UPDATE #NOW

Το χαρτί υγείας είναι γεμάτο τοξικά χημικά που δεν μπορούμε να αποφύγουμε


JTeam

14 Μαρτίου 2023

Το χαρτί υγείας είναι γεμάτο τοξικά χημικά που δεν μπορούμε να αποφύγουμε
Τα PFAs είναι παντού, θα είναι παντού για πάντα, και δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα για αυτό

Υπάρχουν μερικά πράγματα που θεωρούμε αυτονόητα. Ένα από αυτά, είναι ότι δε θα πάθουμε τίποτα, χρησιμοποιώντας χαρτί υγείας. Ε, όπως φαίνεται, τίποτα δεν είναι αυτονόητο.

Σε έλεγχο που έγινε σε παγκόσμιο επίπεδο, βρέθηκε πως τα χαρτιά υγείας είναι τεράστια πηγή υπερφθοριωμένων αλκυλιωμένων ουσιών (PFAS), οι οποίες μπαίνουν στο σύστημα ύδρευσης και καταλήγουν στο σώμα μας.

Τι είναι τα PFAs;

Τα PFAs περιλαμβάνουν πάνω από 4 700 χημικές ουσίες κι αποτελούν ομάδα ανθρωπογενών ουσιών που χρησιμοποιούνται ευρέως και συσσωρεύονται με την πάροδο του χρόνου στους ανθρώπους και στο περιβάλλον. Είναι συνδεδεμένα με αρκετές μορφές καρκίνου, ασθένειες στα νεφρά και το συκώτι, αυτοάνοσα νοσήματα και άλλα θέματα υγείας.

Η μελέτη εξέτασε 21 μεγάλα brands χαρτιών υγείας από τη Βόρειο Αμερική, τη δυτική Ευρώπη, την Αφρική, την Κεντρική Αμερική και τη Νότια Αμερική, αλλά δεν κατονόμασε τις εταιρείες που μας μολύνουν περισσότερο.

Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο της Florida, αν και απορροφώνται από το δέρμα, τα PFAs ίσως και να μη μολύνουν τους ανθρώπους που χρησιμοποιούν χαρτί υγείας. Η έκθεση του δέρματός μας σε αυτό, βέβαια, «σίγουρα αξίζει να μελετηθεί», τόνισε ο ειδικός Περιβάλλοντος sir David Andrews.

Οι εταιρείες που χρησιμοποιούν ανακυκλωμένες πρώτες ύλες για την παραγωγή χαρτιού υγείας, δεν είναι ασφαλέστερες. Βρέθηκε εξίσου μεγάλη ποσότητα PFAs, οπότε δεν υπάρχει περίπτωση να τα αποφύγουμε.

«Δε βιάζομαι να αλλάξω το χαρτί υγείας μου και δε λέω πως θα πρέπει να σταματήσουμε ή να περιορίσουμε τη χρήση του. Το θέμα είναι πως βλέπουμε μία νέα πηγή PFAs και δείχνει ότι τα χημικά είναι παντού», σημείωσε ο Andrews.