UPDATE #NOW

Όσο πιο συχνά τσεκάρεις το κινητό σου τόσο «φτωχαίνει» ο εγκέφαλος σου, λέει νέα έρευνα


JTeam

28 Μαρτίου 2023

Όσο πιο συχνά τσεκάρεις το κινητό σου τόσο «φτωχαίνει» ο εγκέφαλος σου, λέει νέα έρευνα
pexels
Ομάδα ερευνητών βρήκε μια ανησυχητική σύνδεση μεταξύ της συχνότητας που τσεκάρουμε το κινητό μας και των γνωστικών μας ικανοτήτων

Οι έρευνες που γίνονται τα τελευταία χρόνια για την επίδραση που έχει το κινητό στη ζωή μας, όλο και πληθαίνουν. Aν πιάνεις τον εαυτό σου να ασχολείται μαζί του περισσότερες ώρες από οτιδήποτε άλλο, τότε η συγκεκριμένη έρευνα σε αφορά.

Η μελέτη που βρίσκεται δημοσιευμένη στο British Journal of Psychology, βρήκε μια εξαιρετικά ανησυχητική σύνδεση ανάμεσα στη συχνή χρήση του κινητού και τις εγκεφαλικές βλάβες από αυτή τη συνήθεια. Σύμφωνα με τα ευρήματα, το να τσεκάρουμε συνέχεια το κινητό μας κατά τη διάρκεια της ημέρας, είναι σημάδι «φτωχών» και περιορισμένων γνωστικών λειτουργιών.

Ο εθισμός με την οθόνη του κινητού μειώνει τη συγκέντρωση και την προσοχή μας ενώ παράλληλα προκαλεί προβλήματα μνήμης. Μάλιστα, η παρατεταμένη χρήση κινητού συνδέεται με την αδυναμία να εστιάζουμε σε κάτι ή με την τάση να αφήνουμε ανολοκλήρωτα tasks.

Η φθορά των γνωστικών μας ικανοτήτων επηρεάζεται λοιπόν σε μεγάλο βαθμό από τη συχνότητα που τσεκάρουμε το κινητό μας κι όχι γενικά από τη χρήση του, σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας και καθηγητή ψυχολογίας του πανεπιστημίου της Σιγκαπούρης, Andree Hartanto. Αν το ανοίγουμε συνεχώς για αγορές ή για παιχνίδια, υπάρχουν αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία του εγκεφάλου μας γιατί το μυαλό μας εξασκείται στην «τεμπελιά».

Jenny.Gr
pexels

Αυτό ωστόσο που εξέπληξε τους ερευνητές, είναι ότι όσοι χρήστες χρησιμοποιούσαν το κινητό τους για κοινωνική αλληπίδραση ή χρησιμοποιούσαν apps με συγκεκριμένα εργαλεία όπως χάρτες, εμφάνιζαν βελτιωμένες τις γνωστικές τους ικανότητες, χωρίς καμία αρνητική επίπτωση.

Σύμφωνα με τη brain health expert του πανεπιστημίου McMaster, Dr. Jennifer Heisz, που συμμετείχε στην έρευνα, όσο περισσότερα challenges βάζουμε στον εγκέφαλό μας, τόσο περισσότερο παρατηρείται αύξηση στις γνωστικές μας ικανότητες. Όταν βάζουμε το μυαλό μας σε αδράνεια και λειτουργούμε αυτόματα, τότε επέρχεται η φθορά και η βλάβη στον τρόπο που λειτουργεί ο ανθρώπινος εγκέφαλος.