UPDATE #NOW

Ο λόγος που πρέπει να ενεργοποιείς τη λειτουργία πτήσης, όταν μπαίνεις σε αεροπλάνο


JTeam

7 Απριλίου 2023

Ο λόγος που πρέπει να ενεργοποιείς τη λειτουργία πτήσης, όταν μπαίνεις σε αεροπλάνο
Unsplash
Θα πέσει το αεροπλάνο ή απλώς επιλέγουμε προφίλ πτήσης από χόμπι;

Όταν μπαίνουμε σε αεροπλάνο, ξέρουμε τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουμε: Τοποθετούμε τη χειραποσκευή στο ντουλαπάκι, καθόμαστε, δένουμε ζώνη, βάζουμε το κινητό σε λειτουργία πτήσης. Εκτελούμε τις κινήσεις μηχανικά, και όταν έρχεται η ώρα της τελευταίας, αναρωτιόμαστε ένα μεγάλο «Γιατί;». Αν, δηλαδή, το αφήσουμε να λειτουργήσει κανονικά, θα πέσει το αεροπλάνο; Εξαρτάται, είναι η απάντηση.

Η τεχνολογία έχει εξελιχθεί πολύ, αλλά όχι αρκετά για να είμαστε απόλυτα ασφαλείς. Μία αρκετά δημοφιλής άποψη, αναφέρει ότι ηλεκτρονικές συσκευές όπως τα λάπτοπ και τα smartphones εκπέμπουν στη ίδια συχνότητα με το σύστημα πλοήγησης και επικοινωνίας των αεροσκαφών, προκαλώντας έτσι αυτό που ονομάζουμε «ηλεκτρομαγνητικές παρεμβολές». Στις ΗΠΑ, βέβαια, από το 1992, ανεξάρτητη έρευνα της πολεμικής αεροπορίας και της Boeing έδειξε πως η χρήση τέτοιων συσκευών δεν προκαλεί κανένα πρόβλημα, στις μη-κρίσιμες φάσεις της πτήσεις – δηλαδή οποτεδήποτε πέρα από την προσγείωση, την απογείωση και σε περίπτωση αναταράξεων.

Γιατί εξακολουθούν να μας λένε να τα κλείνουμε όλα, λοιπόν; Στον αέρα, δεν υπάρχει πρόβλημα. Στο έδαφος, ωστόσο, τα πράγματα είναι κάπως διαφορετικά. Τα ασύρματα δίκτυα συνδέονται με πλήθος κεραιών, οι οποίες θα «μπουκώσουν», αν σκεφτεί κανείς πως πρέπει να εξυπηρετήσουν και τους επιβάτες των αεροσκαφών, και τους υπόλοιπους ανθρώπους που βρίσκονται κανονικά στο έδαφος. Και τώρα που πολλοί έχουμε 5G, το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο – επομένως, ίσως και να έχουν δίκιο που μας ζητούν να ενεργοποιήσουμε τη λειτουργία πτήσης.

Το αεροπλάνο δεν θα πέσει, λοιπόν, αν αυτό μας βασανίζει.