GREEN

Berlinale 2023: Ακτιβιστές κόλλησαν στο κόκκινο χαλί ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την κλιματική αλλαγή


JTeam

17 Φεβρουαρίου 2023

Berlinale 2023: Ακτιβιστές κόλλησαν στο κόκκινο χαλί ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την κλιματική αλλαγή
REUTERS/Michele Tantussi
Μία προσπάθεια ευαισθητοποίησης τόσο της κυβέρνησης, όσο και της κοινωνίας, για την περιβαλλοντική κρίση

Η έναρξη του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βερολίνου τα είχε όλα – από ενδιαφέροντα (μ' όποιον τρόπο κι αν το ερμηνεύσει κανείς) looks στο κόκκινο χαλί και τη συγκινητική ομιλία του Ουκρανού Προέδρου Volodymyr Zelenskyy, μέχρι έντονες δηλώσεις ακτιβιστών για το κλίμα. Συγκεκριμένα, ένας άνδρας και μία γυναίκα κόλλησαν στο κόκκινο χαλί, σε μία προσπάθεια να κρούσουν τον κώδωνα του κινδύνου και να πιέσουν τόσο τη γερμανική κυβέρνηση, όσο και τους πολίτες, να δράσουν.

Όταν έφτασαν οι celebrities στο Berlinale Palast, λοιπόν, κι οι φωτογραφήσεις τελείωσαν, ο Raphael Vollemy και η Lisa Winkelmann που ανήκουν στην ακτιβιστική ομάδα Last Generation, έκαναν την κίνησή τους. Είπαν πως είναι η τελευταία ευκαιρία λαού και κυβέρνησης να δράσουν και να αποτρέψουν εκατομμύρια θανάτους που θα προκαλέσει η περιβαλλοντική κρίση.

«Το να προωθείς τη βιωσιμότητα σε μικρή κλίμακα, όπως κάνει η Berlinale, είναι σημαντικό, αλλά μόνο του, δε θα μας σώσει. Πρέπει να ανατρέψουμε την κατάσταση τώρα», δήλωσε ο Vollemy.

«Αν συνεχίσουμε να αποφεύγουμε την πραγματικότητα, θα σπάσουμε τα πρώτα φράγματα για το κλίμα και θα απελευθερώσουμε μία θανατηφόρα αλυσιδωτή αντίδραση, την οποία δε θα μπορέσουμε να αποφύγουμε», πρόσθεσε η Winkelmann.

Η τελετή έναρξης δε διακόπηκε, ωστόσο. Και οι εκπρόσωποι του Φεστιβάλ δεν έχουν κάνει καμία δήλωση, προς το παρόν.

Aκολουθήστε το jenny.gr στο google news και μείνετε ενημερωμένοι για το sustainability, το climate emergency και τα πάντα γύρω από το περιβάλλον.