε πια”», είπε ο Gates. Κι ενώ, πράγματι, αξίζει να κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε, τόνισε πως θα ήταν «απόλυτα άδικο» να ζητήσουμε από τους ανθρώπους που ζουν στην Ινδία να συνεχίσουν να καταναλώνουν την ίδια ενέργεια.

«Δεν θεωρώ πως πρέπει να βασιστούμε στο να ζήσουν οι άνθρωποι σε συνθήκες εξαθλίωσης, για να λύσουμε το κλιματικό ζήτημα».

Το ότι πιστεύει πως δεν είναι σωστό να ζητάμε από τους καταναλωτές να περιορίσουν τη ζήτηση για προϊόντα που χρειάζονται σημαντική ποσότητα ενέργειας για να παραχθούν, δε σημαίνει ότι ενθαρρύνει την υπερβολική κατανάλωση ενέργειας. Βέβαια, η περιβαλλοντική κρίση δημιουργεί μεγαλύτερες ανάγκες για κλιματισμό – «όσο θερμαίνεται η Ινδία, στοιχηματίζω πως η ανάγκη για air condition θα ανέβει κατακόρυφα», σημείωσε.

Στο κομμάτι του κλιματισμού, την αρνητική πρωτιά έχουν οι ΗΠΑ, οι οποίες ξεπερνούν ακόμη και την Ευρώπη. Όσο αυξάνεται η θερμοκρασία, αυξάνεται η χρήση κλιματιστικού και η ενέργεια που χρησιμοποιείται για την τροφοδότησή του, αυξάνει την εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου. Όλα είναι μάταια, λοιπόν;

«Η κατάσταση χειροτερεύει λίγο περισσότερο, κάθε χρόνο. Αλλά είναι ένα από τα πράγματα που δύσκολα θα φτιάξουν, καθώς οι σύγχρονες οικονομίες ανά τον κόσμο, βασίζονται στην ένταση της ενέργειας, και το 80% αυτής της ενέργειας προέρχεται από την καύση ορυκτών καυσίμων», σημείωσε ο Gates.

Εξήγησε ότι παρότι το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης ανήκει στα εύπορα κράτη, χώρες μεσαίου και χαμηλού εισοδήματος βιώνουν τις συνέπειες στο έπακρο. «Πρόκειται για απίστευτη αδικία», σημείωσε. «Έτσι, ακόμη κι αν αυτό σας τρομάζει, πρέπει να δράσουμε τώρα, και να κάνουμε πολλά».

TAGS